Bizler ne yazık ki, Kur’an a bakarken, onun rehberliğinden, ışığından, nurundan faydalanmak yerine, bizlere oğretilenlere delil aramak adına, kelimelerin anlamları ile oynayarak, onların ardı sıra farklı manalar verdiğimiz icindir ki, nefsimizi, kendimizi kandırmaktan başka bir şey yapmıyoruz.

Allah apacık, sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum, sana indirdiğimi kullarıma tebliğ etmezsen, gorevini yapmamış sayarım. Bilmediğiniz, emin olmadığınız sozlerin ardı sıra gitmeyin, yoksa hesabını verirsiniz, diye apacık tembihte bulunduktan, elcisine de sana tebliğ ettiğimi, kullarıma tebliğ et, sakın benim sozlerimden başka bir soz ekleme diye ikaz ettikten sonra, acaba aşağıdaki ayetleri nasıl anlamamız gerekir dersiniz?

Allah a ve elcisine itaat edin sozlerinden, Allahın verdiği hukumleri ayrı, elcisinin verdiği hukumler ayrı, yani farklı olarak duşunmemiz, bizleri şirk batağına goturmez mi? Allah hic kimseyi hukmune ortak etmez ayetinin ustunu ortenler, nefsini tatmin icin gormezden gelenler, işte bu buyuk yanlışı ne yazık ki yapmaktadır. Gelin hep birlikte, Kur’an ışığında bu sozlerden Rabbim ne anlatmak istiyor, birlikte anlamaya calışalım.

Ali İmran 32: De ki: 'Allah'a ve elcisine itaat edin.' Eğer yuz cevirirlerse şuphesiz Allah, kÂfirleri sevmez.

Al-i İmran 132: Allah`a ve Peygambere itaat edin ki size merhamet edilsin.

Nisa 80: Kim peygambere itaat ederse, Allah`a itaat etmiş olur. Kim yuz cevirirse (bilsin ki) biz seni onlara bekci gondermedik.

Ne yazık ki, Allahın asla hukum vermediği, hatta Kur’an ın ozune uymayan onca itikatlara delil aramak adına, yukarıdaki ve benzerleri ayetlere, oyle anlamlar veriliyor ki, cık cıkabilirseniz işin icinden. Allahın elcisini hÂşÃ‚, Rabbin hukumlerine ortak ederek, affedilmeyecek buyuk gunahları işlediğimizin, farkında bile değiliz. Lutfen artık kendimize gelelim, yoksa Rabbin hışmından asla kurtulamayız.

Ucu acık, sonu olmayan, Allahın hukum vermediği yuzlerce hurafeye, kanıt gosteriliyor yukarıdaki ayetler. HÂlbuki Allah elcisine uyulmasını neden istemişti, gelin şimdide onu yine Kur’an ayetlerinden anlamaya calışalım, bakalım Rabbim elcisine uyulmasını neden istiyor, acaba elcisi, Kur’an dışından da hukum verebilir mi diyor, yoksa elcisine cok onemle dikkat cektiği direktifler mi veriyor. Gelin şimdide onlara bakalım. Aşağıdaki ayetleri okuyup, uzerinde biraz duşunduğumuzde, acaba yukarıdaki ayetlerde Rabbim elcisine uyun demekle, neyi kast etmiş olabilir, bunu dikkatle duşunelim. Cunku Allah duşunerek, aklımızı kullanarak iman etmemizi, onlarca ayetinde soyluyor.

Nur 54: De ki: Allah'a itaat edin; Peygamber'e de itaat edin. Eğer yuz cevirirseniz şunu bilin ki, Peygamber'in sorumluluğu kendisine yuklenen (tebliğ gorevini yapmak), sizin sorumluluğunuz da size yuklenen (gorevleri yerine getirmeniz)dir. Eğer ona itaat ederseniz, doğru yolu bulmuş olursunuz.Peygamber'e duşen, sadece acık-secik duyurmaktır.

Kehf 56:Biz resulleri, sadece mujdeleyiciler ve uyarıcılar olarak gondeririz. KÂfir olanlar ise, hakkı bÂtıla dayanarak ortadan kaldırmak icin bÂtıl yolla mucadele verirler. Onlar Âyetlerimizi ve uyarıldıkları şeyleri alaya almışlardır.

Hakka44;Eğer bazı lafları bizim sozlerimiz diye ortaya surseydi, 45 Yemin olsun, ondan sağ elini koparırdık. 46 Sonra ondan can damarını mutlaka keserdik.

Gaşiye 21: Artık sen, oğut verip-hatırlat. Sen, yalnızca bir oğut verici-bir hatırlatıcısın.

Zuhruf 44:Doğrusu Kur'an, sana ve kavmine bir oğuttur. İleride ondan sorumlu tutulacaksınız.

Ankebut 51: Karşılarında okunup duran bir kitabı sana indirmiş olmamız onlara yetmiyor mu? Bunda, inanan bir toplum icin elbette ki bir rahmet ve bir oğut vardır.

Yunus 109.Sana vah yedilene uy ve Allah hukum verinceye kadar sabret. O, hÂkimlerin en hayırlısıdır.

Zuhruf 43:Sen, sana vah yedilene sımsıkı sarıl! Hic kuşkusuz, sen, dosdoğru bir yol uzerindesin.

Araf 3:Rabbinizden size indirilene uyun ve O'ndan başka velilere uymayın. Ne kadar da az oğut alıyorsunuz!

