Bu yazı Musluman kardeşlerimizle,ozelliklede bayan Musluman kardeşlerimizle ilgilidir.lutfen Musluman olmayan veya Musluman olmayıpta,muslumanmış gibi davranan kişiler yazılanları kendi uzerlerine alınmasınlar ve mumkunse yorum yapmasınlar rica ederim.

Bildiğiniz gibi bu sene mubarek ramazan ayı yaz aylarına denk gelmiştir.gunleri uzun ve sıcak olan yaz gunlerinde tutulan mubarek ramazan orucu gunu kısa ve serin olan kış gunlerinde tutulandan HAZRETİ ALLAH CELLE CELALUH katında daha kıymetli ve sevab olması umulur.zira Muslumanlar yazın tutulan oruclarda daha cok meşakkat duymaktadırlar.

Orucun faziletini anlatan AYETİ KERİMELERİ,HADİSİ ŞERİFLERİ saymakla bitiremeyiz.

Ama onun faziletini birazda olsun anlamak icin size bir alimin vaazında dinlediğim şu kıssayı anlatacağım.uzun zaman once dinlediğim icin HADİDSİ ŞERİFMİ yoksa başka birinin naklettiği bir kıssamı tam olarak hatırlayamıyorum fakat HADİSİ ŞERİF olması kuvvetle muhtemel.

Bildiğiniz gibi HAZRETİ MUSA ALEYHİSSELAM MEVLAMIZ(SAHİBİMİZ) HAZRETİ ALLAH CELLE CELALUH ile dunyada iken CEBRAİL ALEYHİSSELAM’I devreye sokmadan konuşmuştur.bunun icinde ulul azm PEYGAMBERLERİN (ALEYHİMUSSELAM) icersinde KELİMULLAH lakabı ile anılır bizim ummeti olduğumuz PEYGAMBER EFENDİMİZ SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM ise HABİBULLAH (ALLAH’IN SEVGİLİSİ) olarak isimlendirilmişlerdir.(bu sevgililik kulların sevgililiği ile sevgi haricinde hicbir alakası yoktur)

HAZRETİ MUSA ALEYHİSSELAM YUCE RABBİMİZ (TERBİYE EDENİMİZ) CELLE CELALUH ile sohbetlerinden birinde aklına takılan bir soruyu kendisine arz eder.derki;

-ya RABBİ (CELLE CELALUH) bana buyuk nimetler verdin,peygamberlik verdin,benimle CEBARİL ALEYHİSSELAM arada olmaksızın konuştun.merak ediyorum bunlara rağmen acaba benden sana daha yakın bir kimse var mıdır?

HAZRETİ ALLAH CELLE CELALUH şoyle cevap verir:

-Ya MUSA (ALEYHİSSELAM) vardır.ben ahir zamanda oyle bir ummet getireceğim ve onlara ramazanda oruc tutmayı farz kılacağım.onlar oruclarını tutarlar,iftar vakti yaklaşınca sofralarına otururlar,mideleri boş olduğu halde,susuz oldukları halde yemeğe,suya el uzatmazlar,benim emrimi beklerler(akşam ezanı) ya işte o zaman onlara BEN (CELLE CELALUH) o kadar yakın olurum ki.bu yakınlık senin bana olan yakınlığından daha da yakındır.

Kardeşler gorduğunuz uzere RABBİMİZ CELLE CELALUH.orucumuza ne kadar değer veriyor.halbuki daha onceki ummetler oruc farzı vardı.bizim orucumuza verilen değer ise PEYGAMBER EFENDİMİZ SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM’İN ummeti oluşumuzdan kaynaklanmaktadır. sizler HAZRETİ ALLAH CELLE CELALUH’E bir PEYGAMBER’DEN hem de bir ULUL AZM PEYGAMBER olan HAZRETİ MUSA ALEYHİSSELAMDAN daha yakın olmak istemezmisiniz?(tabiî ki bu sizin mubarek bir kul ve PEYGAMBER olan HAZRETİ MUSA ALEYHİSSELAMDAN daha ustun bir kul olduğunuz anlamına gelmez. yanlış anlaşılma olmasın)

