Hayvanlara eziyet etmek

Hicbir hayvana eziyet, işkence etmek, suda boğarak veya ateşte yakarak oldurmek caiz değildir. Hayvana işkence etmek, gayrimuslim vatandaşa işkence etmekten daha buyuk gunahtır. Gayrimuslim vatandaşa eziyet etmek de Muslumana eziyet etmekten daha buyuk gunahtır. (Durr-ul muhtar)

Maksatsız olarak bir hayvanı oldurmek caiz değildir. Ahirette (Onu nicin oldurdun?) diye sorguya cekilecektir. Hayvanları birbiriyle dovuşturmek de caiz değildir. Hayvanların hakkına riayet etmeli, onlara acımalıdır. Hadis-i şerifte, (Merhamet et ki, merhamet olunasın!) buyuruldu. (Şir’a)

Zararlı hayvanları oldurmek caiz olduğu gibi, sansar, porsuk gibi hayvanları derisi ve kurku icin, geyik, ceylan gibi hayvanları eti icin oldurmek de caizdir. Domuz haric, eti yenmeyen ceşitli hayvanları para karşılığı gayrimuslimlere ihrac etmek de caizdir. (Şerh-i Nikaye)

Zararsız hayvanları oldurmek caiz değildir. Zararlıları da eziyetsiz oldurmek caizdir. (Berika)

Hayvanlara Acımak ve İyilik Etmek

Hayvanlara acımak ve iyilik etmek gerekir. Peygamber efendimiz, (Merhametli olmadan imanlı olamazsınız) buyurunca, oradakiler, (Ya Resulallah, hepimiz merhametliyiz) dediklerinde, (Yalnız insanlara değil, butun mahlûkata merhametli olmak gerekir) buyurdu. (Taberani)

Mesela bir hayvan kesecek kimse, bıcağı hayvanın gozu onunde bilememelidir. Bir gun bir kimse, bir koyunu kesmek icin yere yatırır, bıcağını bilemeye başlar. Peygamber efendimiz bunu gorup buyurur ki:
(Sen bu hayvanı kesmeden, ona olum mu tattıracaksın? Hayvanı yatırmadan once nicin bıcağını bilemedin?)
[HÂkim]

Butun hayvanlara iyilik etmeli, eziyet etmekten sakınmalıdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Bir kadın, bir kediyi kapalı bir yere hapsetti. Kediye yiyecek, icecek vermedi. Dışarıda bir şey bulup yemesi icin serbest de bırakmadı. Kedi oldu ve kadın da bu yuzden Cehenneme mustahak oldu.) [Buhari]

(Susuz bir mumin, kuyuya inip su icti. Bir kopek de kuyunun ağzında susuzluktan bitkin vaziyette bekliyordu. O kimse, bu hayvana acıyıp, ayakkabılarından birini cıkardı, onunla kopeğe su verdi. Bu hareketten Allahu teÂl razı oldu. O kimseyi Cennete koydu.) [Muslim]

(Yeryuzundeki mahlûklara acımayana, goktekiler acımaz.) [Taberani]

(Merhameti olmayana merhamet edilmez.) [Buhari]

Eshab-ı kiram dediler ki: Ya Resulallah, hayvanlara iyilikte de, sevap var mıdır? Peygamber efendimiz, (Her canlı hayvana yapılan iyilikte sevap vardır) buyurdu. (Buhari)

Sahabeden bir zat anlatır:
(Resulullahın, kedi su ictikten sonra kalanıyla abdest aldığı da olmuştur.) [Ebu Nuaym]

Sahabeden bir hanım anlatır:
Eshab-ı kiramdan Ebu Katade’nin abdest alması icin bir kaba su koymuştum. Birden kedi gelip bu kaptan su iciverince Ebu Katade biraz daha su icmesi icin, kabı kedinin onune uzattı. Benim kendisine hayretle baktığımı gorunce, niye hayret ettin ey kardeşimin kızı, Resulullah efendimiz, (Kedi pis değildir, etrafınızda dolaşır) buyurdu. (Tirmizi)

Hazret-i Ebu Hureyre anlatır:
“Bir gun elbisemin icinde kucuk bir kedi taşıyordum. Resulullah efendimiz beni gorunce, “Nedir bu?” buyurdu. Ben de; “Kedicik!” dedim. Bunun uzerine Resulullah, “Ey Ebu Hureyre” buyurdu. Yani kediyi seven, onlara ana babalık eden kimse buyurdu.

