Halk arasında dilek duası olarak da bilinen Salat-ı tefriciyye duası icin kaynak olarak İmam-ı Kurtubi gosterilmektedir. Elimizdeki eserlerde boyle bir kaynağa rastlayamadık. Fakat herkesce bilinen, kabul goren bir duanın yanlış ve var olmadığını soylemek mumkun değildir. Zaten bu duayı oluşturan cumleler mana olarak guzel cumlelerdir.
Salat-ı Tefriciye Hz.Peygember (S.A.V.) Efendimize salavat getirmek amacıyla okunur ve gayesi Salavattır. Salavat ise biz Muslumanlar icin omrumuz boyunca yerine getirilmesi gereken bir vazifedir. Bir dua salÂvat getirmek niyetiyle okunur ve amac Allah’ın rızasını kazanmak olursa; Resullulah’ın yuzu suyu hurmetine duaların, niyetlerin kabul olacağı umit edilir.
Salat-ı tefriciyye, salat-u selam cumlelerinden oluşan bir salavat olup duadır. Salavat, biz Muslumanların Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimize olan sevgisi ve muhabbetinin bir ifadesidir. Her dua gibi salavat icin de bir karşılık beklemeyiz. Bunun karşılığı ahirette umulur.
Salat- tefriciyye duasıyla ilgili uyarımız, bu duanın sadece dunyevi ihtiyacları karşılama aracı olarak gorulmemesi gerektiğidir. “Bir kızı sevdim, bana bakmıyor, 4444 salat-ı tefriciyye okuyayım” tarzı ifadeler, kişinin edep dışı davrandığının gostergesidir.
Salat-ı tefriciyye duası okuyup istek ve dileklerine kavuşan kimselerin olması, herkesin bu sayıda bu salÂvatı okuyarak isteğini elde edeceği anlamına gelmez. Hatta istediğini Allah’tan isteme yerine sanki bu salÂvat cumlelerinin ve 4444 sayısının bir şifre ve sihirli bir etki oluşturduğunu zannedip, tesiri bundan beklemek, sevap değil, Allah korusun kişiyi şirke bile duşurebilir.
Bugun ne yazık ki bu guzel dua cumleleri manalarından ziyade kelimelere ve 4444 sayısına indirgenmiştir. Bu yanlıştan sıyrılıp salat-ı tefriciyyeyi ozuyle anlayıp icten ve samimi olarak gucumuz yettiğince okumalı ve gerisini Allah Teala’ya bırakmalıyız.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Salat-ı tefriciye duasının esrarı doğru mudur? Belli bir sayıda okumanın hikmeti nedi
-
12-09-2019, 10:40:47