Kurtaj konusunun tartışılması cok onemli bir gelişme ancak bu konunun siyasi duruşumuzca belirlenmesi tartışmayı hayli verimsizleştiriyor. Oncelikle siyasi angajmanlarımızdan kurtulmalı ve olaya akılcı yaklaşmalıyız.
Ben burada kurtajı kayıtsız şartsız destekleyen birkac argumana değinmek ve onları eleştirmek istiyorum. Once şunu gormeliyiz ki kurtaj hadisesini vucuda dovme yaptırma ile eşit goremeyiz. Cunku burada kurtaja karşı cıkanların itiraz ettiği nokta “bedenin dokunulmazlığı” değil, bir insanın yaşam hakkının elinden alınmasıdır. İnsanın yaşam hakkına da annesi karar veremez. Eğer annesi o benim bebeğim, onun yaşayıp yaşamayacağına ben karar veririm diyorsa, aynı mantıkla cocuğunu doğurmuş bir kadın da “cocuğum benim ruh sağlığımı bozuyor, onu oldureyim. Nasılsa o benim bebeğim” diyebilir.
İtiraz etmek istediğim bir diğer konu da ozurlu cocukların veya tecavuz ile meydana gelen cocukların anne karnındayken alınabileceğidir. Elbette bunlar cok acı durumlardır. Ancak eğer kurtajın belli bir donemden sonra cinayet olduğuna hukmedersek, bir annenin “bu cocuğu istemiyorum, o halde o olsun” demeye hakkı yoktur. Cocuğun ozurlu olması onu oldurmeyi makul kılmaz. Bu durumda olayın Nazilerin yaptığı “kusursuz ırk” yaratma cabasına benzeyeceği unutulmamalıdır.
Elbette bunlar kurtajın insan haklarını ilgilendiren yonu. Olayın dini yonu ise halen tartışılmaktadır. Kimileri ayetlerden ceninin ne zamandan itibaren insan olduğunu cıkarmaya calışmaktadır, kimileri ise sperm ile yumurtanın buluştuğu ilk gunden itibaren insan potansiyelinde olduğu icin oldurulmemesi gerektiğini soyler. Bu cabalar değerlidir ancak burada onemli olan once kurtaj konusunda karar verip sonra ona uygun teori uretmek değil, akıllı bir şekilde Kuran ayetlerine yaklaşmak olmalıdır. Filanca hoca şu sureye kadar olur demiş, gibi kabuller yerine her musluman ortaya konulan argumanları değerlendirmeye calışmalıdır. Bu vesileyle birilerinin bizim adımıza duşunmesini isteme eğilimimizi de sorgulamalıyız.
Evet arkadaşlar herkes bilgisini sunsun ve dini acıdan bu konuya bir acıklık getirmeye calışalım.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Kurtaj Konusundaki Celişkiler…
-
12-09-2019, 11:35:34