Sebep - netice delili
Bir cocuk gorseniz tek eliyle bir treni cekiyor. Hemen dersiniz ki: "Bu treni ceken bu cocuk olamaz, cunku bu treni cekmek icin gereken guc bu cocukta yoktur. O hÂlde benim goremediğim başka bir kuvvet olmalıdır. Bu cocuk sadece o kuvvetin bir perdesidir."
Sizlere bu muhakemeyi yaptırtan şey, sebep ile netice arasındaki dengesizliktir. Bu misaldeki cocuk, sebeptir; treni cekmesi ise neticedir. Sebebin gayet zayıf ve Âciz olması, neticenin meydana gelebilmesi icin ise buyuk bir kuvvete ihtiyac duyulması; o sebebi, faillik makamından kovar ve başka bir failin varlığını ispat eder. Sizler bu kuvvet sahibini bizzat gormeseniz de varlığından şuphe etmezsiniz, cunku icraatı goz onundedir.
Acaba şu Âlemde bundan daha hayret verici işler olmuyor mu? Elbette oluyor, hem de daha ilgincleri.
Kucucuk tohumlardan dağ gibi ağaclar cıkıyor. Ağacların kupkuru dallarına renkleri farklı, tatları farklı ve şekilleri farklı meyveler takılıyor. Simsiyah toprak Âdeta bir kazan oluyor ve icinde her turlu sebze pişiriliyor. İnsanın butun hayat macerası ve oğrendiği her şey, hardal tanesi kadar kucuk olan hafızasında kaydediliyor. Bir damla sudan insan yaratılıyor.
Evet, saymakla bitiremeyeceğimiz kadar harika işler her zaman gozumuz onunde yaratılıyor. Neticeleri meydana getiren sebepler gayet adi, Âciz, basit, cansız ve fakir iken; onlardan meydana gelen neticeler gayet sanatlı, hikmetli ve kıymetli oluyor. İşte bu hÂl ispat eder ki: Bu neticeleri yaratan bu sebepler değildir. Bilakis bu işleri yapan Allah-u TeÂlÂ'dır. Sebepler ise sadece Allah'ın kudretine birer perdedir.
Bu meseleyi daha iyi anlayabilmek icin bir misal uzerinde tefekkur edelim:
200 gram ağırlığındaki Altın yağmur kuşu her yıl Alaska'odan Hawai'ye 4000 km'lik bir goc yapar. Bu yolu 88 saat (3,5 gun) boyunca hic durmadan kanat cırparak kat eder. Bilim adamları, kuşun bu yolculuğu tamamlayabilmesi icin yakıt olarak kullanacağı 82 gram yağının olması gerektiğini hesaplamışlardır. Oysa Altın yağmur kuşunun sadece 70 gram yağı vardır. Buna rağmen hic bir Altın yağmur kuşu yakıtı bittiği icin denize duşmez. Acaba bunun sırrı nedir?
Altın yağmur kuşları ‘V' şeklinde dizilerek suru halinde ucarlar. Bu ucuş şekli hava direncini azaltarak kuşlara % 23'luk bir enerji tasarrufu sağlar. Bu durumda, yere indikleorinde fazladan 6-7 gram yağları daha kalmış olur. Bu artan yağ ise ruzgÂrların ters yonden esme ihtimali durumunda kullanılacak yedek yakıttır.
Şimdi bir kıyas yapalım: Altın yağmur kuşu 70 gr yağ yakarak 4000 km ucabilirken, bir Boeing 737-800 ucağının aynı mesafeyi ucabilmesi icin 16 tondan fazla yakıta ihtiyacı vardır. Ancak bu ucağın yakıt kapasitesi 14,2 ton olduğu icin, arac yakıt ikmali yapmadan boyle bir ucuşu gercekleştiremez.
İşte bu misalde, Altın yağmur kuşu bir sebeptir. Netice ise onun yaptığı faaliyet ve seyahattir. Altın yağmur kuşu, adından da anlaşılacağı gibi bir kuştur. Aklı, zekÂsı, kudreti, kuvveti vs. yoktur. HÂlbuki yaptığı ucuş, ancak son derece bir bilgi ve kuvvet ile tamamlanabilecek bir yolculuktur. İşte, neticenin husulu icin bir ilme ve kuvvete ihtiyac olması, buna karşılık sebep olan Altın yağmur kuşunda boyle bir ilmin ve kuvvetin olmayışı ispat eder ki: Altın yağmur kuşu bu seyahati kendi başına yapmıyor, bu seyahat ona yaptırılıyor.
Şimdi ey KÂfir! Eğer Altın yağmur kuşunun bu seyahati Allah'ın yardım ve inayeti ile yaptığını kabul etmiyorsan, şu sorularımızın cevabını ver de gorelim:
1- Altın Yağmur kuşu goc mevsimi geldiğini nasıl anlıyor?
2- Eğer yollarda tabelalar olmasaydı biz asla yolumuzu bulamazdık. Hatta bircok defa tabelaları takip ettiğimiz ve harita kullandığımız hÂlde kayboluyoruz. Mezkûr kuş ise asla yolunu şaşırmıyor. Acaba yolunu hangi tabelaları takip ederek buluyor?
3- 88 saat hic durmadan kanat cırpmak son derece guc bir iştir. İnsanların en dayanıklısı olan maraton koşucuları bile en fazla 40-50 km'lik bir koşu yapabilirler. Acaba bu kuş kendi kendine boyle dayanıklı bir yapıya nasıl kavuşmuş?
4- Seyahati icin lazım olan 70 gr yağı vucudunda kim depo etmiş?
5- RuzgÂrın tesirini kıran ‘V' şeklindeki ucuşu onlara kim oğretti?
6- İnsanların yaptığı ucak, Altın yağmur kuşu ile kıyas bile edilemez. HÂl boyle iken ucağın bir muhendisi olacak da, Altın yağmur kuşu tesadufun eseri mi olacak?
7- Altın yağmur kuşunun 70 gr yağ ile yaptığı bu seyahati, medeniyetin harikası olan ucaklar 16 ton yakıt ile yapabiliyorlar. O hÂlde diyebiliriz ki, bu kuşun sanatkÂrı olan zat sonderece hikmetli ve iktisatlıdır. Acaba hikmet ve iktisat sahibi olarak Allah'tan başka bir sanatkÂr gosterebilir misin?
Şimdi sizler de sebep ve neticeler arasındaki uyumsuzluğu tefekkur edin. Bu tefekkurunuzde şu hadiselere bakabilirsiniz: Bulut sebeptir, yağmur netice; yumurta sebeptir, tavuk netice; beyin sebeptir, orada bir kutuphanenin yazılması netice; zerreler sebeptir, seslerin nakli netice; bal arısı sebeptir, bal netice; ipek boceği sebeptir; ipek netice.
Tefekkurunuz esnasında, sebeplerin ne kadar basit, cansız, cahil, Âciz vs. olduğunu, neticelerin ise son derece harika olup ilmin ve kudretin eserini gosterdiğini duşunun! Daha sonra da bu sebepler arkasında iş yapan zatı, yani Allah-u TeÂlÂ'yı akıl gozu ile gorun! (alıntı ilmedavet)
__________________
Sebep - netice delili
Dini Sohbetler0 Mesaj
●43 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Sebep - netice delili
-
12-09-2019, 10:27:33