Doğru olan Ehl-i sunnet vel cemaat fırkasıdır. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Ummetim, 73 fırkaya ayrılacaktır. Bunlardan 72’si, Cehenneme gidecek, yalnız bir fırka kurtulacaktır. Cehennemden kurtulacak olan tek fırka, benim ve Eshabımın yolunda gidenlerdir.) [Tirmizi, İbni Mace]

Ehl-i sunnet vel cemaat, sunnet ve cemaat ehli demektir. Eshab-ı kiram, Peygamber efendimizin cemaatidir. Sunnet de, Peygamber efendimizin yolu demektir.

Demek ki, (Ben, sadece Kur’ana ve sunnete yapışırım) demek yetmiyor. Eshab-ı kiramı sevmek ve onların yolunda olmak da şarttır. Peygamber efendimiz, (Sadece benim yolumdan gidenler cennetliktir) demedi. (Benim ve Eshabımın yolunda gidenler) buyurdu. Bu cok onemli bir inceliktir. Eshab-ı kiramın tamamını sevmek, sadece Ehl-i sunnet fırkasına nasip olmuştur. Şu halde, doğru yolda olmanın olcusu, Resulullahın ve Eshabının yolunda olmaktır. Her grup, ben Ehl-i sunnetim diyebilir. Bunu oğrenmenin, yolu da vardır. Allahu teÂlÂ, İslamiyet’i doğru olarak oğrenmek isteyene, bunu nasip edeceğine soz verdi. Allah sozunden donmez. İki Âyet-i kerime meali:

(Doğru yolu arayanları, saadete ulaştıran yollara kavuştururuz.) [Ankebut 69]

(Allah, kendisine yoneleni doğru yola iletir.) [Şûra 13]

O halde, Allahu teÂlÂnın sozune guvenmeli, (Biz kesin doğru yoldayız) desek de, yine, (Ya Rabbi, kimler doğru yolda ise, senin rızan kimlerle ise, bana onları sevmeyi, onlarla beraber olmayı nasip eyle) diye dua etmelidir. Eğer doğru yolda isek, duanın bir zararı olmaz. Yanlış yolda isek, ihlasla yaptığımız dua sebebiyle doğruya kavuşmuş oluruz. Herkes boyle dua etmelidir. HÂşÃ‚ Allahu teÂlÂ, beni yanlış yola sokar sanmamalıdır.