Affetmek buyukluğun şanındandır ve allah en buyuktur her insanın icinde hakka ve hakikete mızrak atan bir vahşi vardır .kimi o vahşiyi allah'ın kelamıyla tanıştırır ve olene dek nur nebinin hasretiyle yaşar. Fahri kainat efendimizin en acılı gunlerinden biri hic şuphesiz uhud savaşı gunuydu.bir cok ashabıyla beraber amcası hz.hamza o gun şehit olmuştu.hemde ne şahit uzulları kesilmiş cigeri cıkarılmış bir şehit.efendimiz o gun oyle bir acı yaşamıştıki ne zaman uhut gununu ansa olmek icin cok guzelbir gundu buyururdu.uhud savaşı bitmiş herkez evine donmuştu.efendimiz medineyi munevvereye girdigi zaman her evden feryatlar yukseliyordu her evden ateş yukseliyordu.efendimiz hz.hamzanın evinin onune gelince hıckırıklarla ağlamaya basladı.ve şoyle buyurdu herşehidin ağlayanı var ama benim amcamın hic ağlayanı yok.resullahım bu sozlerini ve ağlamasını duyan sahabe kendi şehitlerine ağlamayı bırakıp hemen hz.hamzanın evine koştular ve resullahın acısını paylaştılar.işte bu gunun bu acının mimarlarından biride hz.vahşi idi.o uhuda gelirken bir koleydi. Efendisi eğer hz.hamzayı oldururse onu azad edicekti ve servete boğucaktı.hz.vahşi mızrağını hurriyet ve dunya malının dışında nelere mal olucağını bilmeden fırlattı.mızrak hz.hamzaya şehitlerin efendiliğini sunmuştu hz.vahşi'ye ise omur boyu surecek pişmanlığı.hz.hamzanın şahadetinden sonra vahşi bin harb mekkeye dondu. Mekkeyi mukerremenin fethinden sonra taife kactı.fakat taiflilerde islama girmek icin rasulallah ın yanına gidiyorlardı.vahşi sonunda kacıcak bir yerinin olmadığını dusundu.cunku nereye sığınsa islam peşinden geliyordu.adeta amcasını oldurduğu hz.muhammet (s.a.v) kendisini takip ediyordu.ve birgun bir haber aldı hz.vahşi resulullah kendisini islama davet ediyordu. Bu davet olabilecek birşey değildi.cunku hz.muhammed'in oz amcasını sadık dostunu hunharca katletmişti affedilmesi mumkun değildi.yoksa peygamber kandavası gudduğu icinmi boyle bir davet yaptı.vahşiyi yakalayıp oldurmek icin mi. Fakat hz.peygamber hicbir zaman yalan solememiştir.hz. Vahşi bu duygular icinde efendimize bir mektup gonderir.
"ya muhammed beni nasıl musluman olmaya cağırıyorsun.sen demiyormusunki allaha şirk koşanlar allahın muhterem kıldıgı canı haksız yere oldurenler zina edenler gunahlarının cezasını cekecekler.kıyamette o buyuk duruşma gununde cezaları katmerli olacak.azap ve zillet icinde ebedi kalıcaklardır.halbuki ben bunların hepsini yaptım benim gibi birisi kurtulabilirmi."
gelen bu mektup uzerine allahutealla peygamberimize furkan suresi 70. Ayeti kelimeyi inzal buyurdu.
"ancak şu varki donuş yapıp iman edenler guzel ve salih amel işleyenler bundanmustesnadır.allah onların kotuluklerini iyiliklere gunahlarını sevaba cevirir.cunku allah gaffurdur ve rahimdir."
fahri kainat efendimiz vakit kaybetmeden bu ayeti cevap olarak yazar ve vahşiye gonderir.kısa bir mektup daha gelir.allah c.c bir kulunun terettutleri karşısında peygamberine ayetler indiriyor.hidayet bulması icin o kulunun tereddutlerini ortadan kaldırıyor.
Hz.vahşi mektubunda şoyle der ;
"ya muhammet donuş yapıp iman etme guzel ve mabul işler işleme cok cetinbir şarttır.bana kalırsa ben bu yuku kaldıramam."
vahşinin bu mazereti karşısında nisa suresinin 48. Ayeti nazil olur.
"şurası muhakkakki allah kendisine şirk koşulmasını affetmez ama bunun dışındaki gunahları dilediği kimse hakkında effeder."
inen bu ayetlerle allah peygamberi aracılığıyla bir kuluyla daha doğrusu kullarıyla konuşuyor.
Peygamber efendimiz kendisine vahyolunan buayetide yazar ve haber gonderiri.vahşi gelen bu habere yine mektupla cevap verir.
"ya muhammet bu mektubunda affetmek allahın hikmet ve iradesine bağlanmış.o dilediği kimseleri affedeceğini soyluyor.bilmiyorum allah beni bağışlarmı bağışlamazmı."
vahşi bin harb'in bu bitmek tukenmez tereddutleri karşısında.allahutealla hz. Vahşinin şahsında tum insanlığa zumer suresinin 53. Ayetiyle seslenir.
"eyy şanlı nebi sen şunu tebliğ et. Ey cok gunah işleyerek kendi ozcanlarına kotuluk etmekte ileri giden kullarım.allahın rahmetinden umidinizi kesmeyiniz.allah butun gunahları bağışlar.cunku o gaffur ve rahimdir.cok affedicidir merhamet ve ihsanı boldur."
yeni inen bu ayet hemen hz.vahşiye ulaştırılır.hz.vahşi kendisine inen bu ayeti okuyunca sevinir.zira tam istediği cevabı almıştır.hemen islama girer ve musluman olur.
Sahabe efendimizlerden bazıları hemen efendimize gelip ya resulallah bizde vahşinin yaptığı gibi yapmıştık.vahşiye vaat edilenler bizim icinde gecerlimi diye sorarlar.
Fahri kainat efendimiz hepimizi umidlendirecek ve sevindirecek şu cevabı verir.
"bu şartlar ve vaadler tum muslumanlar icin gecerlidir."
peygamber efendimiz (s.a.v) bu ayetin getirdiği mujdenin buyukluğune dikkatlerimizi cekmek icin şoyle buyurmuştur.
"bu ayeti dunyaya ve dunyada bulunan hicbirşeye değişmem."
evet affetmek buyukluğun şanındandır ve allah c.c. En buyuktur. Allah'ın rahmet ve berekitinden umidimizi kesmeyelim ve ondan afdileyelim.cunku o gaffur dur rahim dir.