Canakkale’nin Can İlcesi'nde Sut İşletmeciliğinde Suru Yonetimi konulu panel yapıldı.
Buyukbaş yada kucukbaş hayvanlarının aşılanmasına değinen Can, bu konuda bilincli ya da bilincsiz yetersiz kalındığını dile getirdi. Can, hayvancılığın daha ileri goturulmesi icin aşılamanın mutlaka yapılması gerektiğini soyledi. İlce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Muduru Hakan Kahveci de Turkiye'de ve dunyada hayvancılığın gelişmesinde rekabet edebilirlik, modernleşme ve eğitim calışmalarının onem kazandığını, ulke ve bolge olarak suru yonetimi ve koruyucu hekimlik konusunda zafiyetler bulunduğunu belirtti.
Kahveci, “Koruyucu hekimlikten kasıt tedaviden daha onemli olan hayvanı hastalığa yakalatmamaktır. Bu da işletmenin ekonomik kayıplarının en asgari duzeye indirilmesi hususunda cok onemli bir adımdır” dedi.
OKULLARA SUT DAĞITILACAK
Turkiye Sut Ureticileri Birliği Merkezi Yonetim Kurulu Uyesi Şaban Cetizli ise birlik olarak adım adım giderek bir şeyler yapmaya calıştıklarını kaydetti. Cetizli, “Tabi bu nasıl oluyor? Yaşadığımız sıkıntılar meydana geldikce, onumuze cıkan setleri gordukce atlamanın, duzeltmenin carelerini aramaya calışıyoruz” dedi. Cetizli, Turkiye'de sut uretiminin 13,5 milyon tonu aşmaya, 14 milyon tona gelmeye başladığını ifade etti. Bundan boyle ilkoğretim okullarında da sut dağıtılacağını ve bazı sanayicilerin engelleme yaptıklarını savunan Cetizli, “Engellemek icin ne yaparlarsa yapsınlar, okullarımızda sut dağıtımı başlayacak. Ana sınıfından beşinci sınıfına kadar Turkiye'de bu sutler dağıtılacak” diye konuştu.
TEMEL İLKE KURULUK VE TEMİZLİK
Ege Vet Genel Muduru Tahir Yavuz da, sempozyumda suru yonetimi başta olmak uzere katılımcılara aydınlatıcı bilgiler verdi. Yavuz, sut sığırcılığında başarının suru yonetimine bağlı olduğunu belirterek, “Suru yonetiminin temel ilkesi kuruluk ve temizliktir. Suru yonetimi işlerin bir disiplin icerisinde yapılması demektir. Buzağı bakımı, uygun yemleme, aşılama ve sağım teknikleri gibi konuları kapsar” dedi.
Sempozyuma Can'da Sut Ureticileri Birliği uyeleri, Ziraat Bankası Can Şube Muduru Yuksel Gozden, cevre ilcelerin sut ureticileri birlik başkanları, Can Şoforler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cemali Ergin ve uretici vatandaşlar katıldı.
Kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- Sut işletmeciliğinde yeni donem [PDT®]