Cuma namazına gittiğimde, hutbede gorevli hatip, oyle bir hadis orneği verdi ve topluma bunu onerdi ki, duyduğumda icinde yaşadığımız İslam ın, bizleri getirdiği noktayı cok daha iyi anladım. Bakın hutbede topluma verdiği hadis orneğinde, neler anlatıyor.
(Kim ki Cuma gunu bana 80 SalÂvat getirirse, o kimsenin 80 senelik gunahları affolunur.
Kim ki Cuma gunu bana 100 salÂvat getirirse, o kimsenin 100 senelik gunahları affolunur.)
Hatırlatırım bunu soyleyenler, eğitimsiz, bilincsiz insanlar değil. Diyanetin kontrolunde, bir camide vaaz vermeye yetkili bir kişinin soyledikleridir. Doğrusu soyleyecek soz bulamıyorum. Allah a ve elcisine, soylemediği sozleri soylemiş gibi gosterenlerin cezasını bilmeyenlere, Kur’an ı dikkatle okumalarını oneririm.
Cuma namazı toplantı namazıdır. Rabbin kadın, erkek diye ayırmadan tum iman edenlerin, işi gucu bırakıp gitmesini istediği, onemsediği bu toplantı namazında ki asıl amac, halkın Kur’an a davet edilerek bilgilendirilmesi, toplum arasında sosyal birliktelik sağlanmasıdır.
Peki, bunlar mı yapılıyor gunumuzde, yoksa Allah ın hic bahsetmediği, hatta Kur’an oğretisine tamamen ters, duşuncelere mi yonlendiriliyor toplum? Tabi kadınlarımızın, bu namazdan mahrum bırakılmasının acısını, toplum olarak cektiğimizi de unutmayalım. Onun icindir ki sosyal bir toplum olamadık, boyle devam ederse olmamızda mumkun değil. Bunun yorumunu sizlere bırakıyorum.
Kur’an ı anlayarak bir kez okuyan bir insan bile, bu sozleri peygamberimizin asla soylemeyeceğini anlar. Peki, onca dini eğitimden gecmiş ve devletin kontrolundeki bir camide, bu sozler nasıl soylenir?
Hatırlayınız peygamberimiz bir hadisinde bizleri nasıl uyarmıştı.
(Her kim ki, ben soylemediğim halde bu sozu peygamber soyledi dese, BUYURSUN KENDİNİ CEHENNEMDEKİ YERİNE HAZIRLASIN.)
Şimdi Kur’an ı tekrar duşunelim. Peygamberimiz bana ve size ne yapılacağını da bilmiyorum. Bana vahye dilenden başkasına da uymam! Ve ben, acıkca uyaran bir elciden başkası da değilim demiyor muydu? Rabbinden sana vah yedilene uy, hakkında emin olmadığın bilginin ardına duşme, herkes yaptıklarının karşılığını mutlaka bulacaktır, sakın bizim soylemediklerimizi, bunlarda Allah katındadır deme ilave etme, Kur’an ın ipine sarılın, sizleri Kur’an dan hesaba cekeceğim, hakkında hicbir delil indirmediği bir şeyi, Allah hakkında bilmediğimiz şeyleri soylememizi haram kılıyorum ayetlerini bizlere tebliğ eden Allah ın resulu, yukarıdaki sozu soylemiş olabilir mi?
İslam Âlemi dinini inancını, Kur’an merkezli yaşamadığı surece, Allah ın hışmından da asla kurtulamayacağını bilmelidir. Bizler Allah ın rehberini anlaşılması zor ilan ederek, beşerin rehberi ile Kur’an ı anlamaya devam ettiğimiz surece, Allah ın bizlere nasıl bir yol cizdiğini, bizlerden neler istediğini, oğrenmemizde mumkun olmayacaktır.
Bizler bu ve buna benzer hataları, o kadar cok yapıyoruz ki, bu hataları yapmakla, yuzlerce Rabbin ayetini gormezden geldiğimizin, ustunu orttuğumuzun farkında bile değiliz.
HÂlbuki Allah, siz Kur’an ın bir kısmına inanıp, bir kısmına inanmıyor musunuz diyerek, bizleri uyarmış, dikkatimizi cekmiştir. Belki gunumuzde inanmıyorum diyen yok, ama dinimizi yaşarken, atalarımızdan gelen hurafe inancları, rivayetleri yaşamak adına, Allah ın apacık ayetlerini gormezden gelmekle de, gercek iman etmemiş sayıldığımızın, artık farkına varmalıyız.
