Değerli dostlar, bugun sizlere hatırlatmak ve uzerinde duşunmenizi istediğim ayet, Furkan suresi 30. ayet olacaktır. Bu ayetin oncesindeki ayetlerini incelediğimizde, hesap gunu geldiğinde peygamberimizin şahitliğinde, kendisinin o gun uzuntusunu nasıl dile getireceğini, Rabbim şimdiden bizlere acıklıyor, peki neden şimdiden soyluyor? Kulları ders ve ibretler alsın diye. Once ayeti yazalım, daha sonrada bu ayetten nasıl dersler almalıyız, onu birlikte duşunelim.
Furkan 30; Ey Rabbim! Benim toplumum bu Kuran' ı devre dışı tuttular.
Peygamberimizin hesap gunu soyleyeceği, benim toplumun Kur’anı devre dışı bıraktılar sozunden, doğrusu eğer cok iyi dersler cıkarırsak, işte o zaman hem peygamberimizin gercek ummeti oluruz, hem de Rabbimin gercek, halis kulları oluruz. Bu sozden anlaşılıyor ki, peygamberimiz tebliğ ettiği, hayatına gecirdiği, onunla yaşadığı Kur’an, onun olumunden sonra, terk edilmiş olmalı ki, bu sozu hesap gunu peygamberimiz soyleyecek.
Kendi yaşadığı donemlerde Kur’anı tanıtmak, tebliğ etmek, insanlara ulaştırmak, hak ettiği makama cıkarmak icin, o kadar ciddi calışmalar yapıyordu ki, bu sozlerinden kendi doneminden bahsetmesi mumkun olamaz. Cunku yaptığı ozverili calışmalarından oturu, peygamberimiz Rabbimden bircok takdirler, ovguler almıştı.
Gunumuze kadar ulaşan bilgilerden, peygamberimizin aldığı onlemleri biliyoruz. O donemde de Kur’an dışına cıkıp, kendi sozlerinin yazıldığını goren ve bu sozlerin yazılması ile bazı konular saptırılarak, değiştirilerek nakledildiğini, yanlışlara sapıldığını fark eden peygamberimizin, bunlarla mucadele ettiğini hepimiz biliyoruz.
Peygamberimiz hayattayken Kur’anı yaşamına tam olarak gecirmiş, Kur’an ın el ustunde tutulduğu en guzel donemindeydi. Demek ki peygamberimiz vefat ettikten sonra ne olduysa oldu, Kur’an dan uzaklaşma batıla sapma, hurafeleri dine sokma bundan sonra oldu ki, peygamberimiz boyle soyluyor. Bu sozlerden bunu anlıyoruz.
Şimdide bu ayetten onceki iki ayete bakalım. Yine hesap gunu geldiğinde Kur’anı devre dışı bırakanlar bakın neler soyleyecek, onları da şimdiden bizlere hatırlatıyor ki Rabbim, belki birazcık aklını kullanan kulum ibret alır diye.
Furkan 28: Eyvah! Keşke falancayı dost edinmeseydin.
Furkan 29: Bana geldikten sonra Kur'an, vallahi o beni saptırdı." Oyle ya şeytan insanı yapayalnız, yardımsız bırakır.
Lutfen orneklere bakar mısınız? Hesap gunu Kur’ana iman eden bir Muslumanın feryadını duyuyor musunuz? Kur’an ehli olan inanmış bir kısım Muslumanların, inandığı guvendiği bir başka Musluman ı dost edindikten sonra, bu dostluğunun sonunda din ve iman adına, onun sozlerini Kur’ana danışmadan, onun onayını almadan kabul etmeleri sonucunda, nasıl yoldan cıktığını, ne kadar guzel anlatıyor ve yanlışını Rabbimin huzurunda fark ediyor. Daha sonrada bakın nasıl pişman oluyorlar.
