Bugun sizlerle konuşmak istediğim konu, Kuranda gecen Ahzap suresi 56. ayetin de Allah acaba bizlere ne emrediyor ve neler anlatmak istiyor onu anlamaya calışalım Allahın izniyle. Once Diyanet mealinden alıntı yaptığım şekliyle yazmak istiyorum.
Ahzap 56: Şuphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salÂt ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salÂt edin, selÂm edin.
Bu konuda duşuncelerimi yazmadan once bu ayetten geleneksel İslam’ın ne anladığını ve bundan dolayı da inanılan hadisleri sizlere aktarmak istiyorum. Once salÂt sozcuğunden gunumuzde ne anlam cıkarıyorlar ve onun doğrultusunda neler yapılıyor ona bakalım.
SalÂt kelimesinin gunumuzdeki sozluk anlamı namaz, dua ve destek olmak gibi değişik anlamları olduğunu soyleyebiliriz. Geleneksel İslam’ın oğretisinde ne yazık ki yukarıdaki ayet, yalnız peygamberimize dua etmek ve saygı gosterisi olarak algılandığını goruyoruz. Peygamberimize salÂt, coğulu salÂvat getirmek olduğu boylece ona dua etmek, anmak olduğu anlaşılmış ayetten. Peki, yukarıdaki ayeti nasıl anlamışlar da, gunumuzde neler yapılıyor once ona bakalım.
Gunumuzde bu ayet one surulerek peygamberimizin adı anıldığında ona saygı gostermek icin okunan dua olduğunu goruyoruz. Hatta yine bu ayet one surulerek peygamberimize rahmet duası yapılması gerektiği cıkarılmıştır. Ornek vermek gerekirse; Sallallahu Aleyhi Vesellem” Veya “AleyhissalÂtu vesselÂm” denilerek getirildiği gibi, daha uzun dua metinlerinin icinde de salÂvat vardır. MeselÂ, namazda okuduğumuz Allahumme Salli ve BÂrik duaları da salÂvat ornekleri olup peygamberimizi ve ailesine karşı bir duadır.
Yukarıda yazdığım ve peygamberimize hitaben yapılan bu duanın acaba Ahzap suresi 56.ayetle bir ilgisi var mı gelin birlikte bakalım ayeti anlamaya calışalım, acaba bu ayette Allah ne anlatmak istiyor bizlere. Once gunumuzde yapılan anlamda duşunelim Allah ve melekleri ona rahmet duası mı yapıyor anlamında dersiniz bu sozler? Allah gonderdiği elcisine dua eder mi sizce? Dua kime edilir? Yuce bir makama ve ondan istekte bulunmak icin yapılır. Allah emreder ve o iş olur. Demek ki burada dua anlamında kullanılmadığı cok acık. Cunku Allah ve melekleri peygambere dua etmiş anlamında olamaz. Ne olabilir yine bir başka anlamında olduğu gibi, DESTEK anlamı, en doğru anlam olacaktır. Boyle anladığımızda bakın ayet nasıl yerli yerine oturuyor.
Ahzap 56: Şu bir gercek ki, Allah ve melekleri, o Peygamber'e destek verirler/onun şanını yuceltirler. Ey inananlar! Siz de ona destek olun/onun şanını yuceltin ve ona ictenlikle selam verin.
Ayette Allah ve melekleri peygambere destek olup, onun şanını yuceltirler derken onu buyuk bir makamın sahibi yaparlar anlamını da vererek, kurandan peygamberinize itaat ediniz ve ona uyunuz sozlerini de hatırlayıp ona verilen değeri de belirtmiştir. Duşunun bir insana destek vermek onu buyuk bir makama getirmekle de yapılır. Bir insanı Vali yaptığınızda o ilin en yetkili insanı yapmış olursunuz. Allah ta elci olarak gorevlendirdiği bir insana yine acıkladığı yetkilerle destek olmuştur. Ayetin devamından da yine bu manayı cıkarmalıyız ve Ey inananlar sizde benim elcime destek olun, ona yardım edin ki ona verdiğim gorevi daha rahat ve daha guzel gercekleştirsin anlamındadır. Buda peygamberimize bir destektir. Cunku aldığı gorevi daha rahat ve kolay yapabilmesi icin onunda yardıma ihtiyacı vardır. Bu gorevde tum inananların gorevidir diyor Allah. Ayetin sonundaki ona ictenlikle selam verin sozunden de, ona samimi ve acık olun ona saygılı olun, ona itaat edin demek istemektedir. Bu ayetin birkac ayet oncesinde (Ahzap 53) peygamberimizin evinde onu gereksiz yere rahatsız edilmemesi gerektiği konusunda acıklama yapılır. Selam, bir insana ya da bir topluluğa onlara verilen saygının bir nişanesidir, ama burada daha cok ona itaat edilmesi ona saygılı olunması anlamındadır.