Bir gun Ahmed RıfÂi hazretlerinin paltosunun eteğinde, kedisi gelip uyudu. Namaz vakti geldi, kediyi uyandırmaya kıyamadı. Bir sure onu şefkatle seyretti. Uyanmayacağını anlayınca kedinin yattığı yeri kesip namaza gitti. Geldiğinde kedi uyanıp oradan gitmişti. Kesik parcayı paltosuna dikti.

Ebu Bekir Vasiti hazretleri anlatır:
Bir gun giderken başımın uzerinde bir kuş ucmaya başladı. Dalgınlıkla kuşu yakaladım. O elimde iken, başka bir kuş daha ucuyordu. Elimdeki kuşun annesi sanarak kuşu elimden bıraktığım anda, kuş oldu. Buna cok uzuldum. O gunden sonra bende bir sıkıntı başladı ve bir sene gecmedi. Bir gece Peygamber efendimizi ruyamda gordum. Bir senedir, o kadar cok sıkıntının tesirinde kaldığımı, cok zayıflayıp ayakta namaz kılamaz hÂle geldiğimi arz ettim. O zaman; "Bunun sebebi, o kuşun, senden şikÂyetci olmasıdır" buyurdu. Evimizdeki kedi yavrulamıştı. Ben bu sıkıntı icinde duşunurken, bir yılanın kedi yavrularından birisini yakalamaya calıştığını gordum. Bastonumu yılana vurunca, kactı. Kedinin annesi gelip yavrusunu alıp gitti. Ondan sonra iyileştim; namazlarımı ayakta kılmaya başladım. O gece ruyamda yine Peygamber efendimizi gordum. (İyi olmanın sebebi, bir kedinin senin icin teşekkur etmesidir) buyurdu.

Zararlı Hayvanları Oldurmek Caiz midir ?

İnsanlara zarar veren karıncayı suya atmadan, yakmadan oldurmek caizdir. Fare, akrep gibi zararlılarıysa her zaman oldurmek caizdir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

Yılanı ve yırtıcı olan her hayvanı oldurunuz!
[Muslim]

Zehirli keleri bir vuruşta oldurene yuz, ikinci vuruşta oldurene daha az, ucuncu vuruşta oldureneyse bundan daha az sevap verilir. [Muslim]

İbrahim aleyhisselam icin yakılan ateşi her hayvan sondurmeye calıştı. Fakat keler, ateşin daha fazla yanması icin ufledi.[Nesai] (Keler, kertenkeledir. Zehirli cinsleri vardır. Eziyetsiz oldurulmelidir!)

Alıntı:
Sual: Yılan oldurulurse eşinin oc alacağı soyleniyor. Doğru mudur?

CEVAP

Yılan oldurmekten korkmamalı! Yılan oldurmek sevaptır. İki hadis-i şerif meali:
(Her yılanı oldurun! Yılanın oc almasından korkan benden değildir.) [Nesai]
(Yılandan korkup oldurmeyen bizden değildir.) [Ebu Davud]
[Bizden değil, kÂfir manasında değildir. Bizim sunnetimize uymamış olur demektir.]

Alıntı:
Sual: Bahceden evimize akrep giriyor. Bazen namaz kılarken seccadenin yanına geliyor. Akrebi oldurmek icin namazı bozmak caiz olur mu?
CEVAP
Bir tehlike halinde namazı bozmak caizdir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Namazda da olsanız, yılanı, akrebi oldurun!) [Nesai]

Sokmak ihtimali olan, yani yaklaşan yılanı ve akrebi oldurmek namazı bozmaz ve mekruh olmaz. (Redd-ul-muhtar)

