İmam-ı Âzam Hazretleri'nin Pratik Zekası

İmam-i Âzam Hazretleri'ni sevmeyen bir kişi, onu aciz bırakmak icin bazı sorular ayarlayıp sormak icin, huzuruna geldi.
Dedi ki:
- Ya imam, bir kişi şoyle diyor: "Cenneti umit etmiyorum, cehennemden korkmuyorum, Allah(c.c.)'tan korkmuyorum, olu eti yiyorum, rukû ve secdesiz namaz kılıyorum, hakka buğzediyorum, fitneyi seviyorum, yahudi ve hıristiyanları tasdik ediyorum, gormeden şahitlik yapıyorum." Bu adam hakkında ne dersiniz?
İmam-ı Âzam Hazretleri, adamın kendisine:
- Senin, bu hususta şahsî bilgin nedir? diye sordu. Adam:
- Ben bir şey bilmiyorum, deyince talebelerine sordu. Onlar:
- Bu sayılan şeyler kufur alÂmeti olduğu icin, bu sozleri soyleyen adamın felÂketine delalet eder, dediler, İmam Hazretleri ise:
- Aksine, bu sozleri soyleyen adam Allah(c.c.) dostlarındandır. Bakın bunların manalarını acıklayayım, diyerek şu acıklamayı yaptı:
- Cenneti umit etmiyor, yani cennetin Rabbini umit ediyor. Cehennemden korkmuyor, cehennemin Rabbinden korkuyor. Allah(c.c.)'tan korkmuyor, cunku Allah(c.c.)'ın rahmetle muamele edeceğini umit ediyor. Olu eti yiyor, yani balık eti yiyor. Rukusuz, secdesiz namaz kılıyor, yani cenaze namazı kılıyor. Hakka buğzediyor, olum haktır, ona buğzediyor, yani daha fazla yaşayarak daha fazla ibadet etmek istiyor. Fitneyi seviyor, cunku Kur'Ân-ı Kerim'de "Evlatlarınız sizin icin birer fitnedir" buyuruluyor. O şahıs cocuklarını seviyor. Yahudi ve hıristiyanları tasdik ediyor, yani onların birbirleri hakkında soylediklerini tasdik ediyor. Gormeden şahitlik yapıyor ki onun da manası şudur: Allah(c.c.)'ı gormediği halde Allah(c.c.)'ın varlığı hakkında şahitlik yapıyor.
Bu cevabı verdikten sonra, bunları soran adama donerek:
- Cevabını aldın. Fakat bundan sonra kendine lÂzım olmayan şeylerle meşgul olma, diye tenbih etti.
Adam:
- Senin soylediklerinin hepsi doğrudur y imam, diyerek kalktı ve gozlerinden optu.
İmam-ı Âzam Hazretleri o kadar kuvvetli bir zekaya sahipti ki, onun hakkında:
- Numan bin Sabit, bir direğin altun olduğunu soylese onu isbat eder, denilmiştir.
İmam-ı Âzam Hazretleri'nin ismi Numan, babasının ismi Sabit'tir.
ALINTI#