Gelelim bu ayetin iniş sebebine. Kuranda bazı ayetler vardır ki o devrin gerekliliği icin indirilmiş gibi gorunur. Fakat bu ayetlerden de bizler, gunumuzde cok şeyler oğrenir ve gunumuze adapte ederiz. İşte bu ayette peygamberimizin yaşadığı donem icin, peygamberimize ozellikle İslam dinini yaymak adına, yardım edilmesi, destek olunması ve ona saygı duyulması icin dikkat ceken ayetlerdendir. Allah peygamberimize verdiği gorevde başarılı olması icin onu desteklediğini, onu buyuk bir mertebeye getirdiğini soyluyor. O gunun Muslumanlarına da sizde ona destek verin, İslam ı yayabilmesi ve kuranı anlatması icin diye de belirtiyor. Onun şanını yuceltin ona değer verin ki sozu dinlenir birisi olarak, gorevinde başarılı olsun.
Yukarıdaki ayeti okudunuz ve Rabbin ne soylediğini anlamaya calıştık elimizden geldiğince, Allah yanıltmasın. Şimdide gunumuzde bu ayet one surulerek yapmamızı istenenlere bakalım ve bu doğrultuda bizlere aktarılan hadis orneklerini yazalım. Acaba Ahzap suresi 56. ayetle bir ilgisi var mı onun yorumunu da sizlere bırakıyorum. Allah herkese akıl vermiş kullansın diye. Birileri kullansın, diğerleri seyretsin diye değil.
Peygamberimiz uzerine omurde 1 defa salÂvat getirmek farzdır. Ve adı her anıldığında ona salÂvat getirmek vaciptir.(imamı kurtubi)
"Kıyamet gunu insanların bana en yakın olanları uzerime en cok salÂvat getirenlerdir"
"Kim benim uzerime 1 salÂvat getirirse Allah onun uzerine 10 salÂvat getirir. Kim benim uzerime 100 salÂvat getirirse Allah onun iki gozu arasına nifaktan kurtuluş beratı yazar. Ayrıca ateşten kurtulduğuna dair bir beraat yazar. Ve kıyamet gunu onu şehitlerle beraber cennete iskÂn eder"
Efendimiz, “Yeryuzundeki Allah’ın seyyah melekleri ummetimin salÂt u selamını bana, hemen anında ulaştırırlar.” (Nesai, Sehv 46) ve “Şuphesiz ki, benim uzerime salÂvat getiren kimsenin selamını almak icin Allah bana ruhumu iade eder.” (Ebu Davud, MenÂsik 96) buyurur.
"Du sema ile arz arasında durur. Rasulullaha salÂvat getirilmedikce Allah'a yukselmez." (Tirmizi, Altınoluk yayınları Usve-i Hasene-33)
1- Her dua semaya cıkmadan memnudur. Buna salÂt vasıl olursa o dua yukselir.
2- Yanında ben anıldığım halde uzerime salÂt etmeyen kişinin burnu yere surtulsun. (Muslim)
Ebû Hureyre radiyallahu anh’den rivayet edildiğine gore Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem soyle buyurdu:“Yanında adım anıldığı halde bana salatu selam getirmeyen kimse perişan olsun.”