Bizler Kur’an da her hukmun olmadığını, Kur’an ın ozet bilgiler icerdiğini soyleyerek, Kur’an dışından oyle bir inancın ardı sıra gidiyoruz ki, boylece Kur’an ne yazık ki devre dışı bırakılıyor. Kur’an ı rehber alan bir Musluman, yukarıda orneği verilen hadisin, doğru olmayacağını cok acık bilir. Cunku peygamberimizin yalnız Kur’an a uyduğunu bahseden, o kadar cok ayet var ki? İşte peygamberimizde bu tehlikeyi gorduğu, bildiği icin bizleri uyarmış ve bir hadisinde, benim sozum olup olmadığını anlamak icin KUR’AN İLE KARŞILAŞTIRINIZ demiştir.
Bakın Allah, Kur’an ı yeterli gormeyen, cahiliye donemi toplumunu nasıl uyarıyor. Sizce o devrin cahiliye toplumundan, bugun bizlerin farkı var mı?
Araf 185: Allah'ın goklerdeki ve yerdeki mulkiyet ve tasarrufuna, Allah'ın yaratmış olduğu herhangi bir şeye ve ecellerinin gercekten yaklaşmış olması ihtimaline hic bakmadılar mı? Artık bu Kur'Ân'dan sonra başka hangi soze inanacaklar.
Ankebut 51:Kendilerine okunan kitabı, sana indirmiş olmamız onlara yetmedi mi? Şuphesiz bunda inanan bir kavim icin, bir rahmet ve bir oğut vardır.
O gunku toplum, atalarından rivayetler yoluyla gelen inanclarından vazgecmek istemedikleri icin, Allah da bu toplumu bakın ne kadar acık ve net uyararak, bu Kur’an dan başka hangi soze inanacaklar, sizlere indirdiğimiz Kur’an yetmiyor mu diyor. Hala bu ayetlerden ders almayıp, Kur’an da her şey yoktur, ozet bilgiler vardır. İslam ı doğru oğrenmek ve yaşamak icin mezheplerin oğretisi olan, fıkıh kitaplarından yararlanmalıyız diyenlere, bu ayetleri tekrar duşunmeye davet ediyorum.
Bizler bu ayetlere gozlerimizi yumarak, gormezden gelerek, o kadar buyuk bir gunahın icinde dinimizi yaşıyor ki, farkında bile değiliz. Bu ayetlerin o gunku topluma indirildiğini, bugun bizleri bağlamadığını soyleyenlere, ne diyebiliriz ki? Allah ın uyardığı gibi, Kur’an ın bir kısmına inanıp, bir kısmına iman etmemek bu olsa gerek. Cunku yuzlerce ayetinin de nesih edilip, hukmunun kalktığına inananlara, sanırım bunları anlatmak cok zor olsa gerek. İşlediğimiz gunahları kolayca affettirmenin peşinden gittiğimiz icinde, nefsimizin etkisiyle, buyuk yanılgıların ardı sıra gidiyoruz.
Gunahlarımızı affettirmek icin, Allaha dua edip, yaptığımız yanlışların bağışlanması icin, hayırda ve barışta yarışmak yerine, işin nasılda kolayına kacıp, gunahlarımızı affettirme yolunu seciyoruz. Oyle yağma yok, ne yaptıysak onun karşılığını mutlaka goreceğiz. Allah bağışlanmayacak buyuk gunahlardan, bizleri korusun inşallah.
Bakın ayetlerin bir kısmını gormezden gelip, hala atalarının rivayetlerini Kur’an ile karşılaştırmadan peşi sıra gidenleri, nasıl uyarıyor Rabbim.
Zuhruf 36:Kim Rahman'ın Zikri'ni gormezlikten gelip ondan uzaklaşırsabiz ona bir şeytanı musallat ederiz de o ona can yoldaşı olur.
Allah hukmunu cok acık vermiş ve uyarmıştır bizleri. Kur’an ı anlamaya calışıp duşunen, aklını kullanan, imtihanında gecer notunu kesinlikle alacaktır.
Kur’an bir nurdur. Onu anlayarak okuyanın, gonul gozlerinin acılacağını soyluyorsa Allah, bu kitap ta hicbir eksik bırakmadığının da hukmunu veriyorsa, gelin siz birilerinin sozlerine değil, Rahmanın sozlerinin ardı sıra gidiniz.
İşin kolayına kacmak yerine, zoru başararak gercek kurtuluşa erelim. Allah sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum diyorsa, kurtuluşumuz sizce yalnız Kur’an da değil midir?
Dilerim Rabbimden, işlediğimiz gunahlarımızı affettirmek adına, yaptığımız dualar Rabbimiz katında kabul gorur. Yine dilerim cumlemiz, gunahlarımızın bağışlanması adına, hayırda ve barışta yarışan, Allah ın halis kullarından oluruz.
Saygılarımla Haluk GUMUŞTABAK
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Bizlere İslam ı anlatanlara bakar mısınız lutfen.
-
12-09-2019, 11:02:56