MAUN SURESİ..
Rahman ve Rahîm Allah'ın adıyla...
1 Gordun mu o, dini yalan sayanı?
2 İşte odur yetimi itip kakan;
3 Yoksulu doyurmayı ozendirmez o.
4 Vay haline o namaz kılanların/dua edenlerin ki,
5 Namazlarından/dualarından gaflet icindedir onlar!
6 Riyaya sapandır onlar/gosteriş yaparlar.
7 Ve onlar, kamu hakkına/yardıma/zekÂta/iyiliğe engel olurlar.
Gelin birlikte ayetleri duşunelim..!
1.Gordunmu o dini yalan sayanı? Soruyor goruyor musun o dini yalan sayanları buradaki dini yalan sayanlar sadece ben ateistim Allaha inanmıyorum diyenler değildir. Buradaki kişiler musluman gorunup gosteriş yapanlar halkın parasını bu yolla yiyenlerdir..
2.İşte odur yetimi itip kakan. Yoksula, yetime, muhtac olana yardım eli uzatmaz onu hor gorur.. Fakat dışardan bakıldığında muslumandır. Fakat ici değildir. Yoksula verse bile sırf gosteriş icin sırf insanlar onu yuceltsin diyedir..
3.Yoksulu doyurmadığı gibi başkalarınıda bu yola cağırır. Bir musluman kendisinde olmasa bile başka birilerini ozendirerek mutlaka yoksula doyurmayı teşvik etmelidir (İyiliği emret kotuluğu nehyet!)
4.Ve işte carpıcı ayetler geliyor.. Vay haline o namaz kılanların..
dışarıdan bakıldığında namaz kılan bir musluman goruyoruz fakat sonraki ayete dikkat.!!
5.Namazlarından gaflet icindedirler. Burada iki mana verilebilir
1.si "Sarhoşken, ne dediğinizi bilinceye kadar, namaza yaklaşmayın." Bu ayette Allah namazda şuurlu olmanın onemini vurgulamaktadır. Namazda tam bir huşu icinde olunmalı daha doğrusu olmaya calışılmalıdır. Ve insan namaz sırasında ne dediğini bilmez ise aklına kotu şeylerde gelir, vesvese de gelir..
2.si bir sonraki ayette de dendiği gibi gosteriş icin kılanlar..
6.Riyaya sapandır onlar namazda, zekatta, iyilikte.. Orucu dahi sırf riya icin gosteriş yapmak icin halkın yada bir buyuğunun gozune girmek icin bu ibadetleri yaparlar..Eğer bunlar Allah rızası icin yapılmıyorsa vah haline onların!!
7. 2 ve 3. ayetleri takiben bu ayet son noktayı koyuyor. O kimseler her turlu iyiliğe, yardıma engel olurlar.. Bizler muslumanız deyip riya amacıyla musluman gibi davrananlar el altından yapılan veya yapılacak olan iyiliklerede engel olurlar..
Evet arkadaşlar Maun Suresi bize gecmişimizi, gunumuzu ve geleceğimizi 7 ayetle cok guzel bir şekilde anlatıyor.. Biz bu sureyi tekrar tekrar okumalı ve bize kimleri anlatıyor diyede uzerinde duşunmeliyiz..
-
12-09-2019, 11:28:58