ACABA MUSLUMANLIK SOY SOP MESELESİ MİDİR?
İSLAMA SARILMAK MESELESİ

Şimdi bir parca daha ileriye gidelim. Siz diyorsunuz ki, bir kimse İslÂm'a sarılınca, o kimse musluman olur. Burada sorulacak soru şu ki, İslÂm'a sarılmak demek şu demek midir ki, bir kimse sadece dili İle «Ben muslumanım» yahut da «Ben musluman oldum» desin? Yok*sa İslÂm'a sarılmaktan maksad şu mudur ki bir kimse Hindu mabedi din adamı Brahmen'ler gibi anlamadan bilmeden manasını ve ne demek olduğunu da hic bilmeden Sanskritce bir kac soz mırıldanıp da soyledikleri gibi, bu kimse de anlamadan bilmeden manasını ve ne demek olduğunu duşunmeden Arapca bir kac cumle soyleyip de bu kimse de musluman olmuş bulunsun. Şimdi siz kendiniz bu sorunun cevabını verin de, soyleyin acaba muslumanlık bu mudur? Hayır siz muslumanlığın bunlar olduğunu soyleyemeyeceksiniz. İslama sarıl*mak budur diyemeyeceksiniz. İslama sarılmaktan maksad şudur ki Hz. Muhammed'in (as) tÂlimini, bir kimse bilerek, anlayarak, kavrayarak oğrene, canu gonulden kabul eyleye. İşini ona gore ayarlaya, Ona gore amel ede. Boyle yapabilen kimse muslumandır. Yapamıyorsa o kimse musluman değildir.

Kafanızı bir parcacık calıştırın, duşunun taşının. Kendi kendini*ze soru sorup kendi kendinize de bu sorunların cevaplarını bulun. O zaman meselenin ne olduğunu oğreneceksiniz. Acaba bir kimse an*nesinin karnından musluman olarak mı doğup gelir? İslÂm'ı sırtlayıp mı gelir? Acaba bir kimse, babası, annesi muslumandır diye mi mus*luman olur, yahut da musluman sayılır? Yahut da musluman torunu*dur diye mi muslumanlık zumresine dahil olur? Acaba musluman'ın da muslumanIığı, Brahmen cocuğunun Brahmen olması gibi midir? Bir Racput cocuğunun Racput olması gibi midir? Bir Şodar cocu*ğunun Şodar yetişmesi gibi midir? Acaba muslumonlık, her hangi bir zat=(Cat) (Hindu zumre mensubu) yahut da herhangi bir kar*deşlik ismi midir? Mesel bilirsiniz bir İngiliz, İngiliz ailesinde doğdu muydu İngiliz olur gider. Cunku İngiliz ailesinde doğdu. Bir kimse Cat ailesinde doğdu muydu o kimse cat olur. Başka bir şey ol*maz. Fakat musluman da boyle mi? Musluman ailesinde doğdu muy*du musluman mı olacak? Başka şartlar lÂzım değil midir? Musluman*lık demek her hangi bir kavim ve aile ismi midir? Şimdi ben bu so*rulan size soruyorum. İşte şimdi siz kendiniz bu soruların cevapla*rını veriniz. Acaba ne cevap verebileceksiniz? Elbette biliyorum diyeceksiniz ki, hayır efendim Muslumanlık soy sop meselesi aile mese*lesi değildir. Bu şekildeki kimseye musluman denmez. Musluman soy itibarı ile musluman olamaz. Belki, İslÂm'a sarılmakla musluman olmak mumkun, İslÂm'a sarılırsa musluman olur, İslÂm'ı bırakırsa, muslumanlıktan cıkar. Şimdi bir kimse ister Brahmen ailesine mensup olsun, yahut da Racput olsun İngiliz olsun, Cat (Hindu zumre men*subu) olsun, Pencablı olsun Habeşistanlı olsun, her ne olursa olsun, İslÂm taalimini kabul etti miydi musluman oldu gitti. Muslumanlar zumresine dahil oldu. Bir kimse de musluman ailesinde doğdu, ye*tişti fakat muslumanların tuttukları yoldan başka bir yol tuttu, islÂm yolunda yurumeği bırakıp, başka yola devam etmeğe koyuldu. İşte o zaman bu adam musluman topluluğundan ayrıldı gitti. Bu adam is*lerse seyyid cocuğu olsun, islerse Pathan evlÂdı.

Acaba şimdi Zat-i Alileri benim şu sorularıma da cevap verecek*ler midir? Yoksa soruları kendileri sorup da kendileri mi cevaplandı*racaklardır? Şurasını biliyoruz ki, Hak TeÂla'nın bize banş etmiş bu*lunduğu en buyuk nimet, muslumanlık nimetidir. Bu nimet ise, nesil, nesebe, soy sopa bağlı bir şey değildir. Bu nimet anneden babadan verasetle intikal etmez. Bu nimet insanın kendisi icin kendi calışması ile kendi gayretiyle elde edilen nimettir. Bu nimet elde edilir ve insan istedikce butun omur boyunca da insanın elinde bulunur. İsterse siz bu nimeti gozonune alınız, isterse almayınız, isterseniz bu nimetin kadrini biliniz isterseniz bilmeyiniz. Fakat bu nimetin elde edilmesi icin, calışmak gerektir, gayret sarf edilmesi lÂzımdır. Bunun icin siz calışır da gayret sarf ederseniz, bunu elde edersiniz, yoksa sizin bundan bir kaygınız olmaz, işi oluruna bırakırsanız bu da maazallah cabucak sizin elinizden cıkabilir.

Ey musluman kardeşler. Her musluman samimi kalb ile şu hu*susu iyi bilir ki, dunyada Hak TeÂla'nın en buyuk nimeti İslÂm (teslim olmak, Hakk'ın emirlerine boyun bukmek) dır. Her Musluman da mus*lumanlığı icin Allahu TeÂla'ya şukr eder. Cunku, Hak Teala bu muslu*manı Peygamber-i Ekrem (as) ummetinden kıl*mıştır. İslÂm nimetini kendisine ihsan eylemiştir. Hak TeÂla kendisi de İslÂm'ı, buyuk nimet olarak saymıştır. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de buyuruluyor:

İşte bu gun sizin dininizi kemÂle erdirdim, size (verdiğim) nimeti de tamamladım ve size din olarak da islÂm'ı muvafık buldum. (Maide 3)