Bir evvelki bolumde gorulduğu gibi Allah, Kuran’ın korunduğunu ve icinde celişki olmadığını soylemektedir. Allah, Kuran’ın celişkisiz olmasını, Kuran’ın kendi tarafından vahyedildiğine delil gosterir. Buradan dinin kaynağının, celişkisiz ve korunmuş olması gerektiği sonucu da cıkar. Bu mantıktan hareketle 6. bolumde, hadislerin Kuran ayetleriyle celiştiklerini ortaya koyup, hadislerin dinin kaynağı olamayacağını gosterdik. Bu bolumde ise hadislerin kendi aralarındaki celişkilerini de gosterip; hadislerin celişkili ve korunmamış olduklarını, dolayısıyla dinin kaynağı olamayacaklarını bir de bu yonden gozler onune sereceğiz. Boylece hadis kitaplarında, doğru ile yalanın ayırt edilemeyecek şekilde karıştıklarını bir kez daha anlayacağız. Herhangi bir hadis Kuran, başka bir hadis ve mantıkla celişmiyorsa dahi zandır. Din ise aşağıdaki ayetten de anlaşılacağı gibi “zan” uzerine bina edilemez.
Yeryuzunde olanların coğunluğuna uyacak olursan seni Allah’ın yolundan saptırırlar. Onlar sadece zanna uyuyorlar ve onlar sadece tahminde bulunup sacmalıyorlar.
6- En’am Suresi 116
Onların coğunluğu zandan başkasına uymaz. Doğrusu zan gercek adına hicbir şey ifade etmez. Şuphesiz Allah onların yaptıklarını bilendir.
10- Yunus Suresi 36
Ey iman edenler! Zandan cok sakının cunku zannın bir kısmı gunahtır.
49- Hucurat Suresi 12
Ayetlerden insanların coğunluğunun “zan”na uyduğunu fakat bunun bir şey ifade etmeyeceğini goruyoruz. Dini hadislere bina etmeye calışmak; dini, “zan” gibi curuk bir temele bina etmektir. Oysa elimizde Kuran gibi her acıdan mucize, korunmuş, celişkisiz, sapasağlam bir temelimiz vardır. Şimdi de aşağıda vereceğimiz on ornekten hareketle hadislerin kendi aralarındaki celişkilerini ortaya koyup, başından beri soylediğimiz gibi hadislerin guvenilmezliğini ve dolayısıyla dinin temeli olamayacaklarını farklı bir acıdan gorelim:
1- ORUCLU İKEN KAN ALDIRILIR MI?
1. Celişik Hadis: “Kan aldırmak, yapanın da yaptıranın da orucunu bozar.”
Tirmizi Oruc 60; Ebu Davud Oruc 28; Buhari Oruc 32
2. Celişik Hadis: “Peygamber’imiz oruclu iken kan aldırmışlardır.”
Ebu Davud Oruc 29-30; Tirmizi Oruc 59; Buhari Tıp 11
Peygamberimiz eğer kan aldırmanın orucu bozduğunu soyleseydi, hic şuphesiz kendisi kan aldırmazdı. Ustelik Kuran’da orucu; yemek, icmek ve cinsel ilişkinin bozduğu gecer. Yani birinci celişik hadis, ikinci hadisle olduğu gibi Kuran’la da celişmektedir. Fakat “en doğru” denen altı hadis kitabının ucunden yaptığımız bu alıntılar, celişik hadislerin “en doğru” kabul edilen kitaplara bile girdiğinin bir delilidir.
2- TUVALET HANGİ YONLERE KARŞI YAPILABİLİR?
1. Celişik Hadis: “Gerek kucuk, gerek buyuk tuvaletinizi yaparken kıbleye donmeyin.”
Hanbel 3/12
2. Celişik Hadis: “Peygamberimiz bir takım insanlar kucuk ve buyuk tuvaletleri icin kıbleye donmeyi hoş karşılamadıklarından, bu bidatı (hurafeyi) kaldırmak icin tuvaletini kıbleye doğru yaptırdı.”
