CUMA NAMAZI
İslÂm dininin yasalaştırdığı ibadetlerin bir kısmının ruhî ve manevî boyutların yanı sıra siyasal ve sosyal boyutları da vardır. Bilhassa aleni, toplu olarak ve de kendine ozgu koşullarda yapılan ibadetler bu turdendir. Cuma namazı da bu kategoride yer almaktadır. Bu namaza katılım sağlayan insanlar, manevî hazzı tatmak ve ibadetin sevabını kazanmakla birlikte sosyal yararlarından da pay almış olurlar.
Cuma namazı, İslÂm'ın izzet gostergesi ve Muslumanların azamet simgesidir; Muslumanlar arasında birlik ve beraberliği sağlayan, duşmanların komplo ve entrikalarını bozan guclu bir etkendir. Cuma namazı iki rekÂt olup cuma imamının okuduğu iki hutbe ile birlikte oğlen namazının yerine gecer. Cuma imamı, Muslumanları takvaya davet etmek, toplumun gerceklerini goz onunde bulundurarak eğitici ve ahlÂkî konuları işlemek, toplumda mevcut olan sıkıntıları dile getirmek, olumsuzluklara dikkat cekmek, insanları siyasî acıdan bilgilendirmek, toplumu tehdit eden tehlikeler ve duşmanlar hakkında uyarılarda bulunmakla yukumludur. İşte bu icerik, insanların duşunce ufkunu genişletme ve aydınlatma bağlamında Cuma namazına buyuk onem ve etki alanı kazandırmaktadır.
İslÂm dini, cuma namazına katılmanın gerekliliğine vurgu yapmış ve mazeret olmaksızın cuma ve cemaat namazlarına katılmamayı bir tur nifak belirtisi olarak tanımlamıştır.
Yuce İslÂm Peygamberi (s.a.a) bu hususta şoyle buyurmuştur:
"Hasta olmaksızın ve mazereti bulunmaksızın uc hafta peş peşe cuma namazına katılmayan kimsenin kalbine nifak muhru vurulur." [1]
Cuma namazı, yoksulların haccı [2] ve Allah'ı anmaktır.
Kur'Ân-ı Kerim şoyle buyurmaktadır:
"Ey inananlar, cuma gunu namaz icin cağrıldığınız zaman, Allah'ı anmaya koşun, alışverişi bırakın..."[3]
Cuma gunu Muslumanların tatil gunudur ve Muslumanlar bu gunde temizlik yapar, dinlenir, manevî ve siyasî acıdan kendilerini geliştirirler.
Boluculuk yapmak suretiyle Muslumanları zayıflatmak duşuncesinden asla vazgecmeyen İslÂm duşmanları, Cuma namazı merasimlerinin kurulmasından korkmakta ve bu yuzden de bu sağlam iman barajını yıkmaya calışmaktadırlar.
İmam-ı Ummet (r.a) şoyle buyurmuştur:
"Bir araya toplanarak cuma namazlarını ve diğer namazları, olanca gorkemiyle kılın; cunku şeytanlar namazdan da, camiden de korkarlar..." [4]
-------------
[1] - VesÂil, c.5, s.6
[2] - VesÂil, c.5, s.5
[3] - Cuma, 9
[4] - Sahife-i Nur, c.12, s.149
Alıntıdır; Namazın Hikmeti, Ustad Muhsin Kıraatî
__________________
Cuma Namazı
Dini Sohbetler0 Mesaj
●36 Görüntüleme
-
12-09-2019, 10:38:37