Hic şuphesiz biz Kuran’dan ne kadar cok delil getirirsek getirelim yine de Kuran’ı yeterli gormeyerek; falanca mezhepten, filanca tarikattan olduklarını soyleyerek goruşlerimize karşı cıkanlar olacaktır. Hadisciler hadis kitapları bilinmeden, fıkıhcılar fıkıh kitapları olmadan, tefsirciler bol hadisli tefsirler okunmadan İslam anlaşılamaz, halk dini yaşayamaz demeye devam edeceklerdir. Bu tarz yaklaşımlar sergileyenlere şu sorular sorulmalıdır: Din tum insanların anlaması icin mi yoksa sadece uc dort kişinin anlaması icin mi indirildi? Peygamberimizin mezhebi var mıydı? Dort halifenin mezhebi neydi? Kuran’da Hanefilik, Şafilik, Alevilik, Şiilik, Vahhabilik şeklinde mezhepler mi var, yoksa tek bir dinden mi bahsediliyor? Kuran dinin rehberi diye kendinden mi bahsediyor, yoksa Buhari’den, Muslim’den, Oniki İmam’ın eserlerinden, ilmihallerden, Muvatta’dan mı bahsediyor? Kuran ayetlerini inceleyip, bu soruların cevabını bulalım ve Kuran’ın dinin tek kaynağı olarak yeterli olup olmadığını yine Kuran’dan hareketle tespit edelim
Biz bu kitabı sana, her şeyin ayrıntılı acıklayıcısı, bir doğruya iletici, bir rahmet, Muslumanlara bir mujde olarak indirdik.
16-Nahl Suresi 89
HUKUM YALNIZ ALLAH’INDIR
Hukum yalnız Allah’ındır. O kendisinden başkasına kulluk etmemenizi emretmiştir. Dosdoğru olan din işte budur. Ama insanların coğu bilmiyorlar.
12- Yusuf Suresi 40
26- Kendi hukmunde hic kimseyi ortak kılmaz.
27- Rabbinin kitabından sana vahyedileni oku. O’nun kelimelerini değiştirecek hicbir kudret yoktur.
18-Kehf Suresi 26,27
KURAN HER DETAYI İCERİR
Allah size kitabı detaylandırılmış bir halde indirmişken Allah’ın dışında bir hakem mi arayayım?
6-Enam Suresi 114
Kitap’ta hicbir şeyi eksik bırakmadık.
6-Enam Suresi 38
KURAN’A UYAN PEYGAMBER’E DE UYMUŞ OLUR
De ki “Ben sizi ancak vahiy ile uyarıyorum.”
21-Enbiya Suresi 45
Boylece biz seni, kendilerinden once nice ummetlerin gelip gectiği bir ummete, sana vahyettiklerimizi okuman icin gonderdik.
13-Rad Suresi 30
Bu Kuran, bana, sizi ve ulaştığı kimseleri uyarmam icin vahyolundu.
6-Enam Suresi 19
Onlara ayetlerimiz apacık belgeler olarak okunduğunda bizimle karşılaşmayı ummayanlar derler ki: “Bundan başka bir Kuran getir veya bunu değiştir.” De ki: “Benim onu kendiliğimden değiştirmem asla mumkun değildir. Ben sadece bana vahyedilene uyuyorum. Eğer Rabbime isyan edersem buyuk gunun azabından korkarım.”
10-Yunus Suresi 15
Ayetlerden de gorulduğu gibi, Peygamber’in acıkladığı ve uyduğu vahiy Kuran’dır. İnanmayanların reddettiği, değiştirilmesini istedikleri de yine Kuran’dır. Peygamber’in vazifesi kendisine vahiy olarak gelen Kuran’ı insanlara tebliğ etmektir. Peygamber’e uymak; Kuran’a uymak, Kuran’ın sistemine gore inanmak, hareket etmek ve yaşamaktır. Peygamber’imiz Kuran’da en cok “resul” kelimesiyle tanıtılır. “Resul” Turkce’deki “elci” kelimesinin karşılığıdır ki Allah, bu kelimeyle, Peygamberimiz’in vazifesi olan İlahi mesajın insanlara iletilmesini vurgular. Ayetlerden gorduğumuz gibi bu mesaj Kuran’dır. Başka hicbir kaynağa, hicbir kitaba gonderme yapılmamaktadır. Allah, Kuran dışında başka uyulması gereken vahiyler, kaynaklar olsaydı; onları da belirtir, onlara da uymamızı isterdi. Oysa bugunku manzaraya baktığımızda yuzlerce cilt hadis ve fıkıh kitabının dinin kaynağı sayılarak Kuran’a eş koşulduğunu goruyoruz. Boylece Kuran’ın, din konusundaki otoritesi ve kaynaklığı % 100 iken, Kuran bircok kaynağın arasındaki bir kaynağa indirgenmiş ve dolayısıyla dinin kaynağının belirlenmesi hususunda icinden cıkılmaz bir batağa saplanılmıştır. Oyle ki Kuran’ın, oluşturulan bu yeni yapıda hacim olarak payı % 1’in bile altındadır. Gorduğumuz tum bu ayetler, Kuran’ın değerini duşuren ve yalan sozler (“hadis” başlığı altında) atfetmek suretiyle Peygamber’e iftira eden anlayışa karşı cıkar.
Kurandakidin sitesinden alıntıdır.
Şimdi yazmazdığımız ve onca şeye rağmen hÂl kuranı yetersiz bulanlar acaba Allahın ayetlerinide mi yalanlayıp muslumanız diyecekler ?
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Kur'an-ı yetersiz bulmanın hukmu
-
12-09-2019, 12:12:09