Oncelikle şunu belirtmekte yarar var;
Bir tuccarın yaptığı ticarete verdiği ehemmiyeti, onemi ve değeri musluman bireyler olarak bizler dinimize ve ahiretimize vermeliyiz.Dunyanın bir kopru olduğunu, varılacak olan asıl istikametin ahiret yurdu olduğunu unutmamalıyız.
Dunya, Efendimiz’in haber verdiği fitne zamana o kadar hızlı bir şekilde ilerliyor ki; icerisinde bulunduğumuz durumu tahlil ve analiz dahi edemiyoruz.Kimisi muharref dinleri hak gosterme cabasına girerken diğeri sunnetleri inkar ediyor.Birisi haramları helal sayarken bir diğeri kalpcilik oyunu ile kendini kendırıyor.İslam reformize edilmeye calışılıyor, sisteme uygun hale getirilmek isteniyor.
Bu arada olan; islamın ozunu ve aslını yaşamak, ici ile dışı ile peygamberine benzemek isteyen saf muslumana oluyor.Ya hakları gasp ediliyor, ya hakarete uğruyor veya en azı itici bakışlardan kurtulamıyor…
Bu tesbitlerden sonra ”ben icimi ve dışımı Resulullah Efendimiz’e benzetmek istiyorum, cubbe giymek sarık sarmak ve sakal bırakmak istiyorum ama ağır geliyor veya ağır gelmesinden korkuyorum, nasıl yapabilirim?” diyen kardeşlerimize bazı tavsiyelerimiz olacak.
Şu bilinmelidir bu kıyafete bazı insanların duşmanlık yaptığı gibi icimizde bulunan ve 70 şeytandan daha şerli olan nefsimizde bu sunnetlere şiddetle karşı cıkmaktadır.
Mesela; şapka takarsın nefsin hoşuna gider ama aynı kafaya takke takarsın nefsin hoşuna gitmez.Kışın uzun ve kalın palto giyersin ama arkası ortadan yırtıktır ve bu nefsinin hoşuna gider.Ama aynı paltoyu erkasını diktirip cubbe niyetine giyseniz nefisinizin hoşuna gitmez.Sakalını yarım yamalak kesip acaip bir şekilde olmak hoşuna giderken, aynı sakalın sunnet uzere olması cok ağız gelir zalim nefsimize….
Bu sebeple nefsimizin de bu gibi sunnetleri benimsemesi gerekir.Bununda bir yolu vardır şoyleki;
İcimize gelen bir istekle heme sakal bırakırsanız veya cubbe giyerseniz bu size ağır gelebilir ve nefsinizin ağır muhalefeti ile karşılaşabilirsiniz.Bu muhalefetin sonucunda pes edebilir ve sunnetten cekinebilirsiniz.Efendimiz’in sunnetini yapmaktan cekindiğiniz veya haya ettiğiniz icinde bir azara mustehak olabilirsiniz.Onun icin ilk kaide acele etmemektir.
SAKAL BIRAKMAK İCİN
Biliyorsunuz sakalın bir karış olması sunnettir.Sakalı tıraş etmek ise haramdır.Oncelikle haramdan kurtulmak icin sakalınızı asla jilet veya usturaya vurmayın.Makine ile kısaltın.Sonra sonra yavaş yavaş numara yukseltin.Makina ile bire vuruyorsanız bir muddet sonra rakamı arttırın.Sakalınızın etrafının duzenli olmasına dikkat edin.Allah’ın izniyle hem siz sakalı benimsemiş olursunuz, hem etrafınızdakiler benimsemiş olur.Boylece etrafınızdan gelecek ani ve yıpratıcı tepkilerden de kurtulursunuz.
CUBBE VE SARIK
İmam-ı Gazali hazretleri cubbesiz kılanan namazı edepsizlik olarak sayıyorlar.Biz de bu edebe riayet etmek istiyoruz o halde;
Cubbe ve sarığa gecmeden once kardeşlerimiz renkli ve guzel bir takke alsınlar.İş yeri musait olmuyorsa (bir yerde calışıyorsa) işten cıktıktan sonra takkelerini taksınlar, dışarıda ve evde takkeli olmaya dikkat etsinler.Peygamber Efendimiz başı acık gezmemiş, bizde boylece ittiba etmiş oluyoruz.
