Ruyalar bazen hayatta tesiri altında kaldığımız olayların izlerini taşısa da coğunlukla cok sırlı olaylardır. Cunku insanın hicbir tesiri olmadan meydana gelmektedir. Yavuz Sultan selim Han Mısır seferine sarayda gorulen bir ruya ile cıkmış ve fetihlerle Kutsal Emanetler dÂhil bircok hayra vesile olmuştur.
Peki, şeyhimizi ruyamızda gormemiz ne manaya gelir?
Hakiki murşidlerin en buyuk ozellikleri tasarruflarıdır. Onların etki alanı cok buyuktur. Bu sebeple onların ruyada gorulmelerinin hikmetleri vardır.
Mesela Efendi Hazretlerini ele alalım. Bir coğumuz onu ruyamızda defalarca gormuşuzdur. Ruyamızda yanındayızdır, huzurundayızdır veya o meclisteyizdir. Kalktığımızda icimizde bir ferahlık ve huzur hissederiz. Hatta bir coşku vermiştir ruh Âlemimize ve ibadet, zikir hevesi gelmiştir.
Bu hal rabıta da kolaylık olur cunku ruyanın tesiri bazen cok uzun surebilir.
O hissedilen huzur gercekten de bambaşka bir şeydir.
Adıyaman’da bulunan Abdulbaki Hazretleri’de bir cok muridini ruyasında cağırmıştır. Hic bilmediği tanımadığı halde ruyasında gorup ona bağlananlar mevcuttur.
Ankara’da bulunana meşhur Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri‘nin, sonradan İstanbul’un manevi Fatihi olacak Akşemseddin Hazretleri‘ni ruyasından zincirle cektiği de cok meşhur bir hadisedir.
Bir Allah dostunu ruyada gormenin boyle hikmetleri olsada gozden kacmaması gereken onemli bir husus var. Muridin şeyhini ruyasında gormesi bu yonuyle bir rahmettir fakat devamlı ruyasında gormesi onun tembelliğinden ve gevşekliğinden kaynaklanabilir. Yani derslerini tamamlamayan, eksik yapan, ibadetlerde ve istikamette işi sıkı tutmayan bir murit şeyhini ruyasında gorduğu zaman, kendine bir bakmalı, yanlış yaptığı şeyleri duzeltmeli, eksikliklerini tamamlamalı, tembelliğe bir son vererek haline ceki duzen vermesi icab eder.
Şu halde maksat hasıl olmuştur ama bu kerih gorulen bir durumdur. Cunku şeyhin devamlı ruyadan feyiz vermesi beklenemez, taşıma suyu ile değirmen donmez. Muridin kendini bir an once duzeltmesi gerekir.
ŞEYHİN İLTİFATI
Şeyhin, yolun başındaki bir muride iltifat etmesi de o murit acısından kaygı vericidir. Cunku eğer şeyh ilgileniyorsa sende bir eksiklik gorduğu ve senin elinden tutmaya calıştığı icin ilgileniyordur. Tam tersi eğer iltifat etmiyorsa bu sana olan guveninden ve senin bu yola olan muhabbetinden haberdar olduğu icindir.
Netice olarak şeyhimizi ruyamızda gorebiliriz. Hatta bazı mesajlarda alabiliriz. Bu, kendimize guvenmemizi değil tam aksine toparlanmamızı gerektiren bir durumdur.
ŞEYTAN ŞEYHİN SURETİNE GİREBİLİR Mİ?
Tarihte boyle bir vakıa olmuş değildir. Yani Nakşibendî tarikatının buyuklerinde boyle bir rivayet yoktur. Tam aksine kÂmil bir murşidin (Fenafirresul ve Fenafillah olan bir murşidin) şeytan suretine giremez. Cunku onun nuru ve makamı buna musaade etmez.
Resulullah (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) şoyle buyurur: “Beni ruyada goren, gercekten beni gormuştur, cunku şeytan benim suretime giremez.” (Buhari, Tabir 2, 10; Muslim, Ruya 10, (2266); Muvatta, Ruya 1, (2, 956)
Şeytan, Resulullah’ın suretine giremediği gibi O’nda fani olan bir Allah dostunun da suretine giremez. Cunku bir hadisi kudsi de:
“Kulumu bana yaklaştıran şeyler arasında en cok hoşuma gideni, ona farz kıldığım (aynî veya kifaye) şeyleri eda etmesidir. Kulum bana nafile ibadetlerle yaklaşmaya devam eder, sonunda sevgime erer. Onu bir sevdim mi artık ben onun işittiği kulağı, gorduğu gozu, tuttuğu eli, yuruduğu ayağı (aklettiği kalbi, konuştuğu dili) olurum.” (BuhÂrî, Rikak 38.)
AbdulKadir Geylani Hazretlerinin muridinin başına gelenler bu konuda bize bilgi verir. O carşıda rastladığı muride sorar: “Hayırdır sohbetlere nicin gelmezsin.” Murit kendinden gayet emin bir şekilde: “Ben butun makamları tamamladım, oyle ki her gece cennetlerde gezmekteyim” der. Buyuk veli: “O cennetleri bir daha gorunce ‘Bismillahi ya AbdulKadir Geylani’ de.” Buyurur. Derviş o gece ruyasında aynı şekilde cennet dediği yerleri gorunce bu soz aklına gelir ve ‘Bismillahi ya AbdulKadir Geylani’ der. Bunun uzerine o cennet sandığı yerler mezbelelik haline doner. Meğer şeytanın bir oyunuymuş ve dervişi aldatmaktaymış.
Kıssanın konumuzla alakalı kısmı ‘Bismillahi ya AbdulKadir Geylani’ dir. Bir Allah dostunun isminin zikredilmesi bile ruyanın hakikatine ulaştırıyor ve şeytanın etkisini bertaraf ediyorsa, o velinin suretine şeytan girebilir mi? Anlaşılıyor ki, şeytan, hekiki bir murşidin suretine giremez.
Sonuc olarak şeyhi ruyada gormek cok guzeldir, huzur verir, rabıtada kolaylık olur. Ancak yukarda zikredildiği gibi bu, bizim tembelliğimiz ve eksikliğimizin de bir alameti olabilir. Yapılacak tek şey suratle derslerimize ve sunnetlere yapışmaktır.
www.ismailaga.info
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Şeyhi ruyada gormek ne demektir?
-
12-09-2019, 10:39:44