İmam-ı Azam Ebu Hanife Hazretleri r.a., hac icin yola cıkıp Medine'ye ulaştığında karşılaştığı Seyyid Muhammed BÂkır Hazretleriyle arasında şoyle bir konuşma gecer. Seyyid Muhammed BÂkır:
-Sen kendi aklınca kıyas yaparak, Peygamber dedemin dinini ve hadislerini değiştiriyorsun, der.
-Boyle bir şey yapmaktan Allah'a sığınırım efendim. Lutfen oturunuz. Rasulullah'a olduğu gibi benim size de hurmetim var, der İmam-ı Azam. Seyyid Muhammed BÂkır'a yer gosterir. Her ikisi de yerini aldıktan sonra Ebu Hanife Hazretleri soze başlar:
-Uc mesele soracağım. Birincisi şu: Erkek mi daha gucsuz kadın mı?
-Kadın erkekten gucsuzdur.
-Mirasta adamın payı kac, kadının kactır?
-Erkeğin mirastaki payı iki, kadının birdir.
-İşte bu ceddin Peygamber s.a.v.'in sozudur. Eğer onun dinini değiştirmiş olsam, benim akıl ve kıyas yoluyla, kadın daha zayıf olduğu icin ona iki pay, erkeğe bir pay duşer derdim.
Ebu Hanife Hazretleri tekrar sorar:
-Namaz mı daha ustun, oruc mu?
-Namaz oructan ustundur.
-İşte bu da deden Rasulullah'ın sozudur. Eğer ceddinin dinini akıl ve kıyasla değiştirmiş olsaydım, Âdet halindeki kadının kılamadığı namazları kaza etmesini, orucu kaza etmemesini emrederdim.
Ebu Hanife Hazretleri ucuncu soruyu sorar:
-Sidik mi daha pis, meni mi?
-Sidik meniden pistir.
-Eğer deden Peygamber s.a.v.'in dinini kıyasla değiştirmiş olsaydım, sidikten dolayı gusletmek gerektiğini ve meniden dolayı da sadece abdest almak gerektiğini soylerdim. Fakat akıl ve kıyasla bu dini değiştirmekten Allah'a sığınırım.
Seyyid Muhammed BÂkır Hazretleri yerinden kalkar ve Ebu Hanife'yi kucaklar. Tebrik edip ona ikramda bulunur.
-
12-09-2019, 21:12:17