Biz her namazı son namaz olarak kılarız. İkindiyi kıldık. Şu an olebiliriz. Akşama yetişirsek, akşamı da son namazımız gibi kılarız. Yatsıya yetişmek diye bir garanti yok elimizde...
İnsanın olmesi cok basit... Kalp durdu mu işimiz bitti. Kalbimizi calıştıran ALLAH, kalbimize dur dese, bir sonraki namaza yetişemeyiz!
İnsanda tembellik kulağı vardır. Yani her insanda zaman zaman tembellik olabilir. Onemli olan, tembellik ibadete mani olmasın. Dinlenmek iyidir. Uyku ne buyuk nimet. Amma uykuyu tembelliğe donuşturmesi kotu. Uyuyalım amma sabah namazına engel olmasın. Tembellik duygumuz icimizden ufluyor; “Yahu yat!” Vucut diyor ki: “Ben yorgunum!” Onun sozune kulak asıp yatıyoruz. İnsan ebediyen yaşayacağını zanneder. Olmek aklına bile gelmez. İnsan şoyle duşunmeli: “Olmeden şu akşam namazımı da kılayım...”
Ben bu yaşa geldim. Duşunuyorum; elimde hicbir şey yok. Olduğum anda elimde kalacak tek şey ibadetler... Tek kazancım ibadetler. Gerisi boş... Cok guzel yemekler yedik. Hepsi gitti. Gezdik eğlendik. Hepsi gecti. Para biriktirdik, yiyemedik. Şohretimiz dağlar kadar yukseldi. İşe yaramadı. Elimizde bir tek şey kaldı. İman ve ibadet...
Bir omur boyu nefes alıp verdik. “Yeter artık, nefes almayacağım!” diyor muyuz? Bir omur boyu su ictik. “Artık su icmeyeceğim!” diyor muyuz? Oyle bir iman gerek ki, namaz su gibi, hava gibi olsun...
“Kılmazsam yaşayamam.” diyebilmek...
Ben oyle şahıslar gordum ki, odasında bir tane rahle var. Kendisi kıbleye donmuş, namazda oturur gibi oturuyor. Uykusu gelirse, başını rahleye koyuyor. Her anı secdede... “Namaza doyamıyorum!” diyor. Rabb’imiz boyle mubarek kulları ne de guzel ovuyor: Onlar ki namazlarını surekli kılarlar aksatmazlar. (Mearic 70/23) Onlar ki namazlarını muhafaza ederler. (Mearic 70/34)
Eğlenceler, dunya hayatının meşgaleleri bize hastalık verirken, namaz kılmak, hastalıklarımıza ilac gibi tesir ediyor. Kalbimiz rahatlıyor. Uzuntumuz hafifliyor. Elemler geciyor...
Biz namazı bitirdik, sarhoş kadehi bitirdi, kumarbaz oyunu bitirdi...
Bugun, şu an olsek, namazımız bize arkadaş, yoldaş. Gerisi burada kalacak..
Hekimoğlu İsmail[/B]
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Hakiki Dostumuz Namaz
-
12-09-2019, 10:42:13