Hem Musluman olduğunu soylediği halde hem de peygamberin ismi anıldığında salÂvat getirmeyen kimse Ahzab: 33/56 gereğince bir farzı yerine getirmemiş olacağından, peygamberin cimri demesine ve bedduasına hak kazanmış oluyor.
Yine Ebû Hureyre radiyallahu anh’den rivayet edildiğine gore Resûlullah Sallallahu aleyhi ve sellem soyle buyurdu:“Bir kimse bana salatu selam getirdiği zaman, onun selamını almam icin Allah Teala ruhumu iade eder.
Ayeti okudunuz ve birlikte Allah ne anlatmak istiyor anlamaya calıştık. Peki, dostlar ayetin bahsettikleri ile yukarıda yazan konuların bir ilgisi var mı sizce? Peygamberimize dua etmenin, onun şanını yuceltmek icin konuşmanın elbette hicbir sakıncası yoktur, tam tersine cok da guzel bir şeydir, eğer anamıza babamıza dua ediyorsak, elbette peygamberimize de dua etmeliyiz, ama yukarıdaki sozleri, anlamları cıkarmanın ve bunu yapmadığımız takdirde Allahın farz emrini yerine getirmemiş oluruz demenin, Allah katında bir sorumluluk olduğunu da bilmeliyiz. Bu yanlış duşuncenin İslam ı yaşayışımızdaki, farkında olmadan yaptığımız yanlışların bir orneğini sizlere hatırlatmak istiyorum. Camilerde namaz bitiminde imam Lillahil Fatiha der( Allah icin bir Fatiha okuyun). Peki, Fatiha okuyun demesine rağmen bizler icimizden ne soyleriz, hatırlayın lutfen Fatiha duasını mı okuruz? (Bilmeyenler belki okuyordur.) Elbette hayır, bircoğumuz peygamberimize salÂvat getiririz, cunku bizlere boyle oğretildi de ondan. Ne kadar ilginc değil mi? Allahın Kurandan cok guzel bir ayetini okumasını istiyor İmam, ama kendisi dÂhil her kez kuran ayetini okumuyor da, peygamberimize salÂvat getiriyor, yani ona selam veriyor dua ediyor. Lutfen tum bunları duşunun acaba daha bilmeden ne kadar buyuk yanlışlar yapıyoruz ve de bizlere yaptırılıyor.
Ben sorumlu olduğum kitaba iman etmek icin cırpınıyorum, onu anlamaya calışıyorum elimden geldiğince. Onu ikinci plana itmek isteyenlere de, yanlış yolda olduklarını hatırlatıyorum. Rahman ayetinde sizi bu kitaptan hesaba cekeceğim dediği tebliği almasına rağmen, hala başka kitaplara calışanlara ve her şey kuranda yoktur diyenlere, bunu soylemenin Rabbin kelamına(KURANA) saygısızlık olacağını hatırlatırım. Lutfen bunu soyleyenlere şu soruyu sormak isterim. Allah bizlere bir rehber bir guneş, bir kalp gozu olsun diye gonderdiği kitap ta, Allah her şeyden nice ornekleri değişik ifadelerle verdim diyecek, bizler tam tersini soyleyerek, her şey kur’an da yoktur diyeceğiz, ama beşerin ciltlerce dolusu kitapları bizlere İslam ı daha guzel anlatacak ve rehber olacak oylemi dostlar? Allah aklı boşuna vermemiş insana. Duşunsun doğruyu bulsun diye vermiş. Peki, bizler bu kadar acık deliller varken, hala neden Rabbin soylediğinin tersini yapıyoruz da, hic korkmadan beşerin sozlerine daha onem veriyoruz? Bizler uyuşturulduk mu yoksa aklımız yerinden mi oynadı? Ben bu soruların cevabını arıyorum ama ne yazık ki bulamadım. Bulan varsa lutfen bana da soylesin.Dilerim Rabbimden bizleri aklı yerli yerinde olan ve onu gerektiği gibi kullanan kulları arasına bizleri alması dileklerimle. SAYGILARIMLA Haluk GUMUŞTABAK
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Ahzap suresİ 56. Ayetİ nasil anlamaliyiz?
-
12-09-2019, 10:36:25