Buhari 4/11
Bir hadiste kıbleye karşı tuvaleti yapmanın hurafe olduğu anlatılırken; diğer bir hadiste ise Peygamber “hurafe uygulayıcısı” olarak gosterilmiş oluyor. Gorulduğu gibi hadisleri Peygamber’e atfetmek aslında Peygamber’e iftira etmek demektir.
3- ORUCLU İKEN HANIM OPULUR MU?
1. Celişik Hadis: “Peygamber oruclu iken hanımlarını optu.”
İbn-i Kuteybe, Hadis Mudafası
2. Celişik Hadis: “Orucluyken hanımını openin durumu sorulduğunda Peygamber; ‘Orucu bozulmuştur’ dedi.”
İbn-i Kuteybe, Hadis Mudafası
Bu hadisler aslında İbn-i Kuteybe’nin dışında kutubu sitte denilen meşhur altı hadis kitabında da vardır. Fakat bu hadislere, İbn-i Kuteybe’nin, celişik ve mantıksız hadisleri zorlama yorumlarla kurtarmak cabasından ibaret olan eserinde de rastlayabilirsiniz. Eğer hadislerin mantıksızlığını ve celişikliğini bu hadisleri savunan birinin eserinden oğrenmek istiyorsanız size İbn-i Kuteybe’nin “Hadis Mudafası” kitabını tavsiye ederiz. Bir hadise gore Peygamber oruclu iken hanımını opuyor, diğer hadis oruclunun opuşemeyeceğini soyluyor. Belli ki bu hadislerden en az biri uydurmadır. İkisini de doğru olarak kabul etmek; Peygamber’i, ne yaptığını bilmez, celişkili hareketleri olan bir kişi gibi gostermektir. Bu yuzden Peygamber’e en buyuk iltifat; hadisleri bir kenara bırakıp din adına yalnız Kuran’ı esas almakla olur.
4- BİR NAMAZ İKİ KERE KILINIR MI?
1. Celişik Hadis: “Biriniz evinde namazı kılar da sonra namaz kılmakta olan imama yetişirse, onun arkasında namaza dursun. İkinci kıldığı onun icin nafile olur.”
İbn-i Kuteybe, Hadis Mudafası
2. Celişik Hadis: “Bir namazı gunde iki defa kılmayın.”
Ebu Davud 2/56
İkinci hadis hem birinci hadisle, hem de Kuran’la celişir. Kuran’da namaz kılmak ovulmuştur. Fazladan kılınan namazın ne zararı olabilir? Kimi durumlarda, kılınacak olan bir namazın kılınmamasına neden olacak bu hadis, kişilerin Allah’ı daha cok anmasını engellemektedir.
5- KUCUK TUVALET NASIL YAPILIR?
1. Celişik Hadis: “Kim size Peygamberimiz’in ayakta kucuk tuvaletini yaptığını soylerse inanmayın.”
Suneni Nesei 1-2/25
2. Celişik Hadis: “Peygamberimiz bir kavmin supruntusune varıp ayakta kucuk tuvaletini yaptı.”
Buhari 1/167
Birinci hadisin anlattığı ve Kuran’da bahsedilmeyen bu uygulamanın; aslında dinsel bir anlam yuklenerek tartışılmasına hic gerek olmamasına rağmen, geleneksel İslam anlayışında, sevap getiren bir uygulama gibi sunulduğunu goruyoruz. Peygamberimiz’in kucuk tuvaleti ayakta yapmayı yasakladığı soylenen uydurmalara binaen, bazı kişilere rahatsızlık vermesi muhtemel olan oturarak tuvalet yapmaya “sunnet” denmiş ve bundan sevap umulmuştur.
6- SU NASIL İCİLİR?
1. Celişik Hadis: “Peygamber ayakta su icilmesini yasakladı.”
Ebu Davud 4/No:3717
2. Celişik Hadis: “Peygamber’i sizin benim gibi ayakta su icerken gordum.”
Ebu Davud 4/No:3718
Bu ornek hadislerdeki birinci hadis, kendisiyle celişen ikinci hadis de olmasına rağmen daha cok itibar gormuştur. Gunumuzde de geleneksel İslami yaklaşımı benimseyenlerin, suyu oturarak ve uc yudumda ictiklerini ve bundan da sevap beklediklerini gorebiliriz.
