HİKMET KURAN’DADIR
Nitekim Biz, size aranızdan ayetlerimizi okuyacak, sizi arındıracak, size kitabı ve hikmeti oğretecek ve bilmediklerinizi bildirecek bir elci gonderdik.
2-Bakara Suresi 151
Kimileri de bu ayetteki “hikmet” kelimesi ile sunnetin, hadislerin kastedildiğini; boylece Kuran’a hadisler ile ilaveler yapılabileceğini soylemişlerdir. Oysa “hikmet” kelimesinin “sunnet” ve “hadis” gibi bir manası olmadığı gibi, bu kelimeyle Kuran dışında bir kaynak oluşturulabileceğine dair bir delil de yoktur. Aksine hikmetin Kuran’da olduğuna dair bircok ayet vardır:
Elif, Lam, Ra. Bunlar, hikmetli kitabın ayetleridir.
10-Yunus Suresi 1
And olsun hikmetli Kuran’a.
3 6-Yasin Suresi 2
Şuphesiz o (Kuran), bizim katımızda olan ana kitapta mevcuttur.
Yuce ve hikmet doludur.
43-Zuhruf Suresi 4
Ayrıca İsra Suresinde 22. ayetten 38. ayete kadar Allah’ın haramları ve emirleri belirtildikten sonra 39. ayette şoyle denilmektedir:
Bunlar, sana Rabbin’in hikmet olarak vahyettikleridir.
17-İsra Suresi 39
İsra Suresi’nin 39. ayetine kadar bahsedilenler (yani Allah’ın hikmet olarak vahyettikleri)şunlardır:
Allah’la beraber başka ilahlar edinmemek (22. ayet).
Allah’tan başkasına kulluk etmemek, ana babaya iyi davranmak (23. ayet).
Anne babaya gerekli şekilde davranmak (24. ayet).
Rabbimiz’in ic dunyamızı bildiği (25. ayet).
Akrabaya, yoksula, yolda kalmışa hakkını vermek, israf etmemek (26. ayet)…
Gorulduğu gibi, gerek Peygamber’in sunneti adına, gerek hikmet adına Kuran’a muracaat etmeliyiz. Peygamber’in davranış tarzları (sunnet) icin de, hikmet icin de tek guvenilir kaynağımız Kuran’dır. Allah’ın Kuran’daki sınırları; hem hikmettirler, hem de bunları uygulamak elciye (Peygamberimiz’e) itaattir. Kuran, Peygamber’in ağzından duyulmuştur. Zaten bircok Kuran ayeti de Peygamber’e “De ki” emriyle başlar. Kuran, Allah’ın elcisi Peygamberimiz Hz. Muhammed’in getirdiği Allah’ın mesajıdır. Peygamber’in tum cabası da bu mesajın kılavuzluğuyla insanlara rehberlik etmek olmuştur. Bu yuzden aslen Allah’ın olan bu mesaja uymak; hem gondericisi Allah’a, hem getiricisi elciye uymaktır. Allah’ın dini Kuran’la tamamlanmış olmuyorsa, o zaman Kuran’ın fonksiyonu nedir? Allah neden Kuran ile dini yarım bırakıp, diğer kısmını belirsiz kaynaklara bıraksın? Allah’ın dine ilave etmek istediği şeyler olsaydı; Kuran’ı iki veya uc kat daha kalın yapıp, bu sorunu cozebilirdi. Oysa Kuran, kendisinin detaylı olduğunu soylemektedir. Gecmiş kavimlerin başına gelenleri tekrarla anlatan Kuran, kendi iceriğinin dışında din adına gerekli olan ilave bilgiler olsaydı, onları da icerirdi. Kuran’ı inceleyenler binde bir rastlanma ihtimali olan konularda bile Kuran’ın gerekli izahları yaptığını gorurler. Orneğin zorda kalıp kan, leş, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvandan başka bir şey bulamayanların, bunları haddi aşmadan yiyebileceği acıklanır ki; bu durum binde bir kişinin başına, hayatında ancak bir kez gelebilecek bir olaydır. Peki, o zaman Kuran’ın gundelik yaşamda sık sık karşımıza cıkacak, her gun uygulanacak bilgileri eksik bıraktığı nasıl duşunulebilir? Kuran bu bilgileri acıklamamışsa, bu detaylar gereksizdir ve dinin bir bolumu veya evrensel şartı değildir.
Hicbir insanın, Allah'ın kendisine Kitap, hikmet ve peygamberlik vermesinden sonra (kalkıp) insanlara: Allah'ı bırakıp bana kul olun! demesi mumkun değildir. Bilakis (şoyle demesi gerekir): Okutmakta ve oğretmekte olduğunuz Kitap uyarınca Rabbe hÂlis kullar olunuz. Ali İmran 79
__________________
Hikmet Kur'an'dadır.
Dini Sohbetler0 Mesaj
●39 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Hikmet Kur'an'dadır.
-
12-09-2019, 10:31:28