Furkan 29. ayetinde soylenenler konuya daha da acıklık getiriyor. Bakın ne diyor? Vallahi Kur’anı ben tebliğ alıp, onun yolundan gittiğim halde, kendime dost edindiğim, veli edindiğim cok guvendiğim kişi beni saptırdı diyor. Yuce Rabbim e binlerce şukurler olsun bu kadar guzel bir ornek olur mu sizce dostlar. Tabi guzel ornekleri gorebilmek hissedebilmek onemli. Burada guvendiği kişinin saptırdığı konu onemli. Onu Kur’an dışına yonlendiriyor. Kur’anı yeterli gormuyor ve atalarından gelen bilgilere iman etmesi icin onu yonlendiriyor.
HÂlbuki Rabbim Kur’an da bizleri uyarıyor, kimin takvaca ustun olduğunu yalnız ben bilirim demiyor muydu? Guvenilecek dayanılacak, yardım istenecek tek veliniz benim demiyor muydu Kur’an da? Fakat bizler bazı insanları veliler edinip, O Allah dostu, cennetlik bizlere mahşerde şefaat edecek dahi demiyor muyuz? Allah bizleri affetsin. İşte Kur’an dan uzak yaşamanın sonucu.
Şimdide şunu duşunelim. Acaba din ve iman adına kuşku duymadan, elimizdeki rehbere bakmadan bir dostumuza, guvendiğimiz veli kişilere guvenmek ve dayanmak doğru diyebilir miyiz? Bu soruya sanırım yorum yapmak Rabbim e saygısızlık olur. Hesap gunu feryat eden kardeşlerimizin feryadını bugun duymak istemeyen, duymazdan gelen, Rabbimin huzuruna gittiğinde aynı feryatları yapacağını, ama hicbir işe yaramayacağını bilmelidir.
Şimdide hemen devamındaki ayet olan, Furkan suresi 31. ayete bakalım. Buradan alacağımız ders nedir?
Furkan 31: İşte boyle; biz, her peygambere suclu-gunahkÂrlardan bir duşman kıldık. Yol gosterici ve yardımcı olarak Rabbin yeter.
Yuce Rabbim yanlışa duşen, din ve iman adına başkalarını dost edinip, Kur’anı devre dışı bırakan kulunun feryadından sonra, bizler icin en guvenilir yol gosterici ve yardımcı Yuce Rabbim olduğunu soyluyor. Buda Rabbimin sozleri olan KUR’AN dır.
Herkesi kendi nefsi ile baş başa bırakmak istiyorum, fakat şu sozleri cok iyi duşunerek. Bizlere Kur’an da her şey yoktur diyenlere, Kur’an ın muhkem ayetlerini herkes anlayamaz, onu veli insanlar anlar diyenlere, cok dikkatle yaklaşalım. Allah sizlere rehber ve guneş olsun diye gonderdim dediği Kur’an ın MUHKEM ayetlerine, anlaşılması zor demek, ona yapılacak en buyuk saygısızlıktır.
Allah kullarını sizi bu kitaptan hesaba cekeceğim diyorsa, bu kitap anlaşılması zor bir kitap asla olamaz. Elbette her insan kapasitesi olcusunde, ona yaklaştığı nispetle anlayacaktır. Her insan bir başka insana muhtactır, her şeyi biliyorum demek, Allaha mahsustur. Bizler Kur’anın ozunu anlayıp kavradıktan sonra, onun temel esaslarını oğrendikten sonra, birbirimizden faydalanmalıyız.
Okullarda beşerin yazdığı onca karmaşık kitapları anlaşılıyor da, muhendisler, doktorlar, bilim adamları oluyorsak, Rabbin gonderdiği kitap icin anlaşılması zor, herkes anlayamaz diyenlerin, sakladıkları bir şeyler var demektir. Beşerin kitaplarını bizler anlıyorsak, Rahman bizlere rehber olsun diye gonderdiği kitabın anlaşılması icin, yine bir beşere ihtiyacımızın olduğunu soylemek, Rabbim e yapılacak en buyuk saygısızlıktır bunu da unutmayalım. Bunları soyleyenlerin tıpkı Rabbin verdiği ornekte olduğu gibi, bizleri Kur’an dan uzaklaştırmaya calıştığını, onun ile ilişiğimizi kesmek istediklerini unutmayalım. Rehber Allah katından geliyorsa, ona anlaşılması zor, orada her şey yoktur demek, Rabbim e yapılacak en buyuk saygısızlıktır. Bakın Allah Kur’an konusunda ne diyor?
