"Allah'ı sevmek icin bir sebep bulamıyorum" diyen birine, verdiğimiz cevaptır!
Soru: Merhaba, gozlemlediğim kadarıyla dini konularda cok engin bilgilere sahipsiniz. Rica etsem kafama takılan bir kac soruda yardımcı olabilir misiniz?
Cevap: Estağfirullah, merhaba. Hakkımdaki guzel duşunceniz icin teşekkur ederim. Rabbim, bizlere faydalı ilim nasip etsin. İnşaallah, buyurun, sorun. Biiznillah, yardımcı olmaya calışırım.
Soru: Oncelikle ilginiz icin teşekkur ederim. Benim sıkıntım şudur… Allah'ı sevmek icin, kendime bir sebep bulamıyorum. Mecburiyetten ibadet yapıyorum. Sizce ne yapmalıyım? Nasıl bir duşunceye sahip olmam gerekir?
Cevap: Oncelikle, insanın tuylerini diken diken eden bu cumlenizden dolayı, Allah'a sığınmak istiyorum. Şeytandan kaynaklanan o duşunceye sahip olmaktan Allah'a sığınırız. Allah'ı sevmek icin değil, sevmemek icin tek bir neden yoktur! Rabbim şeytanın vesvese ve ayartmalarından, biz kullarını korusun. Aslında Allah'ı sevmemek icin bir sebep bulamamanız gerekirken, siz, Allah'ı tanımadığınız icin, O'nu sevmenin onemini kavrayamamışsınız. Allah'ı, Kur'an ve Sunnetten hakkıyla tanımanızı oneririz. Bu konuda, uzerinize duşen gorevi yapmamanızdan dolayı mazur olmazsınız. Allah; her şeyin yaratıcısı, sahibi, hukumranı, mutlak guc ve kudret sahibi, sonsuz ilim sahibi, her şeyden haberdar olan, her şeyi goren, her şeyi bilen, her şeyi duyan, hukmune ve iradesine karşı konulamayan, adalet ve rahmeti sonsuz olan, mu’min kullarına cennet ve nimetlerini, kafirlere ise cehennem ve azabını va'deden, hakimlerin hakimi, rızasının yanında gazabı da bulunan, mukafatının, lutfunun, ihsanının yanında azabı, kahrı ve intikamı da olan, eşi ve benzeri olmayan, ezeli ve ebedi olan, kullarını imtihan etmek icin dunyaya gonderen, sonsuz hikmetler sahibi bir kadir-i mutlaktır.
İnsan, kendisine ihsan edilen bir lokmanın, bir yudum suyun, bir fincan acı kahvenin, bir tebessumun, bir guzel sozun veya kucucuk bir iyiliğin dahi karşısında minnettar olup, bu ihsanların sahibi olan muhsin kişilere muteşekkir olurken; kendisine sayısız nimetler bahşeden yuce Allah'a karşı hamd ve şukur uzere olmazsa, bu, nankorluk değil midir? Kendisini, doğru yola iletmek icin, peygamber ve kitap gonderen, akıl, irade, fıtrat ve sayısız imkan ve mucizelerle razı olduğu yolu gosterip, kulunun, kendisine inanıp, guvenmesini, neden, nicin, acaba, gibi sorgulama ve şuphelerden arınarak bu evrenin mutlak hakimi olan kendisine, teslim olmasını emrettiği halde; kul, Allah'a değil de kendi nefsine yada başkalarının nefis ve arzularına uyarsa, en cok Allah’ı sevip O'na karşı sorumluluk duymayı oncelemesi gerekirken, sahte ilahlar ve makamlar bulup onları sever, sayar ve onları itaat mercii kabul ederse; bu yaptığı, Allah'a karşı saygısızlık ve en buyuk zulum olmaz mı? Kucuk bir iyiliği alkışlayan fıtratındaki yaratılış ayarlarını bozmadan bir kimsenin, Yuce Rabbimizin bunca ikramlarına kayıtsız kalması mumkun olabilir mi? Nankorluğu, butun insanlık yadırgayıp, eleştirirken, ayıplarken, Allah'ın, kendisine karşı yapılan nankorluğu cezalandırması nasıl yadırganabilir?
Dunyada pek cok insan, imtihanın gerektirdiği bir yaşam tarzını secmedikleri icin, Allah'ı hakkıyla tanımak istememişlerdir.
"Onlar, Allah'ı gereği gibi tanıyamadılar. Allah gucludur, Aziz'dir (kimse, hukmune karşı koyamaz)." (Hacc: 74)
Sonsuz guc sahibi, dunyada ve ahirette iradesine karşı cıkılamayan, cennet ve cehennemin, azab ve rahmetin sahibi olan ve kimseye asla zulmetmeyen, zerrenin hesabını soran, iman ehli kullarının, dilerse tum gunahlarını affeden bir zata kulluk yapılmaz mı? Ahirette, hukmunden ve azabından kacacak yer ve sığınak bulunmayan, orada ancak muminlere acıyıp, merhamet edecek ve dilediklerinin, diledikleri kadar gunahlarını bağışlayacak olan bir yaratıcıya tevbe edilmez mi? Boyle bir Allah sevilmez mi? Butun isimleri ism-i fail (etken) iken sadece Vedûd ismi, hem etken hem de edilgen olan Allah'ı sevmemek sevgisizlik ve kalp katılığı değil midir? Adeta Allah, her isminde bir takım sıfatlarının faili olarak kendisini tanıtırken, sevgi sıfatını, mubalağalı ism-i fail olarak, hem cok seven, hem de cok sevilen olarak bize bildirmişken, O'nu sevmeyenler, gercek sevgiyi ve imanı tanımayan, hakikatlere karşı kor insanlar değil midirler? Allah, herkesten ve her şeyden cok sevilmesi gereken tek, eşsiz, ortaksız ve gercek ilahtır. Allah’ı tanırsanız, en cok sevmeniz gereken en yuce varlıkla tanışmış olacaksınız, emin olun…
Bu konularda cok şeyler soylenebilir. Ama sorunuza kısaca ve hızlıca bunları yazmak aklıma geldi. Cumleler uzerinde yeterince duşunurseniz, biiznillah kifayet eder. Allah'ı seven ve O'nun da sevdiği kullarından olmanızı dilerim.
-
12-09-2019, 11:14:25