Geleneksel din anlayışı en cok kadınlarla ilgili konularda dine ilaveler yapmıştır dersek, abartmış olmayız. Kadını koleden beter yapan, kadının erkek egemen toplumda sadece ev işinde ve cinsellikte kullanılmasını, hicbir alanda kadına hak tanınmamasını savunan izahlar; toplum nezdinde kabul gorsunler diye uydurma hadislere ve mezhep izahlarına dayandırılmış ve bu bakış acısı topluma “din” diye yutturulmaya calışılmıştır. Saf dindar kadınların bircoğu, Kuran’ın anlattığı İslam ile bu uydurmaları ayırt edemedikleri icin Allah’ın rızasını umarak bu uydurmalara gore yaşamaya calışmış ve kendilerini gelenekci erkeklerin sınırlarını cizdiği kapkara bir dunyada bulmuşlardır. Gelenekciler, “Peygamberimiz cennetin annelerin ayaklarının altında olduğunu soylemiş, kadınlar annemizdir, bacımızdır…” gibi laflar ederek, kadınlara cok değer verdiklerini gostermek istemektedirler. Oysa birazdan kadınlarla ilgili gelenekci kaynaklardaki izahları incelediğimizde, gercekte kadına ne kadar değer verdiklerini iyice anlayacağız. Kadınlarla ilgili Kuran’da gecmeyen uydurma izahlara değindikten sonra, yine bu uydurmaların etkisiyle yanlış değerlendirilen Kuran’daki bazı meselelere değineceğiz. Bundan bir sonraki bolumde (22. bolum) ise başortusu gibi gunumuzun kadınlarla ilgili en cok tartışılan konusunu, ayrı ele alacağız. Bu bolumun iyice anlaşılması, o bolumun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.
KADINLARLA İLGİLİ MEZHEP VE HADİS KOKENLİ UYDURMALAR
Bu uydurmaların yapılışındaki en temel hedef, kadının erkeğine kayıtsız ve şartsız itaatini sağlamak olmuştur. Uydurma hadislerle, kadının erkeğe itaati bir ibadet gibi sunulmuştur:
Eğer bir kimsenin bir kimseye secde etmesini emretseydim, erkeklerin kadınlar uzerinde olan haklarından dolayı kadınların erkeklere secde etmelerini emrederdim.
Tirmizi, Rada 10/1159; Ebu Davud, Nikah 40/2140; Ahmed b. Hanbel, Musned 6/76; İbn Mace, Nikah 4/1852
Kocanın vucudu irin ile kaplı dahi olsa ve karısı onu yalayarak temizlese, yine de kocasının hakkını odemiş olmaz.
İbni Hacer El Heytemi 2/121; Ahmed b. Hanbel, Musned, 5/239
Ey kadınlar! Eğer kocalarınızın size olan haklarını bilseydiniz, ayaklarının tozunu yuzlerinizle silerdiniz.
Hafız Zehebi, Buyuk Gunahlar
Devamı:
http://www.kurandakidin.com/21-kuran...n-dinde-kadin
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Kadın uzerine uydurulan hadisler.
-
12-09-2019, 11:33:07