TARİH: 27.04.2002 Medine Umre Sohbeti İbrahim suresi, sayfa 261, ayet:42’den 52’ye kadar.
‘’Asla zalimlerin yapacağı şeyden, Allah’ı gafil sanma. Ancak Allah onların azabını oyle bir gune bırakıyor ki o gun gozler korkudan dikilir kalır.’’

Cenab-ı Hak buyuruyor ki:
Beni zalimlerin işlediğinden gafil zannetme. Kim ne yapıyor kim ne duşunuyor, kimin kalbi sağlam kimin kalbi bozuk biliyorum. Peki, Ya Rabbi niye cezalarını veriyorsun, diye sorulursa. Ben onların cezalarını oyle bir gune tehir ediyorum ki o gunde gozler korkudan fırlayacak. O gun dehşet gunudur.

İbrahim suresi, ayet 43:
‘’Oyle ki, başlarını dikerek koşacaklar, gozleri, kendilerine bile donup bakmayacak. Kalplerinin ici hayır namına her şeyden boştur.’’

TelÂşe ve korkularından gozleri kendilerine bakmayacak. Zalimlerin hali budur. Bu dine mani olanların hali budur.

Cenab-ı hak buyuruyor: ben bu zalimleri bilmiyorum zannetmeyin. Ben sizi onlardan kurtaramam da zannetmeyin. Hepsine kadirim. Bir an icinde hepsini yok edebilirim.

Biz Allah’u Teala’nın işine karışmayalım, her yaptığı doğrudur. Her yapacağı da doğrudur. Biz sabredeceğiz. Bu imtihanlar bize de olacak. Başta peygamberlerimize oldu. Biz de onların izindeyiz bize de olacak. Ahirette bu zalimlerin ne zor işleri var. Allah bizi zalim olmaktan muhafaza eylesin. Cenab-ı Hak bir adama hasım olmasın, oldu mu onun işi bitti.

İbrahim Hakkı Erzurumi (kuddise sirrahu) buyuruyor ki:
‘’Her kimin kalbinde Allah (sevgisi, zikri) olursa onun dunya ve ahirette yardımcısı Allah’dır. Her kimin kalbinde Allah’dan başkası olursa onun dunya ve ahirette hasmı Allahu Teala’dır.

Onun icin yolda izde devamlı derslerimize calışalım. Boş işlerle meşgul olmayalım. Sabredelim. Cenab-ı Hak bize yardım edeceğine soz verdi. Ne zaman yardım edecek? O sorulmaz. Bakara suresi sayfa 34, ayet 214’de buyuruyor ki:
‘’(Ey muminler) yoksa siz, kendinizden one gecen (ummet)lerin (yaşanıp) mesel (olmuş hal)leri, siz(in başınız)a da hic gelmeden cennete gireceğinizi mi zannettiniz? Onlara (oylesine) şiddet (korku, fakirlik)ler ve sıkıntı (hastalık ve acı)lar isabet etti ve (oyle) sarsıldılar ki, peygamber(leri) ve onunla beraber iman edenler:’Allah’ın yardımı ne zaman gelecek’ dediler. (İşte o zaman Mevla Teala tarafından onlara) ‘Haberiniz olsun ki, şuphesiz Allahu Teala’nın yardımı pek yakındır’ denildi.’’

Demek ki bu yolda gelen zahmetlere katlanmak lazım, illa katlanmak lazım.

Cenab-ı Hak kullarını cennette nasıl rahat ettirecek dunyada da ettirebilir ama ettirmiyor. Allahu HÂkim: Allah her ne işlerse işi yerindedir. Onun yanlışı yoktur. O ne yapıyorsa doğrudur. Bize ne yaparsa da doğrudur. Bunu boyle kabul etmedikten sonra olmaz.

İbrahim suresi ayet 44:
‘’İnsanlara, azabın kendilerine geleceği gunu haber verip korkut ki, o gun zulmedenler şoyle diyecektir: Ey Rabbimiz! Bize yakın bir zamana kadar izin ver. Senin davetine icabet edelim. Ve peygamberlere tabi olalım. Onlara denilecektir ki: sizin icin bir zeval yoktur, diye evvelce yenin etmiş değilmiydiniz?’’

Dunyada zulmeden ve haksızlık edenler olumleri başladığı gun diyecekler ki: ‘’Ey Rabbimiz bizi tehir et hemen canımızı alma. Cok istemiyoruz az bir zaman tehir et.
Cenabı Hak soracak:
– Ne yapacaksınız?
– Ya Rabbi nereye cağırıyorsan senin senin davetine koşacağız diyecekler.

Bak ne yalvarıyorlar Mevla’ya.

Dunyada kimseyi saymazlardı. Şimdi ipin ucu Mevla’nın eline gecti. İpin ucu her vakit Mevla’nın elindedir.

Ya Rabbi! Bizi tehir et, biz olume hazırlanamadık ama niyetimiz hazırlanmaktı. Ve peygamberlerine de uyacağız şimdiye kadar uyamadık. Mevla onlara cevap verecek. Bundan evvel size ahiret işleri soylendiğinde, bize bir şey olmaz diye yemin etmediniz mi? Şimdi ne oldu size? Ya Rabbi anlamadık. Ama şimdi işi anladık, diyorlar. Cenab-ı Hak’da anlamanın zamanı gecti. Ben size peygamberler, kitap gonderdim ve peygamberlerin varislerini gonderdim. Size hakikatler acıklandı, siz onların tarafına bakmadınız. İşte bu Allah onun vaat ettiklerini gunu geldimmi ne buyurdu ise o olur. Siz kulsunuz sizin dediğiniz olmaz.