PEYGAMBER EFENDİMİZ SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM bir hadisi şerifte oruc icin şoyle buyurduğunu hatırlıyorum:

‘’bir kul RAMAZANDA orucunu tutar.melekler bu Orucun sevabını yazmak isterler fakat bunun mukafatının ne olduğunu bilemezler.RABBİMİZ CELLE CELALUH’E sorarlar.HAZRETİ ALLAH CELLE CELALUH onlara şoyle buyurur.
‘’siz ORUC tuttu diye yazın mukafatı bana ait’’!

Oruc ile ilgili ne soylesek azdır.

Fakat her ibadet ve mubarek zaman dilimi saygı ister.tutandan veya kılandan HAZRETİ ALLAH CELLE CELALUH’E tam bir donuş ve ondan ve onun rızasından başka bir şeyi aklına getirmemeyi ister.Huşu ister!

Peki siz bu mubarek ibadetin katili olmak istemiydiniz?HAZRETİ ALLAH CELLE CELALUH’UN bu kadar değer verdiği bir ibadeti yerle bir etmek istermiydiniz?uzun bir gun boyunca bir şey yememiş,icmemiş bir kimsenin ibadetini katletmek zarar vermek istermiydiniz?

-O nasıl olacak ki mi diyorsunuz?

Zamanımız ahir zaman ve insanlar bir cok yonden bozulmuş bazı hal ve hareketler icerisinde.gecen RAMAZANDA yine yaz aylarına denk gelmişti.MUBAREK RAMAZANDA kartşılaştığımız manzalar:

Derin dekolteler,mini etekler,transparan kıyafetler,yuksek yuksek topuklar,aferdersiniz giyenin ic organlarına kadar gosteren ve HAZRETİ ALLAH CELLE CELALUH’E biraz yakınlığı olan bir kimseyi

Ya turbanlı kardeşlerimiz;İSLAM’A uygunsuz bir giyiniş tarzı olan vucud hatlarını belli eden dar kıyafetler,ağır makyajlar,adeta bana bak diyen suslu,puslu kıyafetler

Erkek kardeşlerimizde bu gibi tavırların artmasına katkısı olacak hal ve tavırlar!.

dehşete,korkuya ve hatta ofkeye,bedduaya goturecek hal tavır ve kılık kıyafetler.

Tabiî ki her şey aileden gelen terbiyede bitiyor.burada anne ve babaların uzerine duşenler o kadar cokki!.

Soylediklerimi lutfen yanlış anlamayanız ummet olarak hepimizin bir cok hataları var.birbirimizi uyarmak ve hatta bazen HAKARET,ETMEDEN KIRIP DOKMEDEN ağır konuşmakta gerek(dost acı soyler.biz ki kardeşten ote din kardeşiyiz!)

RASULULLAH SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM BUYURUYORKİ

(Ramazan ayı gelince, “Hayır ehli, hayra koş, şer ehli, kotuluklerden el cek” denir.) [Nesai]

(Allahu teÂlÂnın, gozlerin gormediği, kulakların işitmediği ve hic kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrası, ancak oruclular icindir!.) [Taberani]

Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gosteren Âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, butun sene bu işleri yapmak nasip olur.

Bu aya saygısızlık edenin, gunah işleyenin butun senesi, gunah işlemekle gecer.

BİRMİRİMİZİ EN YAKINIZDAN BAŞLAMAK UZERE UYARALIM HAZRETİ ALLAH’A CELLE CELALUHE,PEYGAMBER EFENDİMİZ SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEME,HAZRETİ KUR’ANA,DİNİMİZE SAYGILI OLALIM YALNIZ RAMAZANDA DEĞİL HER ZAMAN İNŞAALLAHURAHMAN.

HAZRETİ ALLAH CELLE CELALUHUN selamı uzerinize olsun.hayırlı ramazanlar!.