Toplumu kur’an dan uzaklaştırmak, kur’an ile kucaklaşmasını, buluşmasını engellemek icin, insanları tedirgin edecek, acaba hata yapar mıyım duşuncesine kapılacak, tuzak sorular sorularak, senin kur’anı anlayacak eğitimin, tahsilin var mı? Kur’anı herkes anlayamaz onu veli insanlar anlarturunden sorularla, toplum adeta tedirgin edilmektedir. Bu tur sorular toplumu kur’an dan uzaklaştırmak icin sorulmuş, kafalarda soru işareti yaratmak amacını taşımaktadır. Bu yontemle toplumun icine zehir enjekte edilip, İman edenlerin kur’an ile buluşmaları engellenmeye calışılmıştır. Bunlar Yahudi fitneleridir. Allahın lanetine uğramış bu toplum, daha peygamberimiz zamanında İslam a sinsice yaklaşmış, toplumu kur’an merkezli inancından uzaklaştırmak icin, dine kendi inanclarını, fitne ve fesat sokmaya daha ilk gunlerde başlamışlardır. Peygamberimiz devrinde taraftar bulamayan bu zihniyet, ne yazık ki daha sonraki donemlerde zehrini sinsice akıtmak icin, buyuk cabalar gostermişlerdir. Ne yazık ki gunumuzde dinimize yapılan bu tahribatın izleri, zikir ehli her Musluman’ın fark edeceği, gozlemleyeceği uzucu bir ortam yaratmıştır.

Kur’an Rabbimiz tarafından kullarına rehber, guneş ve gonul gozu olsun diye indirildiğini soyler bizlere. Eğer bir rehber rabbimin katından geliyorsa, nasıl olurda anlaşılması zor olup ta, beşerin acıklamasına muhtac olur? Kur’an da Rabbim bu kitabı yemin olsun ki sizler icin kolaylaştırdım dediği halde, onu anlaşılması zor, herkesin anlayamayacağı bir kitap yapanlar, verecekleri hesabı iyi duşunmelidirler. Beşerin yazdığı onca ilmi, edebi eserleri anlayabilen insanlara, dunyevi bilgiler veren kitapları anlayan bizler, Rabbin katından gelen ve Rahmanın anlaya sınınız, doğru ve duzgun insanlar olasınız diye acık ve detaylı gonderdim dediği kitap icin, anlaşılması zor diyerek, Rahmanla irtibatımızı kesmeye calışanlar bilmelidir ki, bunun hesabı cok cetin olacaktır.

Bana bir soru soran arkadaşımız, (Ayetleri kendi kafanızca yorumlayabilecek kapasite demisiniz) demekle, Rabbimin adalet anlayışını sınadığını, onu basite aldığını size hatırlatmak isterim. Allah onlarca, hatta yuzlerce ayetinde, ayetleri okuyup duşunmemizi ve akıl etmemizi istiyorsa, tum bunları gormezden gelenlerin, Rabbin gerceklerinden saklandığını, fakat beşerin sozlerine delil aramak icin, kur’ana gozlerini yumduğunu bilmelidir.

Yine bana (kac yılınız medrese de gecti ) sozleriyle, kur’anın muhkem ayetlerinin cok zor anlaşılan bir kitap olduğunu, anlayabilmek icin buyuk eğitimlerden gecmemiz gerektiğini soylemek, Rabbin onlarca hatta yuzlerce ayetine ters duştuğu gibi, bunları soylemekle Rabbin adaletini sorguladığımızın da bilincinde olmalıyız. Allah sizleri kur’an dan hesaba cekeceğim, bu kitaptan sorumlusunuz diyor da, sizlere her şeyden nice ornekleri değişik ifadelerle verdim dedikten sonra, bu kur’anı inceden inceye okuyanların, duşunenlerin anlayacağını, kur’anı okuyanın kalp gozlerini acacağını, onlara rehber ve guneş olacaktır diyorsa, daha da guzeli sakın velilerin ardına duşmeyin diye ikaz ediyor da, kur’anın ipine sarılın diye bizlere oneriyorsa, bu kitabı herkes anlayamaz,onu anlamak icin buyuk eğitimler almalısın demek, Rabbim e ve ayetlerine yapılacak en buyuk saygısızlıktır.

