Belediyede işci olarak calışan 50 yaşındaki Hsana Doğar, iki yıl once cocukları icin aldığı iki kazı evlerinin bahcesinde beslemeye başladı.
Kısa surede sayıları artan kazlara yenilerini ekleyen Hasan Doğar, iki yıl icerisinde sayıyı bin 500'lere cıkardı. Sayıları arttığından bahceye sığmayan kazları icin atıl durumdaki eski bir civi fabrikasına ait araziyi kiralayan Hasan Doğar, burayı cocukluğundan beri hayalini kurduğu ciftliğe donuşturdu.
Yetiştirdiği hayvanların bir kısmını satarak gelir elde eden Hasan Doğar, elindeki 500 damızlık kazla da işini buyuterek onumuzdeki yıl dış pazara acılmayı hedefliyor.

'BU İŞE İKİ KAZ İLE BAŞLADIM'
Hasan Doğar, yetiştiricilik icin uzun sure internette araştırma yaptığını ve veteriner arkadaşından destek aldığını soyledi. Ardından kazların beslenmesini ve bakımını oğrendiğini anlatan Hasan Doğar, "Bu işe iki kazla başladık. Bu hayvanların gorselliği ve yumurtlaması cocuklarımın cok hoşuna gitti. Daha sonra cevre koylerden 50 dişi, 30 erkek kaz daha aldım. Bunları da Linda ve Cin kazı olarak temin ettim. Cunku bunlar yumurtacı kazlar olarak bilinir. Bu kazlar ilk yılda 30-35, ikinci yılda 65-70 yumurta veriyor" dedi.

'IRAK PAZARINA ACILACAĞIZ'
Ciftliğindeki kazların sayısının gittikce arttığını ifade eden Hasan Doğar şoyle konuştu:
"Kazlar zamanla coğalınca evimin bahcesine sığmadı. Bir yer kiraladım ve burada uretime başlayarak hayalimdeki ciftliği kurdum. Bununla beraber iki kulucka makinesi aldım ve yumurtaları bu makineye bıraktım. Bu makineden civcivlerin cıktığını gorunce gozlerime inanamadım. Sonra uretime devam ettim, sayıları kısa surede bin 500 oldu. Bunların binini sattım. Şu an 500 damızlık kaldı. Bunlarla yeni sezon icin uretime devam edeceğiz. Hedefimiz 7 bin kaz uretmek. Cok karlı bir iş. Eğitimini de almadım."

'BAZEN YETİŞEMİYORUZ'
Doğar, insanların yılbaşı icin şimdiden kaz almaya geldiğini ifade ederek, "Cok fazla talep alıyoruz. Bazen yetiştiremiyoruz. Elimizde sınırlı sayıda kaldı, artık satış yapmıyoruz. Onumuzdeki yıl icin pazar arayışına başladık. Irak'ın kuzeyine ihrac etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
AA