İbrahim suresi ayet 45:
‘’HÂlbuki siz nefislerine zulmetmiş olanların yurtlarında ikamet etmiş ve onlara neler yapmış olduğumuz sizin icin apacık belli olmuş idi ve sizin icin misallerde beyan etmiştik.’’
Ayet 46:
‘’gercekten onlar (İslama karşı) hile ve tuzaklarını kurdular. Ve onların hilesi Allah katında (malum) dır ve onların hilesi ondan dağlar zail olacak bir kuvvette değildir.’’

KÂfirler dini yıkmak icin ellerinden gelen butun hilelerini kullandılar. Cenab-ı Hak buyuruyor ki, onların hilelerinin cezası benim yanımdadır, her ne kadar koca dağları yerinden oynatacak kadar dahi olsa. İşte İslamda sabredenler kurtulacak. Şimdi bize sabır duşuyor. Ya Rabbi sen bizi kayır, elimizden tut, demekten başka care yok.

Bizi Cenab-ı Hak kayırıyor. Biraz bir şeyler cekeceğiz. Eğer duşmanların ipini bırakırsa bizi bir anda yok ederler, ama Allah bırakmıyor.

Hud suresi ayet 56
‘’(yeryuzunde) hareket eden hicbir yaratık yoktur ki illa onun alnından tutan O’dur. Muhakkak, benim Rabbim dosdoğru bir yol uzerindedir.’’

Yeryuzunde sallanacak bir mahlûk yok, Allahu Teala onu alın sacından yakalamış istediği tarafa ceker. Rabbimiz dosdoğru yol uzeredir. Yanlışı yok. Zulmetmez, kendisi zulmetmez edenlere de razı değil.

İbrahim suresi ayet 47:
‘’Artık Allahu Teala’yı peygamberlerine olan vaadinde hulf edici sanma. Şuphe yok ki Allahu Teala azizdir, intikam sahibidir.’’

Cenab-ı Hak peygamberlere duşmanlarınızdan intikam alacağım diye vaad etti. Allahu Teala duşmanlardan intikam alacak, kimse onun işine karışamaz. Butun dunya toplansa guneşi durdurabilir mi? Yok. Guneşi durduramıyorsun da Allah’ı nasıl durduracaksın? Onu kim durdurabilir? Allahu Teala cok buyuk, cok buyuk ciddi soyluyorum. Onun kulu olmak ne buyuk nimet. Bundan buyuk nimet arayan beş para etmez. Dunyanın masaları, asansorleri, apartmanları beş para etmez. İş Allah’ın elinde. Onun kulu olabiliyor muyuz? Ondan başka bir şey aramayın. Ondan başka arayan yanlış arıyor. Dunya da ahirette O’nun.

Necm suresi ayet 25’de ‘’Ahirette dunya da Allah’ındır.’’ ‘’Allah azizdir (cok uludur), intikam sahibidir.’’

Duşmanlardan intikam alacak. Cenab-ı Hak buyuruyor: ben sozumden donmem, kim beni sozumden dondurecek.’’ Allahu Teala sozunden niye donecek ki?

Cenab-ı hak buyuruyor. Benim guneşimi dondursunler, ayımı dondursunler, yıldızımı dondursunler. Yok, bir gram dahi donduremezler. Bir ufak dağı dahi yerinden ucuramazlar.

İbrahim suresi ayet 48:
‘’O gundeki bu yer başka bir yere goklerde başka goklere cevrilecek. Ve vahid kahhar olan Allahu Teala’nın huzuruna cıkmış olurlar.’’

Kahhar; ezici, toz edici, kahredici…
Ayet 49:
‘’ Ve o gunde gunahkÂrları bukağılara vurulmuş bir halde gorursun. Mucrimler şeytanlarla birbirlerine bağlanmış bir haldedirler.’’

İbrahim suresi ayet 50:
‘’Onların gomlekleri katrandandır ve onların yuzlerini ateş kaplayacaktır.’’

Katran: Kazanda kaynayan zift. Mucrimlerin gomlekleri bu katrandan olacak. Buna dayanılır mı? Yuzlerini de ateş kaplayacaktır. Sen dunyada buna calıştın, bunu buldun. Kur’an boyle haber veriyor. Bunları duymamak akıldan değil. Dundunalıktır, akılsızlıktır.

İbrahim suresi ayet 51:
‘’Allahu Teala her kimseyi kazandığı ile cezalandırmak icin boyle yapacaktır. Şuphe yok ki Allahu Teala’nın hesabı (muhasebesi) cok suratlidir.’’

Hayır kazandı ise onunla, şer kazandı ise onunla cezalandırılacaktır. (ceza karşılık manasındadır.)

İbrahim suresi ayet 52:
‘’İşte bu ayetler insanlara kÂfi bir tebliğdir. Hem bununla korkutulmuş olsunlar ve hem de O’nun muhakkak bir tek ilah olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri de guzelce duşunsunler.’’

Daha başınızı ağrıtmayayım. Allahu Teala butun ihvanımızı muhafaza etsin. Tarikatımızı şeriatımızı her şeyimizi muhafaza etsin.

Ana babalarımızı affetsin, bizden razı etsin. Evlatlarımızı hayırlı etsin.
Rızklarımızı helalinden versin. Kimseye muhtac etmesin.
Ya Rabbi uzaktan ve yakından gelenlerin hayırlı isteklerini ver.
Ya Rabbi bunlar senin rızanı arıyorlar para, bir şey istemiyorlar.

Hepiniz Allah’a emanet olun…
www.ismailaga.info