Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunc, tarımsal nufusun yaşlandığını ve genclerin de tarıma ilgi duymadığını belirterek, bu sorunları cozmek icin mucadele eden kurum ve kuruluşlara destek vermeye calıştıklarını soyledi.

Mustakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MUSİAD) Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektor Kurulu, MUSİAD Adana Şubesi ev sahipliğinde "Tarımda Kalkınma" ana başlıklı Turkiye İstişare Toplantısı duzenlendi.

Programa Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunc, MUSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MUSİAD Kurucu Genel Başkanı Erol Mehmet Yarar ve MUSİAD Gıda Tarım Sektor Kurulu Başkanı Yaşar Sekizkardeş'in yanı sıra MUSİAD Yonetim Kurulu Uyeleri, Şube Başkanları, MUSİAD uyeleri ve Bakanlık ust duzey burokratları katıldı.

Ureticilerimize Verdiğimiz Desteği 16.1 Milyar TL'ye Cıkaracağız

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunc, Turkiye'nin tarım arazisi varlığı konusunda dunyanın 17'nci ulkesi olduğumuzu soyledi. Tarımsal hasıla ve uretim konusunda da daha yuksek rakamlara ulaşmamız gerektiğini soyleyen Tunc, "Tarımsal hasıla bazında gectiğimiz yıl yakaladığımız rakam 190 milyar TL oldu. Avrupa'da tarımsal hasıla konusunda 1'inciyken dunyada ise 7'nci sıradayız. Biz tarım arazisi varlığı konusunda dunyanın 17'nci ulkesiyiz. Dolayısıyla tarımsal hasıla ve uretim konusunda da daha yuksek rakamlara ulaşmamız gerekiyor. Tarımsal ihracatımız 17 milyar dolarken, ithalat 12 milyar dolar civarında. 2018 yılında ureticilerimize toplamda verdiğimiz destek rakamı 14 milyar TL. Bu rakamı onumuzdeki yıl 16.1 milyar TL'ye cıkaracağız" dedi.

Tarımsal Nufus Yaşlanıyor

Tarımsal nufusun yaşlandığını ve genclerin de tarıma ilgi duymadığını soyleyen Tunc, "Bu sorunları cozmek icin dunyada bircok uluslararası kurum ve kuruluş var. Tum bu kurumlarda calışan uzmanlar, kırsal hayatta yaşanan sıkıntılara cozum bulmaya calışıyor. Biz de bu kurum ve kuruluşlarla ortak calışmalar yaparak destek vermeye gayret ediyoruz" diye konuştu.

Ciftcilik Meslek Lisesi Acacağız

Programın acılış konuşmasını gercekleştiren Genel Başkan Abdurrahman Kaan, Turkiye'nin tarım uretimi konusunda koklu bir bilgi birikimine sahip olduğuna dikkat cekti. Kaan, "Nesiller boyunca tarımla uğraşan, gecimini tarımla sağlayan ailelerin, şehirleşmenin etkisiyle uretim yapmadıklarını, goc ettiklerini goruyoruz. Bu gocu artık tersine cevirmeliyiz. Bu bağlamda MUSİAD olarak onumuzdeki eğitim doneminde Tematik olarak actığımız liselere, Cifcilik Meslek liselerini ilave etmeyi duşunuyoruz. Koylu olmanın, ciftci olmanın, tarımla uğraşmanın, gelişmişlik duzeyiyle ilgisi noktasındaki yanlış algıyı duzeltmemiz lazım. Yeni yatırımlar icin kucuk, orta ve buyuk olcekte yatırımcıyı desteklememiz ve cesaretlendirmemiz gerekiyor. Burada Gıda-Tarım ve Hayvancılık alanında uretim yapan sanayici, ciftci ve kooperatiflerimize sesleniyorum. motivasyonunuzu, azminizi ve işinize olan umudunuzu kaybetmeyin. MUSİAD olarak micro bazda yaşadıklarınızı, sıkıntılarınızı biliyoruz. Makro planlamayı, kÂrlılığı ve ihracatı hep birlikte beraber yapacağız." dedi.

Uretime ve Yatırıma Teşviklerimiz Surecek

MUSİAD'ın hayata gecirdiği Biyogaz Organik ve Organomineral Gubre Uretimi Entegre Tesisleri projesi ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Kaan şoyle konuştu:

"Bu projeyle, hayvansal ve bitkisel atıklardan elde edilen biyogazdan elektrik uretimi ile kendi kendine yetebilen ve maliyetleri duşuren bir hayvancılık modeli ile uyelerimizin nitelikli projeler gercekleştirmelerini amaclıyoruz. Ayrıca ,gıda-tarımda uretimi arttırmak ve sermaye sıkıntısı yaşayan inovatif işletmeler icin, fonksiyonel tarım ve gıda teknolojileri alanında Girişim Sermayesi Fonu kuruyoruz. Biz, proje uretmeye, başta uyelerimiz olmak uzere uretime ve yatırıma teşvik etmeye, onumuzdeki donemde de var gucumuzle devam edeceğiz."

Olumsuzlukları Fırsata Cevirmeliyiz

MUSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektor Kurulu Başkanı Yaşar Sekizkardeş, Tarım politikalarımızın milli guvenliğimizi koruyacak şekilde stratejik planlarla yurutulmesi gerektiğini soyledi. Sekizkardeş, konuşmasında şu hususlara dikkat cekti:

"Turkiye, topraklarıyla zengin bir ulkedir. Bu zenginliğin verimli hale donuşumu icin gerekli olan unsurlar; toprak işlemede, sulamada, gubre kullanımında, hasatta, tuketiciye sunum noktasında ileri tarım tekniklerinin kullanımının yaygınlaştırılması ve endustriyel tarıma hızla geciş eylem planlarıdır. İklim değişikliği ile ortaya cıkan olumsuzlukları en az seviyeye duşurerek, alternatif tarım alanlarına, urunlere ve uretim tekniklerine odaklanarak bu olumsuzluğu fırsata cevirme noktasında calışmalar yurutmeliyiz" dedi.

Tarımda Yerli ve Milli Bir Strateji Oluşturulmalı

MUSİAD Adana Şubesi Burhan Kavak ise konuşmasında milli bağımsızlık konusunda tarım sektorunun de bilişim ve sanayi sektoru kadar onemli olduğunu vurguladı. Kavak; "Sağlıklı ve yeterli olarak kendi gıdasını uretemeyen hicbir ulkenin bağımsız olamayacağı aşikÂr. O yuzden Turkiye, bir taraftan savunma sanayiinde, yazılımda, bilişimde, yapay zekÂda yukselmeye devam ederken; diğer taraftan tarımda da yerli ve milli bir stratejiyle yurumek zorunda. Kamu sektorunden ozel sektore, meslek odalarından sivil toplum kuruluşlarına kadar her kurum bu stratejik sektor uzerine daha fazla yoğunlaşmalı." değerlendirmesinde bulundu.

TARIMDANHABER