İslÂm'a inanmayan bazı kimseler -Kur'an Allah'ın sozleri olduğuna gore- "FÂtiha sûresinde Allah kime dua ediyor?" veya "kendisine dua ediyor" gibi ifadeler kullanıyorlar. Bu ifadelere bazı yerlerde "FÂtiha her namazda okuduğumuz bir sûredir", "Allah bize bu şekilde dua etmemizi emretmiştir" şeklinde cevap verildiğinde bazıları "o zaman neden FÂtiha'da 'de ki' yok?" diyerek bu cevaba itiraz ediyorlar. Aslında FÂtiha'daki "Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz" ifadesinin Muslumanlar tarafından Allahu TeÂlÂ'ya soyleneceği başında "de ki" / "deyin ki" olmasa da acıktır. Diğer yandan Tevbe sûresi haric sûrelerin başında besmele bulunuyor.¹ Yani bir sûreyi okumadan once besmeleyi okuyoruz ve "Rahman ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle" diyoruz. (Besmelenin başında da "de ki" / "deyin ki" yok.) FÂtiha'nın kelime anlamı "acış, giriş, başlangıc" demektir. Kur'an'ı butunuyle okumaya başlayan birisi ilk once FÂtiha Sûresini okuyor ve şoyle diyerek Kur'an okumaya başlamış oluyor: Rahman ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle. Hamd Âlemlerin Rabbi, Rahman ve Rahîm, dîn gununun mÂliki Allah'a mahsustur. Gorulduğu gibi Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla başlayan da, Allah'a hamd eden de biz oluyoruz. Arkasından "Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru, yola kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil" diyerek dua eden de biziz. FÂtiha'da "de ki" / "deyin ki" bulunmamakla birlikte kimin Allah'a hamd ve dua etmek icin bu sozleri soyleyeceği gayet acıktır (FÂtiha Allah'ın sozleridir fakat FÂtiha ile Allah'a hamd ve dua edecek olan biziz), fiilen de boyle olmaktadır.
¹ Besmele ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sitesindeki acıklama: Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla anlamına gelen "BismillÂhirrahmÂnirrahîm" Âyetinin adıdır. Besmeleye "Allah'ın adını anmak" anlamına gelen "tesmiye" de denir. Besmele, Neml sûresinin 30. Âyetinin bir bolumu ve FÂtiha sûresinin ilk Âyetidir. Tevbe sûresi hÂric diğer sûrelerin başında besmele yazılmıştır. Sûre başlarındaki besmeleler, mustakil birer Âyettir. Ancak o sûreye dahil değildir.
Peygamberimiz (a.s.) her hayırlı işe besmele ile başlanmasını tavsiye etmiş ve "Besmele ile başlanmayan her iş bereketsiz ve sonu guduktur" buyurmuştur (Aclûni, Keşfu'l-Hafa, II,174). Kur'Ân okumaya, bir şey yiyip icmeye ve bir işe başlanırken besmele cekilir. Kur'Ân'da Allah'ın adı anılmadan kesilen hayvanların etlerinin yenmeyeceği bildirilmiştir (En'Âm, 6/121).
Besmele ceken insan; başka bir varlık adına değil sÂdece Allah adına, O'nun rızası icin ve O'nun izniyle başlıyorum, demiş olur. Besmelede Yuce Yaratıcının uc ismi gecmektedir: Allah, Rahman ve Rahim. Besmele ceken Kur'Ân okumuş ve Allah'ı anmış olur. (İ.K.) (http://www.diyanet.gov.tr/yayin/basi...dir.asp?id=199)
__________________
FÂtiha sûresi ile ilgili bir konu
Dini Sohbetler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- FÂtiha sûresi ile ilgili bir konu
-
12-09-2019, 11:33:40