Mersin Ziraat Odası, 'LDV Foodrinks' projesi kapsamında 6 Avrupa ulkesi ile birlikte tarımsal alanda gıda uretimi ve kalite kontrolunde yer alacak ara elemanların mesleki eğitiminde standartların oluşturulması icin ortak bir eğitim politikası...
Her Gun Yarım Saat İngilizce Calışarak...
Mersin Ziraat Odası, 'LDV Foodrinks' projesi kapsamında 6 Avrupa ulkesi ile birlikte tarımsal alanda gıda uretimi ve kalite kontrolunde yer alacak ara elemanların mesleki eğitiminde standartların oluşturulması icin ortak bir eğitim politikası oluşturacak.
Mersin Ziraat Odası'nın (MZO) yurutuculuğunu yaptığı, Toroslar Belediyesi ile Mersin Universitesi'nin de katkı sunduğu Leonardo da Vinci (LDV) Foodrinks Projesi'nin ucuncu toplantısı Mersin'de yapılıyor. Bulgaristan, İspanya, Macaristan, Fransa, Romanya, Yunanistan ve Turkiye'den Mersin Ziraat Odası'nın ortaklığında gercekleştirilen projenin tanıtım toplantısı Yasemin Hill tesislerinde yapıldı. Toplantıya, MZO Başkanı Cengiz Gokcel, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Universitesi (MEU) Oğretim Gorevlisi Proje Koordinasyon Birimi gorevlisi Tanla Hatungil, proje ortağı 6 Avrupa ulkesinin temsilcileri ile MZO yonetimi katıldı.
Toplantıda, Mersin tarımı ve odanın calışmaları hakkında bilgi verdikten sonra "Foodrinks Projesi"ni anlatan MZO Başkanı Gokcel, projenin, Avrupa Birliği Bakanlığı Eğitim ve Genclik Programları Merkezi Başkanlığı bunyesinde Leonardo da Vinci projesi olduğunu bildirdi. İlk iki toplantının Bulgaristan ve İspanya'da yapıldığını kaydeden Gokcel, projenin, iş dunyasının talepleri doğrultusunda mesleki eğitimin Avrupa duzeyinde standartlarını oluşturmayı amacladığını soyledi. Bu amaca yonelik olarak, 7 farklı ulkeden 7 ortağın, yiyecek icecek uretiminde ve kalite kontrolunde yer alacak ara elemanların mesleki eğitiminde standartların oluşturulması icin calıştıklarını belirten Gokcel, projenin 18 ay sureceğini ifade ederek, "Projemizde, sektorun talepleri ve ortak ulkelerdeki mevcut uygulamalar goz onune alınarak, eğitim programı planlayıcılarının goruşlerine ve kullanımlarına sunulmak uzere standart eğitim modulleri oluşturulacak. Projenin tarım ve gıda sektorunun gelişimine fayda sağlayacağına inanıyorum" dedi.
"Kureselleşen dunyada artık rakiplerin, rekabetin cok olduğu ortamlarda ulke olarak siz de onde giden ya da sizden one gecmiş ulkelerin yaptıklarını oğrenmek durumundasınız, yoksa geriye duşuyorsunuz. Bir şeyler de uretemiyorsanız, rakipleriniz sizi ezip geciyor" diyen Toroslar Belediye Başkanı Tuna da bu kapsamda bilginin paylaşılmasının onemine değindi. Projenin amacını, 'tuketicinin kaliteli gıdaları temin edebilmesin sağlamak, onlara ulaştırabilmek, kaliteyi de one cıkartmak' olarak acıklayan Tuna, LDV kapsamındaki projelerin, gidip birbirini gorme ve gorduklerini bolgesine uygulama şeklinde ufuk acma ve geliştirme projeleri olduğuna dikkat cekerek, "Bu tip projelerde olmak, gormek, gitmek lazım ki, rakiplerle mucadele etme şansı bulabilesiniz" diye konuştu.
