Yaratılışı gereği yeniliklere ve değişime acık olan genclerin karşılaştıkları en buyuk tehlikelerden birisi, kotu alışkanlıklardır. Duygusal tabiatları ve farklılıklara olan istekleri sebebiyle kolayca kotu alışkanlıkların tuzağına duşebilirler.
Nitekim bircok zararlı alışkanlık genclik doneminde edinilir.
Başta sigara, icki, uyuşturucu, kumar olmak uzere bircok kotu alışkanlıklar sayabiliriz. Yuce Peygamberimiz (a.s.m.) bizleri kotu alışkanlıklardan sakındırmış, zamanımızı guzel işlerle gecirmemizi istemiştir.
Sigara hakkında mekruh, hatt haram diyen Âlimler vardır. Cunku bu husustaki hukum, kişinin durumuna gore değişir. Eğer gecim sıkıntısı cekiyor veya sağlığı acısından hayatî bir zarar veriyorsa elbette buyuk gunahtır.
Sigara icmek, en azından mekruhtur, kotu gorulmuştur. Cunku hem hicbir faydası yoktur, hem de sağlığa zararlıdır. Ustelik kokusuyla başkasına da zarar vermektedir.
İcki ve kumarı yasaklayan kesin Âyetler vardır. Peygamberimiz (a.s.m.), "Sarhoş eden her icki haramdır" buyurarak, haram olan ickinin ozelliğini belirtmiştir. Buna gore, insanları sarhoş etme ozelliği olan her şey haramdır.
Yine "Coğu sarhoş edenin azı da haramdır" (Tirmizi, Eşribe: 2) diyerek, onemli bir soruyu cevaplamıştır. Gunumuzde bazıları, "Birada cok az alkol var. Bu da mı haram?" diyebilmektedir. İşte bu hadîs, coğu sarhoş eden bir şeyin az dahi olsa yasak olduğunu belirtmektedir.
İcki hakkındaki bir başka hadîs de şoyledir:
"Allah ickiye, onu icene, dağıtana, satana, satın alana, uzumunu sıkana [îmal edene], kendisi icin sıktırana, taşıyana ve kendisine taşınana ve parasını yiyene lÂnet etsin." (Tirmizi, Buyû: 58)
Burada ickiyle ilgili on grup insan lÂnetlenmektedir ki, sadece icmekten değil, diğer 9 gruba girmekten de sakınmamız şarttır.
Genclerin temiz ve pÂk zihinlerini aldatmak, onları kendi pis menfaatlerine Âlet etmek isteyen cevreler; sigara, icki, uyuşturucu ve kumarı cekici ambalajlarla, suslu reklÂmlarla sunmaktadırlar. Genclerimizi tuzaklarına duşurup, kendi keselerini doldurmak isteyen kimseler, kotu alışkanlıklara ozendirmek icin her vesileyi kullanmaktadırlar.
Oysa, gazete ve televizyonlardaki en acı ve en uzucu haberler, hep kotu alışkanlıkların sonucudur. "İcki butun kotuluklerin anasıdır" buyuran Peygamberimiz (a.s.m.), bizleri 14 asır once uyarmıştır. Bu sese kulak verilmediği icindir ki, her gun bir suru cinÂyet, hırsızlık, gasp, trafik kazası icki yuzunden olmaktadır.
Kotu alışkanlıklardan korunmanın caresi, iyi bir dinî bilgi alıp İslÂmı yaşamaktır. Cunku, bu tur alışkanlıklar, akıl, kalp ve ruhun ac bırakılmasından kaynaklanır. Halbuki, mÂnevî duygularımızı îman ve ibÂdetle doyurursak, her gunumuzu dinimize hizmet etmek ve guzellikleri başkalarına aktarmak gayretiyle gecirirsek, kotu alışkanlıklara ne ihtiyac duyarız, ne de zaman buluruz.
En iyisi, kotu alışkanlıklara hic bulaşmamak, tuzağa duşmemektir. "Canım ne olacakmış bir kere iciver, tadına bak" veya "Duğunde herkes icer" gibi teşviklerde bulunanlar, bizim dostumuz değil, duşmanımızdır. Boyle diyerek verdikleri zararın farkında bile değillerdir. O sahte gulucuk ve zevkler, hem dunyada, hem Âhirette gozyaşına ve azaba donuşecektir.
Bazı duğun, yaş gunu, eğlence partisi ve mezuniyet baloları; kotu alışkanlıkların tuzakları durumundadır.
Bu tuzaklara bir kere yakalanırsak, devamı gelebilir. Cunku nefis, his, şeytan dÂima kotuluğe teşvik eder.
Bunun icin kotu alışkanlıkların cirit attığı yerlerden uzak durmalıyız. KahvehÂne, disko, bar gibi yerler, genclerin dunyasını ve Âhiretini karartan mekÂnlardır.
Bunlardan uzak durup nezih yerlerde buluşup goruşmeliyiz.
Yazar:
Cemil Tokpınar





__________________