Agnostisizm:
Agnostisizm, bilinmezcilik ya da bilinemezcilik tanrı'nın, evrenin nereden turediğinin bilinmediğini veya bilinemeyeceğini ileri suren felsefi bir akımdır.Bu akımın takipcilerine agnostik veya bilinemezci denir. Agnostisizmin iki turu vardır. Zayıf agnostisizme gore hic kimsenin tanrı hakkında bir bilgisi yoktur; ancak bu belki bilinebilir; guclu agnostisizme gore ise tanrı hicbir şekilde bilinemez. Agnostisizm genel olarak olaylara kuşkucu yaklaşır, kuşkucu sorular sorar ve yanıtları kuşku ile bulmaya calışır

Agnostik Ateist: Tanrının varlığına inanmaz, ama bu inancın doğruluğunu bildiğini iddia etmez.
Gnostik Ateist: Tanrının varlığına inanmaz, ve bu inancın doğruluğunu bildiğini iddia eder.
Agnostik Teist: Tanrının varlığına inanır, ama bu inancın doğruluğunu bildiğini iddia etmez.
Gnostik Teist: Tanrının varlığına inanır, ve bu inancın doğruluğunu bildiğini iddia eder.

**Zayıf Agnostisizm ve Agnostik Teizm Burada duşunsel kabul ettiğim olgulardır.

Hayatımındaki En onem verdiğim konu Din Unsurudur.Hayatımın Temel amacı Din uzerine inşa edilmiş bir yaşam tarzıdır.Yaşamdaki amaclarımın coğuda dinle ilgili amaclardır.İslam dinini ve gereklerini cok buyuk bir saygıyla ve ictenlikle kabul etmekte ve uygulamaya calışmaktayım.islamın İnsan uzerinde Ongorduğu Unsurların coğunu doğru bulur kabul eder ve uygulamaya calışırım.Ancak yinede İslamın coğu yonden doğru olması onu gonderen ve gondertilen birinin olduğu tezini %100 olarak kanıtlamaz.tabiiki İnancım cok yuksek ama tam değil.Bu nedenle 'Zayıf Agnostik'likten gelen 'Agnostik Teizm' duşunce sistemine ve bu sistemin bir kolu olarak ongorduğum 'Agnostik İslam' Dinsel duşunce sistemini Benimsemekteyim...

Tanrı'nın var olup olmadığını anlamak icin araştırmak gerekir.Araştırmaya başlamak icinse Merak etmek gerekir.Meraklanmak icinse ŞUPHE ETMEK, KUŞKULANMAK gerekir.Kuşkuculuğun Felsefedeki adı Septisizmdir.Septisizminde kendi icinde Bir cok Ayrı duşunce vardır.Ben René Descartes'in savunduğu ''Gercek Bilgi Vardır Şuphe ise Ona Ulaşmak İcin Kullanılması Gereken Yoldur.''duşuncesini kabul ederim. Septisizmin Dine Yansımış Duşuncesi İse Agnostisizm'dir.Eğer ki tanrı, Varlığının Hic kimse tarafından şuphe edilmeden, direk bilmesini isteseydi bunu varsayılan sonsuz kudretiyle anında yapardı.bu bilgiler ışığında Tanrının varlığından Şuphe eden milyarlarca insan olduğuna gore ve tnrı kendini tam anlamıyla gostermediğine gore demek ki tanrı da Varlığının tam bilinmesini istememiş İnsanlara Şuphe Verip buna bağlı olarak da araştırılmasını istemiştir. İnsanların Dunyadan mesajlar alarak kendisinin varlığına ulaşmasını istemektedir.(Tabii ki Tanrı Varsa).Buna gore Bir cok insan aslında Halen Agnostiktir ama farkında değildir. Onyargıları nedeniyle yada Kendisine Oğretileni hic duşunmeden Kabul ettiği icin Allaha İnanıyor yada Hic inanmıyordur.
Ben halen Tanrının Var olduğuna Dair Kesin bir yargıya yada kesin bir mesaja ulaşamamışsam,bazı etkenlerde kesin bir mesaja ulaşsam dahi tanrının varlığına dair bir cok etken olup bu etkenlerin tamamının kanıtlanmadan tanrının varlığının da kesin olarak bilinemeyeceği mechulse Ben Şuan icin Agnostik Bir Duşuncedeyim.(Zayıf Agnostisizm)

