merhaba sevgili din kardeşlerim ALLAH'ın selamı hepinizin uzerinde olsun.
Arkadaşlar ben Kuran-ı kerim'i okudum..Baş ortmeyle ilgili bir emire rastlamadım..kendi capımda bir araştırmaya giriştim ortunme konusu kuran-ı kerim de Ahzab Suresi’nin 59’uncu Ayeti ve Nur Suresi’nin 31 ve 60’ıncı ayetlerinde geciyor. kuran da gecen "Hımar' kelimesi 'Baş ortmek' anlamına değil, sadece 'ortmek' anlamına geliyor Başortusu demek icin "ortmek" yani "hımar" kelimesinin yanına "baş" yani "re's" kelimesinin 'gelmesi gerekiyor Boylelikle ortaya hımaru-re's' yani ‘başortusu’ cıkacaktır. Oysa ne ayette ne de Kur’an’ın hicbir yerinde 'hımaru-re's' diye bir tanımlamaya rastladım.
Arapcada, kadınların başlarına orttukleri ortunun ozel bir adı vardır. Bu da ‘mikna’ ve ‘nasıfy’dır. bunu oğrendim sonra kutsal kitabımızda mikna ve nasıfy kelimelerini aradım onun neticesindede bir sonuc bulamadım.Ayette "hımar" kelimesinin yanında "cuyup" kelimesi de geciyor "cuyup" ise yaka ve goğus anlamına geliyor.şimdi arkadaşlar gelelim nur suresi 31. ayete bu ayette de mu'min kadınlar saclarını ortsun diye bir emir bulunmuyor Muhammed bin Hamza’nın 1424 yılında yaptığı ilk ceviri şoyledir:
"Soyle inanan kadınlara, gozlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar ve cinsel organlarını saklasınlar. Ziynetlerini (suslerini) gostermesinler. Ortulerini de yakalarının uzerine bıraksınlar ."
Ortunmeyle ilgili son olarak Nur suresi 60.ayete bakalım o ayetinde cevirsii şu yondedir ;
“Artık evlenme umidi beslemeyen, hayızdan ve doğumdan kesilmiş yaşlı kadınların zinetlerini gostermeksizin dış elbiselerini cıkarmalarında kendileri icin bir gunah yoktur. Ama yine sakınmaları onlar icin daha hayırlıdır.”
arkadaşlar ben din bilgini değilim lakin başıma ulema kesilenlere de sağlam yanıtlar veririm ben bu durumda celişki de kaldım lutfen bana kuran-ı kerimde "mu'min kadınlar saclarını ortsun" diye bir emir gosteriniz kafam karıştı..
buraya bu konuyu acmamdaki amac doğru bilgiye ulaşabilmek.ALLAH'ın emrettiğine ulaşabilmek..yardımlarınızı bekliyorum
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Bayanların saclarını ortmesi icin Kutsal Kitabımızda emir ?
-
12-09-2019, 10:45:40