Kur’an da Rabbim muhkem ayetleri, yani dinin temeli, anası olan ayetlerin anlaşılır, acıklanmış, detaylı olduğunu soyleyen Rabbimin sozlerine cok dikkatle bakmanızı rica ediyorum. Rabbin sozlerini, beşerin sozlerine feda etmeyelim ve cok iyi duşunelim. Once kur’anı anlayarak bol bol okuyalım, uzerinde derin derin duşunelim, daha sonrada, beşerin sozleri kur’anın suzgecinden geciyorsa, kabul edelim yararlanalım. Cunku her doğru bilgiye ihtiyacımız vardır. Bunu yapmadığınız takdirde şirke batmış oluruz, bunu da unutmayınız. Akıllı bir Musluman her doğru bilgiden faydalanan insandır. Aklını kullanan Musluman, doğru bilgiyle yanlış bilgiyi ayırmasını bilen, kur’anı rehber alan Musluman’dır. Peygamberimizin şu hadisini asla unutmayalım. Benim adıma, benden sonra benim soylemediğim bircok sozleri uyduracaklardır. Benim sozum olduğunu anlamak istiyorsanız bu bilgileri, KUR’AN İLE KARŞILAŞTIRINIZ. İşte tum bu duşunce etrafında toplanıp, peygamberimizin gercek ummeti olduğunu soyluyorsak, bu yolu ve yontemi kullanmalıyız. Peygamberimizin adını kullanıp ona iftira eden din duşmanlarını, el birliğiyle ortaya cıkaralım ve Yahudi fitnelerini icimizden cıkarıp atalım.

Her insan okuduğu her hangi bir kitabı, aynı kapasitede anlayamaz. Kimisi bir okuyuşta anlar, kimisi de birkac kere okur oyle anlar. Yine bazı insanlar kur’anı butun olarak anlamada, ayetleri birleştirmede sorun yaşayabilirler, işte burada cevremizden daha iyi bilenden yardım elbette almalıyız. Bunun tersini kimse duşunemez. Cunku Allah bizleri birbirimize muhtac yaratmıştır.Fakat din ve iman adına tek guvenilecek, hukumler verecek yalnız kur’an yani Allah olduğunu unutmayalım. Cunku bunu Rabbim soyluyor. Yardım alacağımız her kim olursa olsun, onun sozlerinin kur’ana uyması ve onun onayından gecmesi zorunludur. Allah dahi elcisine ne diyordu? Toplumu kur’an ile uyaracaksın. Bunu yapmazsan gorevini yapmamış sayarım. Sakın sana ilettiklerimize tek bir kelime dahi ekleme, yoksa senin canını alırız demiyor muydu?Demek ki hukum veren yalnız benim diyen Rabbim, elcisi kanalıyla bile iletilenlere hic kimsenin ilave yapamayacağını soyluyor bizlere ve uyarıyor.

Değerli arkadaşlarım size Âcizane, bir kardeşiniz olarak tavsiyem, Rabbin kelamına anlaşılması zor, onu herkes anlayamaz, onu anlamak icin cok buyuk bir eğitim almalısınız demeyiniz. Cunku bu sozler gunumuze kadar Yahudilerin icimize soktuğu kur’an dan uzaklaştırma planının en buyuk silahıdır. Bu sozlere inanan bir insan, rabbin kitabına muracaat etmekten yanlış yapmaktan korkar, ondan uzaklaşır. Oradan istifade etmeyi keser. Peki, nerelere muracaat eder? İşte gunumuzde yapıldığı gibi tarikatların, cemaatlerin, şeyhlerin veli insandır dedikleri kişilerin, kapanına yakalanır. İşin kotusu neyin doğru neyin yanlış olduğunu da fark edemez. Cunku karşılaştıracağı, kontrol edeceği bir mihenk taşı elinde olmadığı icin, daha once kur’ana muracaat etmediğinden, her hurafeye yalana farkında olmadan inanmak zorunda kalır, tıpkı gunumuzde olduğu gibi. Peki, bu insanın durumu hesap gunu, sizce Allah katında nice olur dersiniz? Yorum sizlerin. Her insan kendisinden sorumludur. Benim yaptığım yalnızca Rabbin ayetlerini hatırlatmaktır o kadar. Bunu yapmak her Musluman’ın gorevidir. Şunu duşunun lutfen. Allah sizleri bu kitaptan hesaba cekeceğim diyorsa, acaba Allah gonderdiği rehberini, gonul gozunu, imtihana cekeceği kitabı zor ve anlaşılması kolay olmayacak şekilde gonderir mi? Bunu duşunmek Yuceler yucesi Rabbimizin adaletine sığar mı? Biraz aklı olanın, bu sorunun doğru cevabını bulacaktır.