"EĞİTİMDE ORTAK POLİTİKA GERCEKLEŞTİRİLECEK"
Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gokcel, Turkiye ile Avrupa ulkelerindeki uygulamaların farkının sorulması uzerine, projenin, tarım urunlerinin gıda uretim merkezlerinde calışan ya da calışacak elemanların eğitimini amacladığı bilgisini verdi. Gokcel, "Hedefimiz, hem urettiğimiz urunleri dunya standardında tuketicilere ulaştırabilmek hem de bu işletmelerde calışanların emek gucunu, bilgisini artırmak. Projenin temel amacı, tarıma dayalı gıda urunu ureten tesislerin farklılıklarını gozlemleyip, burada en son teknoloji ya da hijyeni sağlayan, insanlara guvenle gıda tukettirmeyi amaclayan bu 7 ulkede gelişmiş tesislerin, o ulkedeki tekniklerin geliştirilmesi icin de ortak bir eğitim modeli oluşturulacak. Yani en istenilen olcude uretim yapan bu tesisler tespit edilecek, o tesislerdeki kaliteyi yakalamak icin de elemanların yetiştirilmesi konusunda ortak bir politika geliştirilecek" ifadelerini kullandı.
"MERSİN YEKVUCUT OLDU"
Turkiye'de son donemde gıda sektorune yonelik cok ciddi spekulasyonların gundeme geldiğinin anımsatılması uzerine de Gokcel, son 3 yıldır Tarım Bakanlığı'nın iyi tarım uygulamaları ve organik tarım uygulamaları gibi calışmalarının bulunduğunu, ayrıca dunya standartlarında uretim yapan ciftcilerin belgelendirildiği bir sertifikasyon programı olduğunu soyledi. Ciftlilerin daha onceki yıllarda bir başına olduğuna işaret eden Gokcel, gec de olsa yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması icin Mersin'de yerel yonetimler, odalar, sivil toplum kuruluşları ve universitenin son 4 yıldır olağanustu bir caba sarf ettiğini anlattı. Basında cıkan bu tur haberlere cok uzulduklerine vurgu yapan Gokcel, şunları soyledi: "Biz Mersin olarak ne kadar ovunsek az. Valimiz başta olmak uzere butun yerel yoneticilerimiz, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları Mersin'in bir tarım kenti olduğu gerceğiyle elbirliğiyle bu sorunların ortadan kaldırılması icin yekvucut olmuş durumdayız. Mersin olarak biz bu konulardan artık cok uzaklardayız. Biz artık dunya standartlarında uretim yapan bir il konumundayız, bununla da ovunuyoruz."
Turkiye ile Avrupa ulkelerindeki eğitim farkı sorusunu yanıtlayan MEUT Oğretim Gorevlisi Proje Koordinasyon Birimi gorevlisi Tanla Hatungil ise projede 6 aydır gıdada kalite kontrol uzerine yoğun calıştıklarını kaydetti. Turkiye'de kalite kontrol uzerine mesleki eğitimin sadece Anadolu Universitesi'nde 2 yıllık bir program olarak bulunduğunu aktaran Hatungil, "Onun dışında bunu sağlık teknikerleri yurutuyor işletmelerde. Diğer ulkelerde cok detaylı olarak tanımlanmış eğitim programları var kalite kontrolu ile ilgili. Sadece yuksek oğrenimde değil, lise seviyesinde de cok detaylı olarak tanımlanmış gıda guvenliği ve kalite kontrol programları var. Bizde henuz boyle bir şey yok. O yuzden onların tecrubelerinden en cok faydalanacak olan biz olacağız bu konsorsiyum icerisinde" dedi.
Projenin Mersin programında ilk gun katılımcılar calıştayda bir araya gelecek. İkinci gun ise depolama, işleme, paketleme tesisleri ile fide ciftliklerini ziyaret edecek olan katılımcılar, ucuncu gun de turistik bir gezi yapacaklar. - MERSİN
Kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- Ldv Foodrinks Projesinin Ucuncu Toplantısı Mersin'de Yapılıyor [PDT®]