Âl-i İmrÂn 144.
Muhammed, ancak bir peygamberdir. Ondan once de peygamberler gelip gecmiştir. Şimdi o olur veya oldurulurse gerisin geriye (eski dininize) mi doneceksiniz? Kim gerisin geriye donerse, Allah’a hicbir zarar veremez. Allah şukredenleri mukafatlandıracaktır.
İslÂm'a inanmayan bazı kimseler ayetteki "o olur veya oldurulurse" ifadesine bakarak "Allah elcisinin oldurulup oldurulmeyeceğini / ne şekilde oleceğini bilmiyor" gibi ifadeler kullanıyorlar. Buradaki şartlı ifade Allah'ın bilmemesinden değil, -imtihanda olan- insanların duşunmeleri icindir. Allahu TeÂl her şeyi bildiği hÂlde bazı şeyleri insanlara bildirmemiştir. Orneğin:
İslÂm'a inanmayan bazı kimseler ayetteki "o olur veya oldurulurse" ifadesine bakarak "Allah elcisinin oldurulup oldurulmeyeceğini / ne şekilde oleceğini bilmiyor" gibi ifadeler kullanıyorlar. Buradaki şartlı ifade Allah'ın bilmemesinden değil, -imtihanda olan- insanların duşunmeleri icindir. Allahu TeÂl her şeyi bildiği hÂlde bazı şeyleri insanlara bildirmemiştir. Orneğin:
Enbiy Sûresi 109.
Eğer yuz cevirirlerse, de ki: “(Bana emrolunanı, ayırım yapmadan) size eşit olarak bildirdim. Tehdit edildiğiniz şey yakın mı yoksa uzak mı, bilmiyorum.”

110.
“Şuphesiz, Allah sozun acığa vurulanını da bilir, gizlediğinizi de bilir.”

111.
“Bilmem! Belki bu (muhlet) sizin icin bir imtihan ve bir vakte kadar yararlanmadır.”
İnsanlar ne zaman oleceklerini bilemez; kendi kafasına kurşunu sıktığı halde olmeyen insanlar bile vardır (mesel Ziya Gokalp). İnsan oleceği vakti bilip "nasılsa şu vakitte oleceğim, olmeye yakın tovbekÂr olurum" gibi bir plÂn yapamaz. Bir kimsenin "şu kadar yıl İslÂm'a inanmadan yaşadım, artık olmeye şu kadar vaktim kaldı, ya İslÂm hakikatse?" diyerek Musluman olması gibi bir durum soz konusu değildir. Olum gelince iman edenlerin durumu da firavunun durumu gibidir:
İmtihanda olan insan olumun aniden geliverdiği hakikatine gore hareket etmek durumundadır. Bunun gibi, insanlar kıyametin ne zaman kopacağını da bilemez. Hz. Muhammed'in oldurulmeyeceğini de Allahu TeÂl bildiği hÂlde bunu insanlara haber vermemiştir.. En doğrusunu Allah bilir.İnsanlar ne zaman oleceklerini bilemez; kendi kafasına kurşunu sıktığı halde olmeyen insanlar bile vardır (mesel Ziya Gokalp). İnsan oleceği vakti bilip "nasılsa şu vakitte oleceğim, olmeye yakın tovbekÂr olurum" gibi bir plÂn yapamaz. Bir kimsenin "şu kadar yıl İslÂm'a inanmadan yaşadım, artık olmeye şu kadar vaktim kaldı, ya İslÂm hakikatse?" diyerek Musluman olması gibi bir durum soz konusu değildir. Olum gelince iman edenlerin durumu da firavunun durumu gibidir:
90.
İsrailoğullarını denizden gecirdik. Firavun da, askerleriyle birlikte zulmetmek ve saldırmak uzere, derhal onları takibe koyuldu. Nihayet boğulmak uzere iken, “İsrailoğulları’nın iman ettiğinden başka hicbir ilah olmadığına inandım. Ben de muslumanlardanım” dedi.

91.
Şimdi mi?! Oysa daha once isyan etmiş ve bozgunculardan olmuştun.