Sizin Yemek Yeme ÂdÂbınız Nasıl?

Yemeğe besmele ile başlamak, topluca yemek yemek, imkÂn olcusunde yemek sofrasında fakirleri ağırlamak, oturarak yemek, aynı tabaktan yemek yemeye dikkat etmek, yemeklere bahane bulmamak, yemek istemediğimiz yiyecek olursa bile, onu "sevmediğimiz" değil, "az yediğimiz yiyecek" olarak gormek, sağ el ile yiyip icmek, onunden yemek, yerken ağzını kapatmak, yemeğe tuz, zeytin, hurma, su gibi gıdalarla başlamak, yavaş yavaş yemek, lokmaları iyice ciğnemek, yemek arasında su icmek, doymaya başladığını hissettiğinde yemek yemeyi bitirmek, gerekirse su icmek, tabağı tamamen bir ekmek parcasıyla silip temizlemek ve o lokmayı afiyetle yemek, yemek esnasında ekmek kırıntılarını dokmemek, onları toparlayıp yemek, yiyecekleri cope dokmemek, yemekten kalkmadan once Allah'a verdiği nimetler icin şukretmek.

Bu şekilde yemek ÂdÂbına dikkat ederek şişmanlayıp hastalanma riski yaşamaktan, beden sağlığını bozup ibadetlerden ve Allah icin mucÂhededen geri kalmaktan sakınmak gerekir. Muslumanlar genelde iki oğun yemek yer, midesinin ucte birini yemekle, ucte birini suyla ve ucte birini de havayla doldurmalıdır. Bunun olması icin de, tam doymadan yemekten kalkmak gerekir. Abur cubur şeylerden ve zararlı katkılı urunlerden uzak durmak gerekir. Ayrıca bu şekilde fit bir vucuda sahip olmanın asıl amacı, başkalarına kendini beğendirtmek değil, Allah icin ibadetlerle sağlıklı, aktif ve guclu olmaktır.

Musluman yemek icin yaşamaz, yaşamak icin yer. Muslumanın sadece midesi acıkır, gozu acıkmaz. Gozu ac olanı da yemekler doyuramaz. Yemek yeme işini bir zevk ve bir merasime cevirenler, saatlerce yemek masasından kalkamazlar. Sayısız tabaklardaki ceşit ceşit yemekleri sadece zevkine tatmak icin atıştırırlar. Hic bir tabaktaki yemeği sonuna kadar, tabakta hicbir nimet kalmayacak şekilde yemezler. Hatta bu davranışı gorgusuzluk kabul ederler. Boyle yapan kişiyi gorduklerinde ya ters ters bakarak, iclerinden kınarlar yada "kıtlıktan mı cıktın?" tarzında ucuz şakalar yaparlar! Oysa yemek tabağını Sunnetlemek ve icindeki kırıntıları son yemek tanesine ve son yemek suyuna kadar iyice temizleyip yemek, mu'min icin hem Sunnettir, hem de berekettir. Dunyaya gorgu ve ahlak dersi veren Peygamberimizin, nimete karşı şukur ameli bu şekildedir. Nankor insanların, şukursuzlerin ise, acıktıklarında yemeden duramadıkları, yemek işini eğlenceye ve torene cevirdikleri yiyeceklere ilgileri doyuncaya kadardır. Kendilerini yemeden icmeden men edemeyen bu tur insanların hayat sebepleri olan gıdalarla dostlukları da bu şekilde, yarı yolda bırakmak şeklindedir. "Artık benim sana ihtiyacım kalmadı, doydum" deyip, nimetlere sırt donerler ve onların israf edilmesine neden olurlar. Tekrar acıktıklarında da yine o yiyeceklere muhtac olurlar! Musluman ise, nimete vefalıdır. Nimetin değerini bilir. Yemeğe başlamadan ac iken, Allah'ı unutmadığı gibi, doyunca da o nimetleri kendisine bahşeden Rabbimizi unutmaz ve O'na şukreder.

Bismillah, Elhamdulillah, SubhÂnallah...

Yusuf Semmak
__________________