Enam 57:…..Hukum ancak Allah'ındır. O hakkı anlatır ve O, doğru hukum verenlerin en hayırlısıdır.

Enam 19:…. Bu Kur’an bana vahyolundu ki, onunla sizi ve ulaştığı herkesi uyarayım……

Araf 3; Rabbinizden size indirilene uyun; O'nun berisinden bir takım velilerin ardına duşmeyin! Siz ne kadar da az oğut alıyorsunuz.

Nisa 105:Kuşku yok ki, biz bu Kitap'ı sana, insanlar arasında Allah'ın sana gosterdiği ile hukmedesin diye hak olarak indirdik. Sakın hainlere yardakcı olma.

İsra 36:Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına duşme! Cunku kulak, goz ve gonlun hepsi bundan sorumlu tutulacaktır.

Tur 48: Artık, Rabbinin hukmune sabret; cunku gercekten sen, gozlerimizin onundesin. Ve her kalkışında Rabbini hamd ile tesbih et.

Kefh 26:. ………Kendi hukmunde hic kimseyi ortak kılmaz.

Muhammet 2: İman edip yararlı işler yapanların, Rableri tarafından hak olarak Muhammed'e indirilene inananların gunahlarını Allah ortmuş ve hallerini duzeltmiştir.

Ahkaf 9: De ki: "Ben, resuller icinden bir turedi değilim! Bana ve size ne yapılacağını da bilmiyorum. Bana vahye dilenden başkasına da uymam! Ve ben, acıkca uyaran bir elciden başkası da değilim.

Ankebut 18: "Eğer yalanlarsanız bilin ki, sizden onceki ummetler de yalanlamıştı. Resule de duşen, acık bir tebliğden başka şey değildir.

Ahzap 2:Rabbinden sana vah yedilene uy! Allah, yapmakta olduklarınızdan en iyi bicimde haberdardır.

İbrahim 52.: İşte bu, onunla( Kur’an la) uyarılsınlar, Allah'ın tek ilah olduğunu bilsinler, aklı ve gonlu işleyenler de ibret alsınlar diye, insanlara yoneltilmiş bir tebliğdir.

Ahzap 45: Ey Peygamber! Hic kuşkusuz, biz seni bir tanık bir mujdeci ve bir uyarıcı olarak gonderdik. 46 Ve Allah'ın izniyle bir davetci, ışık sacan bir kandil olarak.

Yukarıdaki ayetleri okudunuz. Acaba bu ayetlerde Rabbim, ozet olarak ne diyor bizlere? Sizlere oyle bir rehber kitap gonderdim ki, gorevlendirdiğim elcime uyarsanız, size ayetlerimi tebliğ edecek ve sizlere doğru yolu gosterecektir. Oda sizlere yalnız ve yalnız benim gonderdiğim ayetleri tebliğ etmekle gorevlidir. Asla başka bir şey tebliğ etmeyeceğinden, ona kesinlikle uyunuz, guveniniz. Resule duşen acık bir tebliğdir. Sizden sorumlu olmayıp, onun tebliğlerine uyunuz. Cunku onun sizlere tebliğ ettiği, benim vah yettiğim Kur’an dır. Ona uymayan bana uymamış demektir. Sizlerin uyacağı yalnız elcimin tebliğ ettiği Kur’an dır, sakın onun dışında emin olmadığınız sozlerin ardına duşmeyin, Kur’a na sarılın.

Benim elcim sizler icin ornektir diyor Rabbim, cunku ona ilettiğim vahyi hayatına gecirmiştir, onu ornek alın diye de bakın aşağıdaki ayette neler soyluyor.

Ahzap 21: Yemin olsun, Allah resulunde sizin icin, Allah'ı ve Âhiret gununu arzu edenlerle Allah'ı cok ananlara guzel bir ornek vardır.

İşte Kur’an, işte Rabbin verdiği akıl fikir. İsteyen hicbir etki altında kalmadan Rahmanın sozlerini duşunur ve ardı sıra gider oyle iman eder, isteyen, sen Kur’an dan anlayamazsın diyenlerin sozlerine inanıp, beşerin kanıtsız, mesnetsiz delillerin peşinde gider. Ornek alacağımız peygamberimizin Kur’anı yaşarken verdiği yaşam orneğidir. Bunu cok iyi araştırmalı ve bu ornek yaşamın takipcileri olmalıyız. Bizlere duşen Kur’an a uymaktır, Kur’an ı kendimize uydurmak değil.

Verdiğimiz imtihanda zorlama asla yoktur. Her beşer, kendi imtihanından sorumludur. Elimizde imtihan olduğumuz Kur’an, uzerinde duşunerek imtihanımızı vermeliyiz. Bu imtihandan kacış asla yoktur. İmtihanını başkalarına havale edenler, dipsiz bir kuyuya duşer, sonunu da Allah korusun hicbirimiz tahmin bile edemeyiz.

Kur’an ın ışığını kalbinde hisseden, nasibini alan, tum gercekleri gorecektir. Cunku Allah Kur’an ı art niyetsiz okuyanların, gonul gozunu acacağını soyler bizlere. Gorenlere, hissedenlere, duyanlara ne mutlu.

Dilerim Rabbimden Kur’an a, beşerin sozlerine delil aramak adına değil, Rabbin sozlerini, uyarılarını, onerdiği yolu yontemi anlamak adına bakan, kulları arasında oluruz.

Saygılarımla Haluk GUMUŞTABAK