Sual: Ateist diyor ki: “Hem Tanrı bilinemez deniyor, hem de Tanrı hakkında bircok şeyler soyleniyor. Bu celişki değil mi?”
CEVAP
Muslumanlar, ancak Allahu teÂlÂnın bildirdiklerini bilir, bildirmediklerini elbette bilemez. Celişki bunun neresindedir?
Mesela bilinenlerden bazısı şunlardır:
1- Allahu teÂlÂ, vacib-ul-vucud [varlığı lazım olan], hakiki mabud ve butun varlıkların yaratıcısıdır. Ondan başka ilah yoktur. Allahu teÂl zamandan, mekÂndan munezzehtir. Hicbir şeye benzemez.
2- Her şeyi yoktan yaratan Allah’tır.
3- Herkesi oldurecek, diriltecek, hesaptan sonra Cennete veya Cehenneme gonderecektir. Cennet de Cehennem de sonsuzdur. Allah'a inananlar Cennette, inanmayanlar Cehennemde sonsuz kalacaktır.
Allah’ın zatî sıfatları altıdır: Vucud, Kıdem, Beka, Vahdaniyyet, Muhalefet-un lil-havadis, Kıyam bi-nefsihi. [Vucud var olmak, Kıdem varlığının oncesi olmamak, Beka varlığı sonsuz olmak, hic yok olmamak, Vahdaniyyet ortağı, benzeri olmamak, Muhalefet-un lil-havadis hicbir şeyinde, hicbir mahlûka, hicbir bakımdan benzememek, Kıyam bi-nefsihi varlığı kendinden olmak, hep var olması icin, hicbir şeye muhtac olmamaktır.]
Subutî sıfatları sekizdir: Hayat, İlm, Sem’, Basar, Kudret, İrade, Kelam, Tekvin. [Hayat diri olmak, İlm bilmek, Sem’ işitmek, Basar gormek, Kudret gucu yetmek, İrade istemek, Kelam soylemek, Tekvin yaratmaktır.] Bu sıfatları da kadimdir.
Bildirilenlerden başkasını ise, insanın bilmesi mumkun değildir. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
İnsan, insanların yaratanını nasıl kavrayabilir? Mahlûk olan [yaratılmış olan], hep var olandan ne anlayabilir? Yokluktan gelen, yok olmayandan ne elde edebilir? TÂh sûresinin 110. Âyetinde mealen, (Onu anlayamazlar, kavrayamazlar) buyuruldu. (1/173)
At da yaratık, insan da yaratıktır. At, bir yaratık olan insanı nasıl anlasın ki? İnsan da bir yaratıktır, yaratanını nasıl bilebilir? Hayvan, bir yaratık olan insanı veya kendi gibi yaratık olan bir hayvanı anlayamadığı gibi, insan ise yaratık olmayan Allah'ı nasıl anlar?
İftara davet ederken
Sual: İftara veya başka davetlere tanıdıklarımızı davet ederken, bazıları, (Kimler geliyor?) diye soruyor. Soylemek gerekir mi?
CEVAP
Elbette gerekir. Hatt sormasını beklemeden, kimlerin geleceğini soylemelidir. Gelecekler arasında goruşmek istemediği veya goruşmesinde sakınca olabilecek kimseler olabilir.
__________________
Beyler gUnUn sohbetİnİ aCmak İstededİm buyurun..!
Dini Sohbetler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Beyler gUnUn sohbetİnİ aCmak İstededİm buyurun..!
-
12-09-2019, 11:13:50