AllÂme Mevdûdi'nin Sunneti İnkÂr Edenler Hakkındaki Fetvası

SORU: "Eğer bir kimse, Kur'an-ı Kerim'in herhangi bir ayeti hakkında, "bu, Allah'tan indirilmiş değildir" derse, onun İslÂm dairesinden cıkacağını siz de kabul ediyorsunuzdur. Birisi mevcut Hadis kulliyatındaki herhangi bir Hadis hakkında, "bu, Allah'ın vahyi değildir" derse, o da aynı şekilde İslÂm dairesinden cıkacak mıdır?"
CEVAP: "Bunun cevabı şoyledir: Mevcut Hadis kulliyatından, kanıtı bulunan Sunnetler, iki buyuk kısma ayrılır: Birinci grup Sunnetler, ummetin başlangıctan bugune kadar, Sunnet oluşunda ittifak ettikleri Sunnetlerdir. Yani bir başka deyişle onlar, mutevatir Sunnetlerdir. Bunlar uzerinde ummetin icmaı vardır. Bunlardan herhangi birini inkÂr eden kişi, Kur'an'ın herhangi bir ayetini inkÂr eden kişinin, İslÂm'dan cıkacağı gibi, İslÂm dairesinden cıkacaktır. İkinci grup Sunnetler, doğruluğunda ihtilaf olan veya olabilen Sunnetlerdir. Bu tur Sunnetlerden biri hakkında insan, "araştırmam sonucu falan Sunnet sabit değildir, bunun icin ben onu kabul etmiyorum" derse, bu sozunden dolayı imanına kesinlikle zarar gelmez. Bizim, ilmî acıdan onun goruşunun, doğru veya yanlış olduğunu kabul etmemiz ayrı bir husustur. Ancak, eğer o, "bu, gercekten Rasûlun Sunneti de olsa, ben ona itaatle sorumlu değilim" derse, onun, İslÂm'dan cıktığına kesinlikle şuphe yoktur. Cunku o, Rasûlun otoritesine karşı cıkmaktadır ki, buna İslÂm dairesinde imkÂn yoktur."

(Sunnetin Anayasal Konumu, Mevdûdi, Sayfa: 112)