Tarikat ve tasavvuf erbabı ince eleyip sık dokurlar.Dikenli yollarda yurumek icin gosterilen gayretin daha fazlasını şeriatta gosterirler.
Kadınlara tasavvuf dersi vermek ve onlar ile ilgilenmekte boyle bir hassasiyet ister.Kadınlara tarikat dersi vermeninde uc yolu vardır:
Tarikat dersini şeyh efendi yerine vekil tayin ettiği kimselerde verebilir.Onlarda bu kurallara harfiyyen uyması lazımdır.
1-Tarikat dersi alacak hanım, şeyhin mahremi ise şeyh onu yalnız olarak yanına alıp ona ders verebilir.
Mahrem ne demektir? kendisi ile nikah yapması caiz olmayan.
2-Eğer ders alacak hanım, şeyhin namahremi ise murşidin onu bir mahremi ile cağırması lazımdır.
3-Eğer ders alacak olan hanımın mahremi yoksa, oyle bir imkanı bulunmuyorsa bu durumda o hanım perde arkasında oturur.
Ders alacak olan kadının mahremi yoksa bir perde arkasında ve cerşafı ile mesture bir şekilde olmalıdır.Ancak şeyh efendinin bir mahremi yanında olmalıdır.Yani katiyyen ve asla bir mekanda yalnız bulunmamalıdırlar.
Şeyh Efendi fitneden kacınmalıdır.”kimse bana su-i zan etmez” duşuncesine kapılmamalıdır.
Efendi Hazretlerimiz buyuruyorlar ki:
Eğer biz bu edepleri gozetse idik cihangir olurduk.Care yok bu edepleri yapmaya donelim.Mevla’nın şeriatını tatbikte ona bir noksanlık getirmekten titir titrememiz lazımdır.Entarinin bir kolunu dikmesek olmaz değil mi? İşte şeriatta boyledir, tamamlık butunluk ister.
Ey cemaat! şeriat ne incedir, nefis de ne zalimdir.Ya Rabbi! Nefsimizi sen hayırla yola al. Amin!…
Mehmet Talu hocamız anlatıyor:”Bir gun otobuse bindim gidiyorum.Yanıma bir adam oturdu.Adamın bağlı olduğu bir şeyh varmış.Karısını onun yanına bırakmış.Meğerse her gun bir kadın hizmetini goruyormuş.”
Tovbe tovbe..! Boyle bir şey olurmu? Bre cahil, bre gafil.. Şeyh denilen adam muhtemelen bir sahtekar.Cunku tasavvuf zaten şeriatı yaşamak icindir.Şeriatsız tasavvuf olmaz.Dolayısıyla boyle şeriatsızlığı yapanında gercek bir şeyh olamayacağı muhakkaktır.
Kadınlar ilim ve tarikat sohbeti icin toplanabilirler ancak hatme hace yapmaları, halaka kurmaları caiz değildir.
Şeriat ne emrediyorsa o en guzeldir, en duğrudur, en mukemmeldir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Kadinlara ders talİmİnde dİkkat edİlecek hususlar
-
12-09-2019, 10:39:37