Tarih: TARİH: 23.04.2002 KONU: İSTİKAMET UZERE OLMANIN FAZİLETİ
Bugun ikindiden sonra aşrı şerif olarak burası okundu.
Fussilet suresi, sayfa 481, ayet:30’dan 33’e kadar ayeti kerimeler okundu.
Aşrı şerif okunduğu vakit Efendi babam (kuddise sirrahu) sorardı: ‘’Nereden okudunuz.’’ Okuyan da ‘’şuradan okudum’’ der, okuduğu yeri soylerdi. Efendi babam tekrar sorardı: ‘’neden oradan okudun da başka yerden okumadın?’’ Bu sual karşısında hafız efendi şaşırır biraz duşundukten sonra derdi ki:’’Allahu Teala orayı hatırıma getirdi.’’ Efendi babam da ‘’işte ben de o cevabı istiyordum’’ derdi.
Cenab-ı Hak bu mubarek saatte bu mubarek mekanda kullarını topladı, bu ayetleri dinletmeyi sevdi onun icin bu ayetleri okuttu.
Fussilet suresi 30:
‘’Şuphe yok o kimseler ki Rabbimiz Allah’dır dediler, sonra da istikamette bulundular, onların uzerlerine melekler ineceklerdir. Korkmayın ve mahzun olmayın ve size vaad olunmuş olan cennet ile mujdelenin, diyeceklerdir.’’
Rabbimiz Allah’tır demek, emirlerini kabul ediyoruz yasaklarından kacıyoruz demektir. Boyle yapınca, melekler bu kişi olunce inerler ve derler ki: Korkma biz sana arkadaş geldik. Arkada bıraktığım cocuklarım ne olacak diye mahzun olma.
Bu haberleri bize Cenab-ı Hak buyuruyor. Melekleri bilen de odur goren de odur. Biz de meleklerin varlığına Mevla’nın emriyle inandık.
Bunlar ne buyuk mujde. Ya Rabbi bizi boyle mujdelerle al. Fazlı kereminle bizi bu mujdelere nail olanlardan eyle!
Fussilet suresi ayet:31
‘’(Ve melekler şoyle diyecektir) Bu dunya hayatında da ve ahirette de sizin dostlarınızız ve sizin icin orada nefislerinizin hoşlandığı her şey vardır ve sizin icin orada ne isterseniz vardır.’’
Yani melekler diyorlar ki nefeslerin bitinceye kadar sizinleyiz. Ahirette de sizinle beraberiz. Allahu Teala, bizi, size gonderdi.
Boyle kullardan olmak icin ne yapmak lazım? Rabbimiz Allah dedikten sonra o sozun gereğince yaşamak lazım.
Fussilet suresi, ayet 32:
‘’Cok mağfiret eden, cok merhametli olandan –Allah tarafından- bir ziyafet olmak uzere.’’
Ah ne olaydı şu nefse uymasaydık da şeytanın şerrinden halas olsaydık. Bu nefis şeytan durmaz. Bir beyitte deniliyor ki:
‘’Nefsinden kurtar, sakın o nefsin gailelerine (evhamlarına, vesveselerine) emin olma, muhakkak ki nefis yetmiş şeytandan daha habistir, daha şerlidir.’’
Nefis insanın beden kısmındadır. Ya Rabbi sen her şeye kadirsin, bizi ana ve babamızdan daha cok kayırırsın ve kayırmak ta elinden gelir. Sen bizi kayır.
Fussilet suresi ayet, 33:
‘’Ve daha guzel sozlu kim vardır, Allah’a davet eden ve Salih amelde bulunan ve şuphe yok ki, ben Muslumancım diyen kimseden?’’
Allahu Teala kullarına, ana ve babasından daha cok acıyor. Cenab-ı Hak istemez ki kulları yansın eziyet ceksin, ama kanunlarını kabul etmek şartı ile yanmalarını istemez. Mevla Teala isterse butun kullarına kanunlarını kabul ettirir lakin bize irade-i cuziye ve kudret verdi. Bu derecelere nail olmak icin irade-i cuziyyeyi ve kudreti Allah’ın razı olduğu yerlere sarfetmek lazım.
Bu gunku tv, gazeteler, mecmualar kulları sağır etmiş. Bu ayetlerin manalarını nereden duysunlar, cok zor mesele. Ama yine de umidi kesmeyip Allah’a yalvaracağız.
‘’Soz bakımından kulları Allah’a davet eden kimseden daha guzel sozlu var mıdır?’’
Hocalarımız bize davetiyeyi ulaştırmasaydı ne yapabilirdik. Allahu Teala hocalarımıza ve bize bir harf okutanlara rahmet etsin. Onları tarafımızdan memnun etsin.
Et ve kemik olarak anadan doğdun, ne ana bilirdin, ne baba bilirdin, ne Allah’ı, ne Resulullah’ı, ne yerleri, ne gokleri ne de ahireti bilirdin. Oylece anandan doğdun.
Eğer anamızdan doğduğumuz gibi kalırsak bize bir şey oğretmezlerse vay halimize. Eğer oğretirler de yapmazsak gene vay halimize. Şakası yok bu dunya değişecek. Evler, koltuklar, sandalyeler, yuzukler, bilezikler vs. hepsi burada kalacak. Hic şuphe yok. Bir buğday tanesi bile seninle gelmeyecek. Ancak Allah’a davet edildiğimiz zaman o daveti kabul etmek ve Allah’ın emrettiği yoldan gitmek ahiretimizi temin ediyor.