7- AYBAŞILI KADIN CAMİYE GİREBİLİR Mİ?
1. Celişik Hadis: “Peygamberimiz caminin bahcesine girerek şoyle dedi: ‘Şurası muhakkak ki cami ne cenabete, ne aybaşılıya helal değildir.’”
Muslim, Hayz 11; Ebu Davud, Taharet 104; Tirmizi, Taharet 101; Suneni Nesei, Hayz 18
2. Celişik Hadis: “Peygamber’in hanımı anlatıyor: ‘Peygamberimiz, bizden biri aybaşılı olduğu halde, onun kucağına başını koyar ve Kuran okurdu. Bizden birimiz aybaşılı iken camiye gidip Peygamber’e birşeyler gotururduk.’”
Suneni Nesei, Hayz
Bir hadise gore aybaşılı kadın camiye girebilirken, diğer hadise gore aybaşılı kadın camiye giremez. (Aybaşılı kadının ibadetlerden nasıl alıkonduğunu 35. bolumun 2. sorusunda, 36. bolumun namaz kısmında ve 21. bolumde inceleyeceğiz.)
8- HACDA İHRAMLI OLAN EVLENEBİLİR Mİ?
1. Celişik Hadis: “Peygamber Meymune ile evlendiği zaman her ikisi de ihramlıydı.”
Suneni Nesei, 5-6/179
2. Celişik Hadis: “İhramlı olan bir kişi (hacda olan) ne evlenebilir, ne kız isteyebilir, ne de başkasının nikahını kıyabilir.”
Nesei 5,6/249
Kuran’da haccın nasıl yapılacağı acıklanmıştır. Kuran ile yetinmeyip, din, hadislere bina edilmeye kalkışılınca ortaya cıkan celişkiler yumağı ortadadır.
9- ERKEKLERİN BALDIRI GOZUKEBİLİR Mİ?
1. Celişik Hadis: “Baldırları acık olan bir sahabeye Peygamberimiz rastlamış ve ‘Baldırlarını ort. Baldırlar da avret yerlerindendir.’ demiştir.”
Tehzibut Tezhip 2/69
2. Celişik Hadis: “Peygamber’imiz evde baldırları acık yan ustu yatıyorlardı. Ebu Bekir izin istedi Peygamber hic istifini bozmadan izin verdi. Omer istedi aynı şekilde ona da verdi.”
Hanbel 1/71
Hadislerden birine gore baldırları ortmek gerekir. Diğer hadiste ise Peygamber’in yanına birileri gelmesine rağmen baldırlarını ortmediği gozukur. Nitekim bazı mezhepler birinci hadisi alıp erkeklerin dizle gobek arasını ortmelerinin farz olduğu şeklindeki bir uydurma hukmu dine sokmuşlardır.
10- OLU HAYVANIN DERİSİ NE OLACAK?
1. Celişik Hadis: “Peygamberimiz; ‘Deri işlendi mi temiz olur’ dedi. Sonra olu bir koyuna rast geldi ve ‘Onun derisinden faydalansanıza’ dedi.”
Buhari 72/30
2. Celişik Hadis: “Peygamberimiz ‘Olu hayvanın ne derisinden ne de sinirinden faydalanınız.’ dedi.”
Hanbel 4/310,311
Kuran’a gore hayvan leşi yemek haramdır. Leşin derisinin haramlığına dair Kuran’da bir ifade yer almaz. Bu konuda alıntıladığımız iki hadisten birine gore leşin (olu hayvanın) derisi kullanılamaz, diğerine gore ise kullanılabilir.
Elimizde celişkisiz Kuran varken, celişkiler yığınına donmuş hadislerle uğraşmak bizi Kuran’dan uzaklaştırmaktan başka bir işe yaramamıştır. Allah’ın elcisi Peygamberimiz Hz. Muhammed, ahirette toplumundan şu şekilde şikayetci olacaktır:
Elci de şoyle der; “Ey Rabbim, benim toplumum bu Kuran’ı devre dışı tuttular.”
25- Furkan Suresi 30
__________________
Hadis-hadis celişkileri
Dini Sohbetler0 Mesaj
●47 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Hadis-hadis celişkileri
-
12-09-2019, 12:05:59