İSLÂM NE DEMEKTİR?
«İslÂm» manası, boyun eğmek, teslim olmak demektir; Neye bo*yun eğilecek, neye teslim olunucak? Elbette ki Hak TeÂla'nın emr u fermanına boyun eğilecek teslim olunacaktır. Bu işin ismi islam de*mektir. İnsan Hak TeÂla'nın karşısında kendi serbestliğini, kendi muh tar olduğunu bırakacak vazgececek, kendisini Hakk'a bağlayacak Hakk'a teslim olacaktır. Bu işe «İslÂm» demişlerdir ve demekteler Hak TeÂla'nın kaadir-i mutlak olduğunu bilmek, onun hÂkim-i mut*lak olduğunu anlamak ve Hak TeÂla'nın karşısında boyun eğip teslim olmanın ismine islÂm demişlerdir. Her kim, butun işlerini Hakk'a bırakır, Hakk'a bağlanırsa bu kimse de «Musluman kimse*dir. Boyle yapmayan, kendi bildiğini okuyan yahut da başkaların fer*manına uyan kimse ise, musluman kimse değildir. İşleri Allah TeÂla' ya tevdi etmek demek de, şu demeklir ki Hak TeÂla'nın emrine uyu*lacak Peygamberler vasıtaslyle Hak TeÂla tarafından gonderilmiş bulunan AhkÂm ve Evamir'e inanılacak ve bunlara gore davranılacaktır. Yaşayış sahasında bir hayli meselelerle karşılaşılmaktadır. Bunla*rın hepsini de Kuran-ı Kerim'de veya Sunnet-i Resul-i Ekrem'de (as)'de bulunmaktadır? Ne gibi hidayet yol*ları bize gosterilmiştir? Bunları nicin ve neden demeden munakaşa etmeden kabullenmek gerekir. Yaşayışta da karşılaşılan her hangi bir husus olursa olsun, Kur'an-ı Kerim'in ve Sunnet-i Seniyeyi Resu*lullah'ın ışığı altında duşunmek gerekir. Her hangi bir işde her hangi bir hususta Hak TeÂla'nın ve onun hidayeti ile Resul'un bildirisine uy*mak lazımdır. Bunun hilÂfına Allahu TeÂla'nın rızasının aksine ve Onun Rızası bulunmayan her hangi bir iş tutmamak icab eder. İşte bunları yapan kimse musluman kimsedir. Bunun icin bu kimse mus*luman kimsedir ki, kendisini tamamen Allah'a bağlamıştır. Boyle ken*disini Hak TeÂla'ya teslim etmiş bulunan kimse de musluman kimse*dir. Bunun aksine, her kim de Kur'an-ı Kerim'e inanma; Sunnet-i Resullah'a itibar etmez, kendi bildiğine gider, yahut da dede babasının tuttuğu yolu tutmağa kalkarsa yahut da dunyada her hangi bir men*faati icabı hususlara kapılacak olur ve menfaatini Hakk'ın rızasından ustun saymağa giderse, yine kendi meselelerini oğrenmek ve aramak hususunda Kur'an'a ve Sunnet-i Resul'a baş vurmayıp da kendi bil*diğine veya sapık kimselerin sozlerine uyar veyahut da benim aklım "Kurandan daha ustundur derse veyahut da benim aklımca bu iş uygun değil, isterse her nerede yazılsın ister Kur'an ister Sunnet ve*ya her hangi bir yerde yazılmış bulunsun, kabul edemem derse, ve*yahut da benim dede babam bu yoldan yurumemişlerdir. Ben dede babamın yolunu bırakamam onların gittikleri yoldan gideceğim di*ye soylerlerse, veya dunyada bundan başka yollar da vardır, dunyada bir hayli dinler vardır, bunlar ne malûm, ileri surulenden daha iyi de*ğillerdir diye ortaya atılırsa, o zaman bu kimseye musluman diyeme*yiz. Bu adam eğer kendi kendisine de musluman derse, sen yalan soyluyorsun diye kendisinin yuzune soyleyeceğiz.