Konunun daha iyi anlaşılması icin, size bir ornek vermek istiyorum. Okulda okuyorsunuz, oğretmeniniz size bir kitap getirdi ve dedi ki, bu kitaba on beş gun calışın sizi bu kitaptan imtihan edeceğim ve aldığınız not sınıf gecme notunuz olacak dese. Kitaba baktınız kitap anladığınız dilden yazılmamış, hemen ne dersiniz hocaya? Hocam şakamı yapıyorsunuz siz bizimle, biz bu dili bilmiyoruz ki nasıl anlayalım dersiniz? Hemen itiraz edersiniz, cunku anlayabilmeniz icin once anladığınız dilden olmalı kitap. Hatırlayınız biz bunu dahi yapmıyoruz, bunu bizlere reva gorenlere, aklımızı zerre kadar kullanıp, boyle bir soru sormuyoruz. Sizce doğrumu yapıyoruz? Anlamasan da Allah size sevap yazar diyenlere inanıyoruz. Acaba sevap kur’anı anlamadan okumakla mı alınır, yoksa okuduğumuzu, anladığımızı hayatımıza gecirip, Rabbin istediği bir insan olduğumuz zaman mı sevap kazanırız? Anladığı dilden olmayan kitabı oğrenciler alsa, anlamadan yuzlerce kez okusa, daha sonrada imtihan gunu oğretmenin karşısında sizce ne olur halleri? Sorduğu sorulara anlamadan okudukları icin oğretmenleri iyi not verir mi sizce? Bu sozlerim ne kadar mantıksız geliyor değil mi? Peki şuanda din adına yaptıklarımız bundan cok mu farklı? Bakın oğrenciler kadar inancımıza onem vermediğimizin en onemli kanıtı.

Daha sonra oğretmen sizin itirazınızı kabul edip, kitabı değiştirip anladığınız dilden bir kitap verdi diye duşunmeye devam edelim. Aranızdan hic kimse biz burada yazanları yine anlayamayız hocam, bu kitap cok zor der mi? Bunu anlayabilmemiz icin buyuk eğitimler gormeliyiz turunden sorular sorar mı? Hayır, elbette sormaz. Dikkatle verilen zaman icinde kitabı okur, ne anlatılıyor anlamaya calışırız. Elbette her insan aynı kapasitede anlamaz. Kimisi takıldığı yeri, diğer arkadaşına ya da başka bir hocaya sorar, burada ne anlatıyor olabilir diye yardım ister cevresinden. Ama hicbirisi de hocalarına, biz bu kitabı anlayamayız demez. İmtihan sonucunda herkes calıştığı, anladığı nispette notlar alır. Elbette oğretmen oğrencilerin anlayacağı bir kitabı secmiştir, hic kimse bunun tersini duşunmez bile. Yani oğretmenlerinin kendilerinin anlayamayacağı bir kitabı onlerine getirip, daha sonrada onları imtihan edeceğini asla duşunmez. Peki, bizler Yuce Rabbim icin bunu nasıl duşunuyoruz?Beşere bile layık gormediğimiz, duşunmediğimiz adaletsizliği, nasıl olurda Rabbim e layık goruyoruz? Gercekten anlamak cok zor. Şimdi size soruyorum, beşerin yazdığı kitaplara dahi bu kitap anlaşılması zor, herkes anlayamaz demiyorsak, NASIL OLURDA YUCE RABBİMİN ADALETİNİ SORGULARCASINA, BU KUR’ANI HERKEZ ANLAYAMAZ DİYEBİLİYORUZ? İşin ilginci rabbim, anlamanız icin kolaylaştırdım, bircok ornekler verdim dediği halde. Allahın adaletini ne hale soktuğumuzun farkında mıyız? Hem herkesin anlayamayacağı bir kitap gonderecek Rabbim, hem de bizleri bu kitaptan hesaba cekecek oylemi? Lutfen aklımızı başımıza toplayalım ve ne soylediğimizin farkında olalım. Yoksa huzura gittiğimizde, geri donuşu olmayan yola girdiğimizde, KEŞKE FALANCAYI DOST EDİNMESEYDİM, BENİ KUR’AN YOLUNDAN O UZAKLAŞTIRDI diyerek, cehennemin kalıcısı oluruz Allah korusun, bunu da unutmayalım. Son pişmanlık fayda vermez, pişman olmak istemeyen, Rabbin rehberine sarılır. Şunu asla unutmayalım, birileri sen kur’anı anlayamazsın diyorsa, bilelim ki, onu soyleyenin gizlediği bir şeyler var demektir. Kur’anı anlayarak okuduğumuzda bazı gerceklerin ortaya cıkmasından endişe ettiğinin bilincine varalım artık. Bizlerden gizlemeye calıştıklarını ortaya cıkaralım, gelin elbirliğiyle Yahudi yalanlarını, menfaat şebekelerinin uydurmalarını KUR’AN İLE ORTAYA CIKARALIM.Rabbim ayetleriyle boşuna bizlere ornekler vermiyor, duşunup aklımızı calıştıralım ve oyle iman edelim diye yapıyor tum bu uyarılarını.

Rabbim cumlemizi aklı ile iman eden, gonul gozleri kur’an ile nurlanmış, Kur’ana sarılan onun ozunden sapmayan, kullarından eylesin inşallah bizleri.

SAYGILARIMLA Haluk GUMUŞTABAK