Ammar oğlu Mansur bir gun kalabalık bir mu'min topluluğuna yakıcı ve tesirli sozlerle vaaz ediyor, onları aydınlık Allah yolunda mucadele edip son nefeslerine kadar kalmaya davet ediyordu. Dinleyicilerin arasından bir yoksul ayağa kalkarak Ammar'a yaklaştı ve:

- Cok muhtac durumdayım, bana dort lira para verirmisiniz? dedi.

Bunu uzerine kendi cebinde dort lirası bulunmayan Ammar halka donerek:

- Ey mu'minler!.. Bu arkadaş dara duşmuş dort lira para istiyor, bende yok. Bu parayı icinizden kim verecek? Verene dort ayrı iyi dua edeceğim, dedi.

Caminin bir koşesine sıkışmış bir siyah kole, icin icin Ammar'dinliyordu. Bir yahudinin kolesiydi. Yanında da sadece topu topu dort lirası bulunmaktaydı. Ayağa dikildi ve:

- Ey ustadım! Bana dilediğimce dort dua yapman şartıyla sana dort lira veririm, dedi.

Gercektende kole dort lirasını Ammar'a verdikten sonra şoyle soyledi:

- Ey ustad!.. Ben koleyim, efendim de bir yahudi, efendimin Musluman olması, beni de azad edip hurriyetime kavuşturması icin ALLAH'a dua et. Ayrıca ben yoksul bir kimseyim,Allah'a yalvarıp yakar da yaygın lutfuyla bana zenginlik versin. Bir de cok gunahkarım. Gunahlarımın affı icin Allah'a yalvar.

Bu dileklerini sıralayıp da parayı Ammar'a teslim eden kole, Ammar'ın da duasını dinledikten sonra evine dondu. Efendisi yahudiyi gorur gormez camide gecen olayı kendisine aksetti.

Yahudi daima iyiliğini gorduğu ve iyiliğinden başkaca bir harekette bulunmayacağına kesinlikle inandığı imanı butun kolesinin bu durumu karşısında sevinc gozyaşları dokmeye başladı ve:'

- Seni azad ettim. Şu ana kadar ben senin efendin idim. Ama bundan boyle sen benim efendimsin, dedi.

Ardından da ''Eşhedu en la ilahe illallah ve eşheduenne Muhammeden abduhu ve Resûluh (Gormuş gibi inanırım Allah tan başka İlah Yoktur ve Muhammed O'nun kulu ve elcisidir.) diyerek aydınlık Allah yoluna girdiğini muhurledi.

Yeni mumin olmuş Yahudi, kolesini butun mal ve servetine ortak ettiğini bildirdi ve sozlerini şoyle bağladı:

- Dorduncu dileğinize gelince o benim elimde olan bir şey değil. Cunku affetmek ancak Allah' mahsustur. Fakat bana karşı bir kotuluğun oldu ise, ben onu affediyorum.

Bu hadise boyle biterken kole gokten yukselen bir ses duydu. Sesin sahibi şoyle diyordu:''Her ikinizi de Cehennem ateşinden azad ettim Sizi butun gunahlarınızdan arıttım. Bundan boyle sınırsız yardımım sizinle beraberdir. Mujdeler olsun!"

Revnakul Mecalis