Antalya’nın Gazipaşa ilcesinde ureticilerin son yıllarda ekmeye başladığı pitaya meyvesi, ureticisine servet kazandırıyor

Antalya’nın Gazipaşa ilcesinde son yıllarda artan pitaya bahceleri sahiplerine servet kazandırıyor. Bakımı kolay, masraf yapmadan uretilebilen pitaya meyvesi, turfanda uretimin yerini almaya başladı. Tanesi 7 liradan satılan meyveye buyuk rağbet goruyor.

Gazipaşa’nın Macar Mahallesi’nde daha once salatalık eken ve son 3 yıldır pitaya ekmeye başlayan Mahmut Koc, pitayanın salatalığa gore cok daha zahmetsiz ve masrafsız uretildiğini soyledi. Pitayayı 3 yıldır ilac yapmadan yetiştirdiğini belirten Koc, "Fiyatlardan ilk sene sıkıntımız oldu ama iki yıldır satışlar iyi. 7 liradan bahcede alıyorlar. Burası bir donum. Toplamda yılda 7-8 bin arası meyve alıyoruz. Ureticilere tavsiye ediyoruz. Hem yabancılardan hem de ziraatcılar ve ciftcilerden ilgi var. Gelip inceliyorlar. Şu anda Rus bir grup bahcemizi geziyor. Pitayanın nasıl yetiştirildiğini merak ediyorlar. Ozellikle kırmızı olanın tadını beğendiler" dedi.

Pitaya bahcesini gezen ve meyvenin tadına bakan Vera Toms, daha once Tayland’da gorduğu pitaya meyvesini Gazipaşa’da goreceğinin hic aklına gelmediğini soyledi. Toms, "Burada tadına baktık ve cok beğendim. Daha once de gelmiştim, tekrar geleceğim. Pazara gittiğimde almak istiyorum ama taze mi değil mi bilemiyorum. Burada dalından koparıp alıyorum. Cok guzel" dedi.

Bahceyi gezen Ruslardan Elvır Sapkulov ise, "Tadını cok beğendim, daha once adını cok duydum ama tadını hic bilmiyordum. Turk insanının calışkanlığına cok hayran kaldım. Sevgiyle işlerini yapıyorlar. Takdir ediyorum. İki tur pitaya var. Birinin ici beyaz, diğeri kırmızı. Ben kırmızı olanın tadını beğendim" diye konuştu.

İHA