Alıntı:
Sual: Hayvanları oldurmek caiz mi? Mesela sivrisineğin anında komur eden bir aletle yakılması da caiz midir?
CEVAP
Hayvanları suda boğarak ve ateşte yakarak oldurmek caiz değildir. Dinimiz, zararlı hayvanları fazla acı cekmeden oldurmeyi emrediyor. Mesela kertenkeleyi bir vuruşta oldurene 100 sevap, iki vuruşta oldurene 50 sevap, birkac vuruşta oldureneyse cok daha az sevap veriliyor. Demek ki bir an once oldurmek gerekir. Sivrisineğin oyle oldurulmesi elle veya ilacla oldurmekten daha hafiftir. Bir anda komur oluveriyor. Ateşe atmak gibi değil. Caizdir.

Alıntı:
Sual: Hayvanları ateşte yakmak ve suda boğmak gunah olduğuna gore, bahcemizi sularken bahcede bulunan ceşitli bocekler, karıncalar suda boğulup oluyorlar. Mahzuru var mıdır?
CEVAP
Maksadınız karıncaları ve diğer hayvanları oldurmek değil, bahceyi sulamak olduğu icin, mahzuru yoktur. İcinde karınca bulunan odunu yere vurup silkeledikten sonra yakmak caizdir. İcinde gormediğimiz karınca kalsa da mahzuru olmaz. Biz karıncayı değil odunu yakıyoruz.

Alıntı:
Sual: Kuzular ve hayvanlar karışmasın diye kulaklarını keserek ceşitli işaretler yapmakta mahzur var mıdır?
CEVAP
Uygun değildir. Kesmemeli, boyayla işaretlemelidir.

Alıntı:
Sual: Guvercinler koyumuzun camisini kirletiyor, bir de yuva yapmışlar. Oldurmek caiz mi?
CEVAP
Camiyi kirleten kuşları cıkarmak mumkun olmazsa, kesip eti yenir. Eziyet veren hayvanlar her zaman oldurulebilir.

Alıntı:
Sual: Horoz dovuşturmek haram mıdır?
CEVAP
Evet, haramdır.

Alıntı:
Sual: Hayvan hakkını odemek icin tevbe kÂfi mi?
CEVAP
Hayvana iyilik etmeye devam etmelidir.

Alıntı:
Sual: Olmuş bir hayvanı ateşe atmakta mahzur var mıdır?
CEVAP
Bir zaruret olmadıkca olmuş hayvanı da ateşe atmamalıdır. (Berika)

Alıntı:
Sual: Yolda, arabayla normal hızla giderken, bir tavuk veya bir kedi yola cıkıp ciğnense, biz sorumlu olur muyuz?
CEVAP
Kasıt bulunmadığı icin ve olen şey hayvan olduğu icin, sorumlu olunmaz. Olen cocuk ve buyuk insan olsaydı, bunun kefareti ve diyeti olurdu. Bir anne, bebeğiyle uyurken, farkında olmadan, cocuk altında kalıp olse, kasıt olmamasına rağmen annenin kefaret vermesi gerekir. Şimdi, kefaret olarak, 60 gun oruc tutulması gerekir.

Alıntı:
Sual: Hayvanları dovmek ve oldurmek caiz midir?
CEVAP
İnsana ve yemeklere zarar veren hayvanları, mesela karıncaları, sinekleri oldurmekte mahzur yoktur. Fare, akrep gibi zararlı hayvanları, her zaman oldurmek caizdir. Kuduz kopeği ve yırtıcı hayvanları, kesmek, vurmak veya zehirleyerek oldurmek caizdir.

Hayvanları dovmek caiz değildir. Dovmek terbiye icin olur. Hayvanın aklı olmadığı icin terbiye edilmez.

Hic bir sebeple, hicbir canlının yuzune vurmak caiz değildir.

Hayvanlarla helÂlleşmek mumkun olmadığı icin, onlara karşı daima iyi muamele etmelidir. Bir hayvana eziyet edilmişse, tevbe etmeli, pişman olmalı, bir daha hic bir hayvana eziyet etmemeli, eziyet edilen hayvana iyi muamele etmeli, sevip okşamalıdır.

Dinimizislam