" MUSLUMAN'IN FARİZA VE VECİBELERİ "
Bir kimse kelimeyi şehadet getirirse, yani LA İLAHE İLLALLAH MUHAMMEDUN RESULULLAH derse, bu adamın musluman olduğu*nu kabul etmek gerekir. Bu kimse şu hususa ikrar vermiş ve itiraf et*miştir ki, Hak TeÂla'dan başka tapınılacak bir ilÂh yoktur. Kanun ise yalnız Hak TeÂla'nın kanunudur. Hakim-î Mutlak ise yalnız Hak TeÂ*la'dır. İtaat edilecek Hak Teata'dan başka kimse değildir. Bu adama gore hak olan şey, yalnız Hak TeÂla'nın kitabında Resul vasıtasıyla indirilmiş bulunan emirler ve hukumlerdir. Bunun da manası şu demektir ki, musluman musluman olunca, Hak TeÂla'nın karşısında ken*di hurriyetini serbestliğini muhtariyetini bırakır, vaz gecer ve Hakk'ın hukumlerine boyun buker. Artık bundan sonra musluman olan sizin gibi kimseler icin kalkıp diyemez ki, ben şoyle diyorum, yahut da ben şoyle duşunuyorum veyahut da dunyanın falan usulune gore, şoyle yapmak lÂzım gelir veya dunya falan ceşit olması gerekir yahut falan saltanat sulalesinin kanunlarına bu kanun sığmaz, veyahut da yine kalkıp fikir ileri surup de falan kimse boyle demiştir, ve falan ileri ge*len şahıs şoyle soylemiştir şoyle buyurmuştur, diye de Hakk'ın huk*mune mugayir fikirler ortaya atmağa kalkışırsa, Allah'ın ahkÂmının ve Resulullah'ın sunnetinin karşısında boyle yapan birisine ne de*nir? Şimdi, musluman olduğunuzu ileri surdukten sonra size duşen vazife, her işinizde Kur'an ve Sunnet ahkÂmını goz onunde bulundur*maktır. İşlerinizde Kur'an ve Sunnete uyanları kabul edecek, bunlara uymayanları terk eyleyecektir. Herhangi şekil ve tarzda olursa olsun, isterse kazancına da zarar gelsin, bu gibi işleri yapmayacaktır. Şimdi birisi kalkıp da kendisine, hem muslumanım diyecek, hem de Kur'an ahkÂmını ve Sunneti bir tarafa bırakacak her hangi bir şekilde kendi uydurduğu hususlara tabi olacak veya her hangi bir insanın dedikle*rine uyacak, Kur'an ahkÂmına da aykırı hareket edecek, boyle yaparsa birbirlerine zıd iki şeyle karşılaşmış olmaz mı? Nitekim, herhangi bir ama, kendi kendisine, ben goruyorum diyemeyeceği gibi, ve her*hangi bir koku duyma hastalığında bulunan kimse, koku duyduğunu iddia etmeyeceği gibi, bir kimse de butun yaşayış işlerinde hayatın*da ve inanclarında Kur'an ve Sunnet'i bir tarafa bırakarak, bunların aksine hareket edecek sonra da kalkıp ben musluman'ım diyecek? Yahut da Hak TeÂla'yı ve Peygamberi inkÂr edecek, kendi aklnın her şeyden ustun olduğunu ileri surecek aynı zamanda muslumanlık id*diasında mı bulunacak?
Bir kimse musluman olmak istemez, yahut da musluman kalmak istemez de başka bir yol tutmak isterse, kendisini ille de sen mus*luman kalacaksın, yahut ille de sen musluman olacaksın diye kimse zorlayamaz. Musluman olmak yahut da musluman kalmak icin de bu kimse mecbur değildir. Kendisi serbesttir, istediği din ve mezhebi se*cer, istediği yoldan gider, hatta dilediği gibi ismini değiştirip istediği ismi de alabilir. Fakat bu kimse kendisine musluman derse şunu da bilmesi gerekir ki İslÂm'ın hudud dairesinin icinde bulunduğu muddet*ce muslumandır, bu hududu aştığı zaman, bu hududu bırakıp da olcu*yu kacırırsa elbette bilerek, muslumanlıkla ilgisi kalmaz. Bunun da ol*cusu Hak TeÂla'nın ahkÂmını kabul etmek, Resulullah'ın sunnetine boyun eğmektir. Bunun aksine bir yol tutarsa İslÂm'a muhalif yoldan giderse İslÂm hududlarının dışına cıkarsa, mesel şirk yoluna giderse isterse kendisine musluman desin, yine bu kimsenin muslumanlıkla ilgisi kalmaz. Musluman olan kimse İslÂmın evamirini gozonune ala*cak ve İslÂmın hilÂfına bulunan akideleri batıl sayacaktır, işte muslu*man olduğunu iddia eden kimse İslÂm dairesinin icinde bulunacak yoksa bu dairenin dışına cıktı mıydı, bu kimseye musluman diyeme*yeceğiz, isterse kendi kendisine de muslumanım desin. Bundan ma*ada boyle yapan kimse, musluman akidesinin hilÂfına hareket eden kimse muslumanım dese dahi kendi kendisini aldatmış olur. Hem ahi*ret icin kendisini aldatmış olacaktır hem de dunyada kendisini aldat*mış bulunacaktır.
Her kim, Allah'ın gondermiş bulunduğu ahkÂm ile hareket etmezse boyleleri kÂfirlerdir. (MÂ'ide 44.)
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- IslÂm ne demektir?
-
12-09-2019, 10:53:03