Nisa 82. ; Kuran'ı, iyice okuyup duşunmuyorlar mı?
Nahl 89:… Ayrıca bu Kitabı da sana, her şey icin bir acıklama, bir hidayet ve rahmet kaynağı ve Muslumanlar icin bir mujde olarak indirdik.
Furkan 1: Furkan’ı Âlemlere bir uyarıcı olsun diye, kuluna indiren (Allah) ne yucedir.
İsra 89: Andolsun, bu Kur'an'da her ornekten insanlar icin ceşitli acıklamalarda bulunduk. İnsanların coğu ise ancak inkÂrda ayak direttiler.
Casiye 20:Bu Kur'an, insanların kalp gozlerini acacak ışıklardan oluşur. Gereğince inanan bir toplum icin de bir kılavuz ve bir rahmettir o.
Araf suresi 3; Rabbinizden size indirilene uyun; O'nun berisinden bir takım velilerin ardına duşmeyin! Siz ne kadar da az oğut alıyorsunuz.
Nisa Suresi 105. Kuşku yok ki, biz bu Kitap'ı sana, insanlar arasında Allah'ın sana gosterdiği ile hukmedesin diye hak olarak indirdik. Sakın hainlere yardakcı olma.
Yukarıdaki ayetler Yuce Rabbin sozleridir. Acaba bu sozler, bizlere soylenen; Kur’an da her şey yoktur o ozet bilgidir, Onu herkes anlayamaz sozlerini destekliyor mu? Allah Kur’anı iyice okuyup duşunmuyorlar mı diyor, demek ki okuyup duşunduğumuzde anlaşılacak ki boyle soyluyor, dikkat edin hic ayrım yapmadan. Bu kitapta her şeyden nice ornekler verdim, sizlere bir mujde ve uyarıcı olsun diye gonderdim diyor.
Kur’anı okuyanın kalp gozlerini acacak ışıklardan oluşur, gereken bilgiyi alana bir kılavuz rehberdir diyor. Rabbinizden size gonderilene uyun, sakın velilerin ardına duşmeyin diyor. Daha sonrada peygamberimize bakın ne diyor?
. Kuşku yok ki, biz bu Kitap'ı sana, insanlar arasında Allah'ın sana gosterdiği ile hukmedesin diye hak olarak indirdik.
Demek ki hukum yalnız Allahın dır, ayırt edip cozum getirenlerin en hayırlısı odur. Yani Kur’anın dışında hicbir hukum verecek yoktur. Cunku Rabbim sizleri Kur’an dan hesaba cekeceğim demiyor muydu? Peki, bizler tum bu sozleri ayetleri tebliğ aldığımızı ve iman ettiğimizi soylediğimiz halde, ne diyoruz? Hala bunca delili gormezden gelip, Kur’anı herkes anlayamaz, Kur’an da her şey yoktur, onu veli insanlar anlar demiyor muyuz? Sizlere tekrar mahşer gunu, Kur’an ehli yani Kur’an a iman ettiğini zanneden, insanların feryadını hatırlatmak istiyorum.
(Furkan 28: Eyvah! Keşke falancayı dost edinmeseydin.)
Bu duruma duşmek, hesap gunu şaşkın ve uzgun kalmak istemeyen, yaptıkları onca calışmanın, hazırlığının boşa gitmesini istemeyen, Rabbin uyarılarını şimdiden dikkate alır ve gereken dersleri cıkartır.
Dilerim Rabbimden tum bu orneklerinden ders alan, din ve iman adına yalnız dayanılacak, guvenilecek, yardım istenecek veli olarak Rabbim i kabul eden kulları arasına, bizleri de alması dileklerimle.
SAYGILARIMLA Haluk GUMUŞTABAK
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Furkan suresi 30. ayetten alınacak BUYUK dersler.
-
12-09-2019, 10:58:06