Şeriat cennettir. Cennette altından koşkler ağaclar susler, zinetler, ipek kumaşlar, elbiseler, yuzuk ve bilezikler vs. vardır. Cennet boyledir. Boyle bir cenneti kazanmak Allah’ın davetine icabet etmekle olur.
Elhamdulillah Allahu Teala sizi ilimden haberdar etti. Tefsirler, Turkceleşti, insan bunlara calışırsa yarı yolda kalmaz.
Kullara ‘La ilahe illallah’ oğretmek, Allah’a davet etmek demektir. Kulları namaz kılmaya, oruc tutmaya, zekÂt vermeye, hacca gitmeye davet etmek, Allah’a davet etmektir.
Şeriatın her şeyi, cennetin her şeyidir. Mesela dunyada:
‘’Subhanallahi velhamdulillahi ve lahavle ve lakuvvete illa billahilaliyyil azim.’’ Tesbihini soylemekle cennete ağac oluyor. Bu şeriatta, harf ve savt suretinde bir satır ibaredir. ‘Subhanallah’ derken sin, be, ha, elif, nun harfleri ve sonunda Allah ismi şerifi ile ses olarak ağzımızdan cıkıyor. Manası ise: Cenab-ı hakkı noksan sıfatlardan tenzih etmektir.
Bu tesbih dunyada okumak suretinde ahirette ise ağactır. Bu tesbih cennette ağac olur mu dersiniz?
Resulullah efendimiz bir defasında ashabına buyurdu ki: ‘’Cennetlerinize ağac dikin. Nasıl dikelim Ya Resulallah? Efendimiz de: ‘’Subhanallahi velhamdulillahi vela havle vela kuvvete illa billa hilaliyyil azim.’demekle buyurdu. Bu tesbihi bir defa okuduğun vakit Mevla Teala meleklerine emrediyor: ‘’O tesbihi okuyan kişinin cennetine bir ağac dikin. Bir daha deyince melekler bir daha dikiyor. Ne kadar cok dersen o kadar cok ağac dikiliyor.
Cennetin koşklerini kazanmak ise namaz kılmak icin camiye gidip gelmekle oluyor.
Resulullah Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Selem) buyuruyor ki:
‘’Herkim mescide gider gelirse her gittiğinde yahut donduğunde Allahu Teala ona cennette ziyafet koşkunu hazırlar.’’
Namaza gitmek ve namaz kılmak, cennetin koşkleridir. Namaz dunyada eğilip kalkmak gibi gozukuyor cennette ise koşk oluyor.
Allahu Teala Hac suresi sayfa 335 ayet 23’de buyuruyor ki:
‘’Şuphe yok ki, Allahu Teala iman edip ve Salih amel işleyenleri koşkleri ve ağacları altından ırmaklar akan cennetlere girdireceklerdir. Orada altından bilezikler ile ve inci ile suslendirileceklerdir. Ve orada libasları ipektir.’’
İman ve ameli Salih nedir? Cennetin koşkleri, ırmakları, ipek elbiseleri, altından bilezikler, yuzukleridir.
Hulasa: iman ve ameli Salih cennettir. Her kim ibadettedir, doğrudan cennettedir. Her kim isyandadır doğrudan doğruya cehennemdedir. İbadet cennetin koşkleri oluyor. Kufur, isyan, masiyet ise, ateş, cehennem oluyor.
Hangisini secersen sec, yarın ahirette onu bulacaksın. İstediğin kadar dunyada mermerden koşkun olsun son nefes bitti mi o senden sen ondan ayrılacaksın. Ama ibadetten hasıl olan koşkler, elbiseler, bilezikler, susler bizimle gelecek.
Bu ayeti kerime bize ibadetlerin ne kazandırdığını ne kadar guzel acıkladı. Yani her kim imandadır, ameli salihdedir o cennettedir. Bu olmeden evvel gorulmediği icin bilinmiyor. Ama Resulullah’ın hadisi şerifleri vasıtasıyla acıklıyor.
Resulullah Efendimizin buyurduğu uzun bir hadisi şerifin bir parcasını size soyleyeyim. Bir defa sahabelerle otururken sordu:”Bu gece sizden ruya goren var mı?’’ onlarda yok dediler. Resulullah ben gordum dedi.
‘’Ben bu gece bir ruya gordum. İki kişi gelip elimden tuttu beni Mescidi Aksa tarafına getirdiler. Bir adama uğradık arka ustu yatıyor. Başında bir melek bir taş vuruyor başı eziliyor. Taş yuvarlanıyor. O melek gidip onu alıyor. Gelinceye kadar başı duzeliyor. Gene vuruyor başı eziliyor. Bu azap kıyamet kopuncaya kadar devam edecek. Neden? Namaz kılmaktan ağırlanırdı.’’ Namazdan ağırlananın cezası bu. O gece cok şeyler gordu ben bir parcasını soyledim size vakit olmadığı icin. Siz devamını kitplar okuyup ibret alın.
Namazı seve seve kılalım. Nefsi emmare nasıl kılacağım bu nama kılınır mı her vakit der. İşte boyle diyen nefisn, kafasına taş vuruluyor. Bunlar ne mubarek haberler.
Ya Rabbi! Bizi Musluman nadan, babadan yarattın sana şukurler olsun. Kul kusursuz Allah da afsız olmaz.
Ya rabbi sen bizi af eyle!
Az mujdeler duymadınız. Bizi bu mujdelerden ayırma. Bu mujde adamlarıyla eyle. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum. Ezan okundu musaade isteyim sizden…
www.ismailaga.info
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- Istikamet uzere olmanın fazileti
-
12-09-2019, 10:23:42