Bu yıl 27'ncisi duzenlenen İstanbul Film Festivali'nin odulleri, Lutfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki Kapanış Galası ve Odul Toreni'nde sahiplerini buldu.
Galada, cağdaş Rus sinemasının en onemli yonetmenlerinden ve Tarkovski'nin tahtına aday gosterilen Alexander Sokurov'a Festival'in "Sinema Onur Odulu" takdim edildi. Alexander Sokurov odulunu İstanbul Kultur Sanat Vakfı Yonetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın elinden aldı.
Uluslararası Yarışma'da Altın Lale Odulu, Semih Kaplanoğlu'nun "Yumurta" adlı filmine verildi. Uluslararası Altın Lale Yarışması Juri Başkanı Michael Ballhaus'un acıkladığı odulu filmin yonetmeni Semih Kaplanoğlu'na Fatma Girik takdim etti.
Uluslararası Yarışma'da Juri Ozel Odulu'ne ise Alman yonetmen Dennis Gansel'in "Tehlikeli Oyun / The Wave" adlı filmi layık goruldu. Filmin dağıtımıcısı Celluloid Dreams'den Pierre Menahem odulu "Dunyanın Butun Sabahları" filmiyle sinemaseverlerin yakından tanıdığı Fransız yonetmen Alain Corneau'nun elinden aldı.
Ulusal Yarışma'daki tum kategorilerin kazananlarını, Ulusal Yarışma Juri Başkanı Semih Kaplanoğlu acıkladı. "Kultur ve Turizm Bakanlığı Yılın En İyi Turk Filmi" odulu Seyfi Teoman'ın "Tatil Kitabı" adlı filmine verildi. Seyfi Teoman ve yapımcısı Yamac Okur'a odulunu Ulusal Yarışma Juri Uyesi Nurgul Yeşilcay takdim etti.
"Kultur ve Turizm Bakanlığı Yılın En İyi Turk Yonetmeni" odulu ise"Nokta" filminin yonetmeni Derviş Zaim'e verildi. Yonetmen Derviş Zaim'e odulunu Nurgul Yeşilcay takdim etti. Kultur ve Turizm Bakanlığı ayrıca "Yılın En İyi Turk Filmi" ve "Yılın En İyi Turk Yonetmeni"ne 50.000'er YTL değerinde para odulu de veriyor.
En İyi Kadın Oyuncu odulu ise "Gitmek" filmindeki rolu ile Ayca Damgacı'ya verildi. Ayca Damgacı'ya odulunu "Takva" filmindeki roluyle gectiğimiz yıl En İyi Erkek Oyuncu odulunu alan Erkan Can takdim etti.
Bu yıl Ulusal Yarışma Jurisi'nin sectiği En İyi Erkek Oyuncu, "Ara" filmindeki rolu ile Serhat Tutumluer oldu. Bu oyuncuya odulunu, "Beynelmilel" filmindeki roluyle gectiğimiz yıl En İyi Kadın Oyuncu odulunu alan Ozgu Namal takdim etti. Kultur ve Turizm Bakanlığı, bu oyunculara ayrıca 10.000'er YTL para odulu de veriyor.
Ulusal Yarışma'da Juri Ozel Odulu'ne "Ara" adlı film layık goruldu. Filmin yonetmeni Umit Unal odulunu, Ulusal Yarışma Juri Uyesi Pınar Kur'un elinden aldı.
Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI Odulleri:
Oduller, Uluslararası Yarışma'da Belcikalı yonetmen Nic Balthazar'ın yonettiği "Ben X" adlı filme, Ulusal Yarışma'da Seyfi Teoman'ın "Tatil Kitabı" adlı filmine verildi. Seyfi Teoman ile Ben X'in başrol oyuncusu Greg Timmermans, FIPRESCI Juri Başkanı Kirill Razlogov'un acıkladığı odulleri, Serra Yılmaz'ın elinden aldılar.
Festival'in "Turk Sineması" tema sponsoru Efes Pilsen, Ulusal Yarışma kapsamındaki filmler arasından FIPRESCI Jurisi tarafından secilen ve Onat Kutlar anısına odullendirilen "Tatil Kitabı" adlı filmin yonetmeni Seyfi Teoman'a bir sonraki filminin yapımında kullanılmak uzere 30.000 USD değerinde para odulu verdi. Odulu Seyfi Teoman'a Efes Pilsen adına Pazarlama Direktoru Dilek Başarır takdim etti.
"Sinemada İnsan Hakları" yarışmasındaki Avrupa Konseyi Sinema Odulu (FACE) ise Cinli yonetmen Li Yang'ın "Kor Dağ / Blind Mountain" adlı filmine verildi. Li Yang, Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğinde sunulan FACE odul heykelciği ve 10.000 Euro'luk para odulunu Avrupa Konseyi'nin en ust duzeyde ikinci yetkili kişisi olan Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio'nun elinden aldı.
İstanbul Kultur Sanat Vakfı'nın medya sponsorlarından Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Odulu hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla saptanan filmlere verildi. Radikal Gazetesi Kultur Sanat Editoru Cem Erciyes'in acıkladığı Halk Odulu'nu Uluslararası Yarışma'da Semih Kaplanoğlu'nun "Yumurta"; Ulusal Yarışma'da Cağan Irmak'ın "Ulak" adlı filmleri kazandılar.
Festivalde bu yıl ucuncusu duzenlenen "Koprude Buluşmalar" seminerleri kapsamında ilk kez Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atolyesi duzenlendi. Zeynep Ozbatur, Fatih Ozguven ve Derviş Zaim'in 113 başvurudan eleyerek sectiği 13 proje arasından Karl Baumgartner, Gergana Dakovska, Ellis Driessen, Marit van den Elshout, Isabelle Fauvel, Noemi Ferrer, Chinlin Hsieh, Michel Reilhac ve Jan Vandierendonck, Belma Baş'ın "Zefir" adlı projesini birinci secti. Kultur ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Mudur Yardımcısı Huseyin Ulger'in acıkladığı odulu Belma Baş'a yonetmen Tony Gatlif takdim etti. Kultur ve Turizm Bakanlığı Belma Baş'a 10.000 USD değerinde para odulu verdi. Paylaşımın ve bilgilendirmen icin teşekkurler tual
Emeğine sağlık İstanbul film festivali bizleri dunya sineması ile buluşturuyor, ulkemiz sinemasının gelişimine onculuk ediyor,dunyanın gozu kulağı İstanbul'a cevriliyor.
emeğine sağlık BY_TUAL Bilgilendirme ve paylaşım icin tşkler By-Tual emeğinize sağlık