Daha sonra bir cubbe alsınlar ve sadece namazlarda giysinler.Cubbe tek renk ve koyu olsun.(Mesela lacivert veya kahverengi) Alınan cubbe omuzlara ve vucuda tam oturmalı.
Cubbe cok uzun olmamalı.Dizleri biraz veya bir karış gecmesi kafidir.
Cubbe ile camide ve cemaat ile kılınan namazlara bir muddet devam etsinler.Ancak camiden cıkarken cubbeyi cıkartsınlar.Sonra yatsı namazlarından sonra eve giderken cubbeyi cıkarmasınlar.Sabah namaza gelirken ve giderken de cubbeli olsunlar.Boylece yavaş yavaş Allah’ın izni ile alışır ve benimserler.
Bu arada mumkunse pantolonlarını biraz daha bol giyinsinler.
Sarığı zaten dışarıda takmamız yasak, camilerde ve evde serbest.
Cubbeyi nefsimize sindirdikten sonra 1.5 – 2 metre kadar bir sarık alalım.Sarığımızı da evimizde ve camide saralım.
Sarık sararken arkadan bırakmıyoruz ve duzgun sarılmasınada dikkat ediyoruz.Aynanın karşısında denemeleri yapalım.Cemaate sarığı cirkin gostermekten sakınalım.Uzerimizin temiz ve duzenli olmasına dikkat edelim.
Bunları yaparken eski halimizi hatırlayıp şimdiki halimize şukredelim.Yapmayan veya yapamayanları asla ve asla kucuk gormeyelim.
Cami imamı ile eğer tanış değilsek tanışalım, bizden buyuk ise elini opelim.Cemaat ile musahafalaşalım.
Şimdi cubbeyi giydiniz ve sarığıda sardınız.Sizi bekleyen suprizlerede hazır olmalısınız.
Mesela camiyi kendi ozel mulku goren sunnet duşmanı bir imama rastlarsanız imamın hakaretine uğrayabilirsiniz.Gazete haberlerinden okuyoruz; kaymakam sarıkla namaz kılınmasını yasaklamış…Al sana bir ornek işte.O camide bulunan bir sarıklının halini duşunun ya cıkaracak yada girmeyecek! (ne rezillik!)
Diğer bir suprizde hurmet gormenizdir.Şoyle ki; artık sizle işi olan ”buyur hacı abi” veya ”hoca” diyecektir.İmam belki namaz kıldırmaya davet edecektir.Bunlarda nefsimize hoş gelir ama guzel şeylerdir ve kıyafetimizin verdiği heybetin bir eseridir.
Her halukarda biz bunu Allah rızası icin yapıyoruz, hem icimizi hemde dışımızı temiz tutuyoruz.
Dış gorunuşle iş bitmez diyenler bu kıyafetleri giyemez, boyle gezemezler.Bu onlara cok ağır gelir.Herkes gibi gorunmek onların prensiplerindendir.Ama giyenede karışırlar ve ”kalp temiz olmadıktan sonra” diyerek cubbe giymek ile kalbin kirli olmasını eşleştirirler.Daha once dedğimiz gibi bunlar gorunuş ile Resulullah’a benzemekten bahsedince işi hemen kalbe getirirler.Konudan sıyrılmanın kısa yoludur bu!
Kimse kimsenin kalbini bilemez.
Her yonu ile kafirlere benzeyip hemde kalbinin tertemiz olduğunu da kimse iddia edemez.
Dışı ile, hal ve hareketleri ile kafirlere benzemek, onlara muhabbet beslemek ve onlara muhalefet etmemek zaten kalbin curumuş olmasının, hak ile batılı ayıramamanın bir alametidir.Allah cumlemizi muhafaza eylesin!
Allah (celle celaluhu) sunneti yaşamak isteyen ve bu onemli adımları atan kardeşlerimize yardım eylesin. Amin!
www.ismailaga.info
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Sarik-cUbbe-Şalvar gİymek ve sakal birakmak İstİyorum
-
12-09-2019, 10:39:33