İnsanın duyuları aracılığı ile algılayamadığı, geleceğe ve gecmişe dair olaylar anlamına gelen ‘gayb’ı, yalnızca ustun guc sahibi olan Allah bilir. Evrende ve diğer tum alemlerde meydana gelen her olay, Allah’ın bilgisi dahilinde ve kontrolu altındadır. Ancak bazı cevrelerde gayb konusu yanlış anlaşılmaktadır. Yapılan acıklamalarda gorulmektedir ki bu kişiler, Allah’ın Katında saklı olan gayb bilgisinin Allah tarafından dilediği elcilerine ve ilim sahibi kullarına bildirilebileceği konusunda yeterli bir bilgiye sahip değildirler. Oysa Kuran-ı Kerim’de bildirildiği uzere Rabbimiz Kendi Katında saklı tuttuğu bilgi ve gayb haberlerinden dilediği kadarını elcilerinden bazılarına acar.
ALLAH KULLARINDAN DİLEDİKLERİNE GAYBI BİLDİRİR
• O, gaybı bilendir. Kendi gaybını (gorulmez bilgi hazinesini) kimseye acık tutmaz (ona muttali kılmaz.) Ancak elcileri (peygamberleri) icinde razı olduğu (sectikleri kimseler) başka... (Cin Suresi, 26-27)
• ... Allah sizi gayb uzerine muttali kılacak değildir. Ama Allah, elcilerinden dilediğini secer. Oyleyse siz de Allah’a ve elcilerine iman edin. Eğer iman eder ve sakınırsanız, sizin icin buyuk bir ecir vardır. (Al-i İmran Suresi, 179)
• Bunlar, gayb haberlerindendir; bunları sana vahyediyoruz. Onlardan hangisi Meryem’i sorumluluğuna alacak diye kalemleriyle kur’a atarlarken sen yanlarında değildin; cekişirlerken de yanlarında değildin. (Al-i İmran Suresi, 44)
• Bunlar: Sana vahyettiğimiz gayb haberlerindendir. Bunları sen ve kavmin bundan once bilmiyordun. Şu halde sabret. Şuphesiz (guzel olan) sonuc takva sahiplerinindir. (Hud Suresi, 49)
• Bu, sana (ey Muhammed) vahyettiğimiz gayb haberlerindendir. Yoksa onlar, (Yusuf’un kardeşleri) o hileli-duzeni kurarlarken, yapacakları işe topluca karar verdikleri zaman sen yanlarında değildin. (Yusuf Suresi, 102)
• Hani Meryem oğlu İsa da: “Ey İsrailoğulları, gercekten ben, sizin icin Allah’tan gonderilmiş bir elciyim. Benden onceki Tevrat’ı doğrulayıcı ve benden sonra ismi “Ahmed” olan bir elcinin de mujdeleyicisiyim” demişti. Fakat o, onlara apacık belgelerle gelince: “Bu, acıkca bir buyudur” dediler. (Saff Suresi, 6)
HZ. İSA (A.S.)
• ...Yediklerinizi ve biriktirdiklerinizi size haber veririm. Şuphesiz, eğer inanmışsanız bunda sizin icin kesin bir ayet vardır.” (Al-i İmran Suresi, 49)
HZ. YUSUF (A.S.)
• Dedi ki: “Size rızıklanacağınız bir yemek gelecek olsa, ben mutlaka size daha gelmeden once onun ne olduğunu haber veririm. Bu, Rabbimin bana oğrettiklerindendir... (Yusuf Suresi, 37)
HZ. MUHAMMED (S.A.V.)
• Hani Peygamber, eşlerinden bazılarına gizli bir soz soylemişti. Derken o (eşlerinden biri), bunu haber verip Allah da ona bunu acığa vurunca, o da (Peygamber) bir kısmını acıklamış bir kısmını (soylemekten) vazgecmişti. Sonunda haberi verince (eşi) demişti ki: “Bunu sana kim haber verdi?” O da: “Bana bilen, (herşeyden) haberdar olan (Allah) haber verdi” demişti. (Tahrim Suresi, 3)
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Allah kullarından dilediklerine gayb hakkında bilgi verir
-
12-09-2019, 11:19:57