kendi sohbetimdir. Konusu olum dur..taziye yerlerinde verdiğim sohbettir inş..

Elhamdulillahirabbilaelemin Vel akibetu lil muttakin. Vela udvane illa alez zalimin.Vessalatu vesselamu ala resulina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.

Muhterem kardeşler burada toplanmamızın sebebi birbirimizi gormeye geldiğimizden değildir. Burada toplanmamızın sebebi benim arabam şu marka benim arabam bu model benim tarlam şu kadar benim evim bu kadar demek icin değildir. Bugun burada veya boyle bir yerde toplanmamızın sebebi olumu hatırlamak ve her an bize de uğrayacağını idrak etmek icindir.
Allahu Teala Cuma suresi 8. Ayette bildirirki
De ki: "Sizin kendisinden kactığınız olum, muhakkak sizi bulacaktır. Sonra gorunmeyeni ve goruneni bilene donduruleceksiniz. O size (butun) yaptıklarınızı haber verecektir.
Muhterem kardeşler bu ayeti iyi anlamak lazım. Bize neden bahsediyor bize ne anlatmaya calışıyor bu ayet. Yani tamam eninde sonunda oleceğiz kurtuluş yok mu demek istiyor. Evet boyle anlarsak doğru ancak bu yeterli değildir. Olumden nasıl kacılır yani olumden saklanılır mı? Biz olumden kacamayız. Yani olumu aklımdan cıkardım da onu duşunmedim de olum bana uğramaz diye duşunenler var. Her şeyi sonsuz ilmi ile bilen rabbimiz bunu da bilmiş ve olumu bize hatırlamamızı emretmiştir. Bu gibi duşuncede olan insanın durumu bir devekuşunun tehlike anında bir duşmandan yani kendisini oldurecek canına kıyacak ve canını alacak bir tehlikeden korunmak icin başını toprağa gommesi gibidir. Devekuşu başını toprağa gomunce sanıyor ki ben o duşmandan korundum ve saklandım. Beni burada bulamaz.. işte biz bu şekilde duşunmemeliyiz. Er veya gec olum bizi bulacaktır. Ve biz eninde sonunda toprağın altına gireceğiz. Ondan sonra hesap ondan sonra mukafat veya ceza vs vs..

Muhterem kardeşler. İcimizde olumu inkar eden bir insan sanmıyorum ki bulunsun. Ancak inkar etmemekle ve ona inanmakla kurtulacağımızı sanmayalım. Esas zorluk oldukten sonra başlayacaktır. O yuzden bizim diğer tarafa azık olarak ne gotureceğimiz onemlidir. Giderken amellerimizden başka hicbir şey bizimle gelmeyecektir. En sevdiğimiz arabamız başkalarına kalacaktır. Sadakalardan zekatlardan kısarak yaptığımız veya aldığımız evimiz başkalarına kalacaktır. Cok sevdiğimiz eşimiz coluk cocuğumuz bizleri kabirde tek başımıza bırakıp gidecektir. O yuzden şu ayeti de unutmayalım ve kaybedenlerden olmayalım. “Mal ve evlat coğaltma yarışı sizi oyaladı”

Muhterem kardeşler oncelikle kolay bir hesap ve karşılığında cennet icin rabbimiz bizden ne istiyor. Bunu cok iyi bilmemiz lazım. Hani bir yolculuğa cıkarız mesela başka bir memlekete gideriz bir sureliğine tatile. Gitmeden once orada bize neler lazım olacak onları yanımıza alırız değimli. Eksiklerimizi tamamlarız. Yanımıza orada lazım olacak şeyleri alırız. Arabamız varsa yağına suyuna bakar lastiklerini kontrol ederiz ki bizi yarı yolda koymasın. İşte yol hazırlığı hakkında bu kadar duşunceli isek yarın mahşerde ki hesaba da hazırlıklı olarak yanımızda iyi amellerle gitmeliyiz. Orada bizden ne istenecek. Evvela islamın emrettiği şeyleri yaptık mı? Namaz kıldık mı oruc tuttuk mu zekat verdik mi ve gucumuz yetiyordu da hacca gittik mi. Daha sonra bir fakirin karnını doyurduk mu. Allah kelamı kuranı kerimi okuduk mu oğrendik mi ve oğretenlere yardımcı olduk mu. İşte bizden istenen bunlardır. Aslında mesele uzundur. Ornekleri coğaltabiliriz. İşte biz bunları bilirde bu hizmetleri yerine getirirsek bilelim ki hesabımızda kolay olacaktır.
Bizde gunumuz Muslumanları olarak ibadetlerimizi yerine getirelim. Fakirlere yardımcı olalım kuranı kerimi oğrenelim ve oğretenlere yardımcı olalım inşallah. Beni sabırla dinlediğiniz icin Allah sizden razı olsun. Allah merhuma rahmet eylesin. Yakınlarına da sabır versin..
Subhane rabbike rabbil izzeti amme yesufun vesselamun alel murselin velhamdulillahi rabbil alemin
El Fatiha…