Selamunaleykum kardesler benim ve eminim bircok kisinin kafasina takilan soru var.
Tasavvuf dogru bir yolmudur yani tarikatlar felan yoksa sirkmidir?
Ben simdiye kadar bircok yazi okudum hem tarikat lehinde hem aleyhinde.
Ben bu tarikatlarin lehinde okudugum yazilarda tatmin oluyorum dogru bir yol olduguna ama aleyhinde bir yazi okudugumda onlarada tatmin oluyorum sirk olduguna . Ve genellikle bu rabita konusuna ve himmet konusuna sirk denilmekte. Ve obur yandanda bu rabita konusuna kuran ve sunnet emrediyo denilmekte mesela menzil sayfasinda yayinlanan rabita ile ilgili bir yazi var
KUR'AN VE SUNNET'İN EMRETTİĞİ RABITA
diger yanda ise forumlarda felan yayinlanan rabitanin putlara tapildigi gibi tapilmasi ile ilgili.
HIMMET
Ve himmet konusunda bildiginiz gibi sufi kisiler himmet gavs i sani diye yardim istemekteler.
Ve bu himmet konusunda iki tane guzel yazi buldum bunlardan ikiside baska forumdan alintidir.
birincisi.
Uzerinde cokca tartışılan kavramlardan biri de himmet. Tasavvufî yaşantı sahiplerinin sıkca kullandığı himmet nedir? Nicin tartışma konusu yapılıyor, neresi yanlış anlaşılıyor? Himmet kavramını kullananlar nicin ve nasıl kullanıyor?..
Uzerinde cokca tartisilan kavramlardan biri de himmet. Tasavvufî yasanti sahiplerinin sikca kullandigi himmet nedir? Nicin tartisma konusu yapiliyor, neresi yanlis anlasiliyor? Himmet kavramini kullananlar nicin ve nasil kullaniyor?
Himmet, kelime manasiyla kalbi, iradeyi, duygu ve dusunceyi bir noktaya toplayip, tek hedefe yonelmek demek. Kelime koku Arapca “hemm”. Hemm, iyi olsun kotu olsun, herhangi bir seyi yapmaya yonelmek, himmet ise, kiymetli, serefli ve guzel seylere yonelmek manasini tasiyor.
Kelime manasiyla dusundugumuzde, her in-sanin azmettigi ve gayretini yonelttigi bir hedefi mevcut. Insanlarin kimi sadece karnina, kimi de kalbine yoneliyor. Herkesin kiymeti de yoneldigi seye gore olculuyor. Buradan hareketle, derdi yalnizca dunya olanin Allah katinda hicbir kiymeti olmaz. Hedefi Allah rizasi olanin ise, kiymeti kelimelerle olculemez.
Bugun gunluk hayatimizda himmet deyince akla yardim ve destek geliyor. ‘Falanin himmetiyle muskilim cozuldu’ derken, bana sagladigi destekle sikintidan kurtuldum demeyi kastediyoruz. Boyle bir himmeti inkar eden yok. Cunku butun insanlik, birbirine muhtac bir halde yaratilmistir. Zayiflar guclulere, fakirler zenginlere, hastalar doktorlara, cahiller alimlere muhtac edilmis; kendisine maddi-manevi imkan ve nimet verilenler de, onu muhtaclara ulastirmakla gorevlendirilmistir
ve ikincisi ise kuranikerimde ayetlerle belirtilmis baskalarindan himmet istemenin dogru olmadigini belirtiyo.
[IMG]http://img169.**************/img169/2097/himmetas5.gif[/IMG]
ve simdi sizlerin yorumlarinizi bekliyorum sizin bu konuda dusunceleriniz nedir?
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Tarikat dogru yolmudur yoksa sirkmidir?
-
12-09-2019, 10:36:42