Bu Duruma Ek Olarak yani Zayıf Agnostisizmin(Tanrının Varlığını Bulabilmek İcin O dahil coğu şeye Şupheyle bakma Sistemi) yanına ek olarak Ben Agnostiksem Allaha Hem İnanıyor hemde İnanmıyorumdur.Benim Bu psikolojideki Allaha İnanma Yatkınlığım yuzde olarak cok daha ust seviyede olduğundan Onun Varlığının olma olasılığını yuksek buluyor ve İslam Dini Gereklerinede Uyarak hayatıma devam ediyorum.Yani Agnostik Duşunsemde İslamla Yaşıyorum.Yani Hem Dinsel Riske Girmiyor Hemde şupheyle Araştırıyorum..Bu Nedenle Bu zamana kadar hic gormediğim,Duymadığım ve karşılaşmadığım bir kavram olan Agnostik İslam Kavramını Oluşturdum.Agnostik İslamın; Agnostisizmin bir kolu olan ‘Agnostik Teizm’ Sisteminin Bir Alt kolu Olduğu kanaatindeyim.

Bazı Forum ve paylaşım Sitelerinde Agnostik İslam Adı altında Tartışmaya Actığım konularda Coğu İslam Araştırmacısının İslamdan sayılmak icin şuphe etmemek tam imanla sarılmak gerektiğine ve Agnostik olarak devam ettiğim muddet icerisinde Boştan yere İslamın gereklerine uyduğuma işaret ettiler.Ben Bu İnsanların Kesinlikle Beni anlamadığını ve Onyargıyla direkt olarak mantık yurutmeden bunları yazdığını duşunuyorum.Bunu soyleyenler de Tanrıya İnanmak icin bir şeylerden Mesaj alıp,onlardan yola cıkarak tanrının varlığına ulaştılar değil mi.(Zaten boyle olmaması onların bağnazca
ve mantıksızca Tanrıya inandıklarını gosterir).Eğerki Dinimizde Şuphe yoktur diyenler dahi Onceleri var olduğunu sadece onyargı ve duyumlarla kabul ettikleri tanrıyı daha sonra kendi Saptamalarıyla kabul ediyorlarsa şuphe sonucu tanrıya inanmıştırlar.yani bir şekilde tanrı varlığını şuphe uzerine kurmuş olmalıdır.Tanrı İsteseydi Kendinin var olduğu Şupheleri hic oluşturmadan,varlığını mutlak olarak kanıtlardı ama o bile acıklamamış ve araştırılmak ve insanların kendisini bulması istemiş olmalı ki mutlakiyeti oluşturmamış olsun.yani şuphe etmek dinen aykırı değildir.Sadece Şuphedeyken halen tanrıyı aramamak dinen aykırı olabilir.(Tabîi ki Tanrı Varsa).
Tum bunlar ışığında Agnostik iken islamı yaşayabiliyorsam Agnostik Teizm’e bağlı Agnostik İslam Vardır..
Yalnız şuda belirtilmelidir ki Agnostik İslam sadece bir geciş aşamasıdır.Cunku Tanrı Varlığını acıkca belirtmesede acıkca belirttiği mesajlar olduğunu ve temiz duşunenlerin kendisini goreceklerini kitaplarında belirmiştir.(Tabiiki Tanrı Varsa)Tabiiki bu aşamanın suresi Bir hayat dahi surebilir..
'Yani Tanrı olsun yada olmasın ona İnanıp inanmadığımız değil,onu araştırıp araştırmadığımız onemli olan taraftır'

[İCC]