Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), oğlu İbrÂhim dunyaya gelince: “Bu gece bir oğlum doğdu; ona atam İbrÂhim’in adını verdim.” buyurmuşlardır. Bu hadis, ismin ne zaman konacağı hususunda onemli bir delildir. (Ebû DÂvud, CenÂiz, 24) Ayrıca bir kimseye birden fazla isim verilebileceği de yine Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) belirtilmiştir. (Buharî, MenÂkıb, 17; Muslim, FezÂil, 124) Anlamı İslÂmî akîdeye uygun olmayan, dinin yasakladığı bir anlam taşıyan isimlerin cocuklara verilmesi uygun değildir. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yeni Musluman olanların şirk donemindeki isimlerini değiştirmez, genellikle aynen bırakırdı. Ancak bu isimler arasında, mÂnÂsı cirkin veya Allah’tan başkasına kulluğu ifÂde edenler varsa, mesel muşriklerin taptığı putlardan biri olan UzzÂ’nın kulu anlamındaki AbduluzzÂ, KÂ’be’nin kulu anlamındaki Abdulka’be ve benzeri isimleri genellikle, Allah’ın kulu mÂnÂsında Abdullah veya Rahman’ın kulu mÂnÂsında Abdurrahman gibi isimlerle değiştirirdi. Kesmek anlamına gelen Sarim ismindeki bir sahÂbinin ismini de, mutlu anlamına gelen Saîd; Berr olan bir kadının adını Zeyneb olarak değiştirmiştir. (BuhÂrî, Edeb, 108; Ebû DÂvud, Edeb, 62; İbn MÂce, Edeb, 32) Ayrıca, Firavun ve KÂrun gibi zulum ve kufur onder ve sembolleri olan isimlerin verilmesi de İslÂm’da yasaktır.
”Allah katında isimlerin en guzeli Abdullah ve Abdurrahman’dır.” hadisi (BuhÂrî, Edeb, 105-106; Muslim, Âdab, 2; İbn MÂce, Edeb, 2; Tirmizî, Edeb, 64; İbn Hanbel, II, 24, 128) isim koyma hususunda İslÂm’ın genel prensibini belirlemektedir. Cocuklarımıza vereceğimiz isimler, Allah’a kulluk ifÂde eden, İslÂmî gayelere ve insan haysiyetine uygun, cevremizdeki insanların genellikle hoşlanacakları, kulağa hoş gelen, İslÂm buyuklerinden hÂtıra kalan mÂnÂsı guzel olan isimlerden herhangi biri olabilir. Daha onceden pek duyulmamış diye, yapmacık ifÂdeler taşıyan, İslÂm toplumunda hic kullanılmayan uydurma ve musluman olmayanlara ait isimlerin cocuklarımıza ad olarak verilmesi doğru değildir. Cunku, Rasûlullah (Sllallahu Aleyhi ve Sellem) “KıyÂmet gununde babalarınızın isimleriyle cağrılacaksınız. Bu bakımdan cocuklarınızın isimlerini guzel koyunuz.” (Ebû DÂvud, Edeb, 61; İbn Hanbel, V, 194) buyurmuştur.
İMAM-I RABBANİ HAZRETLERİNDEN UYARI
HÂn-ı HÂnÂn ismi ile meşhûr Abdurrahîm’e yazdığı 23 numaralı mektubunda İmam-ı Rabbani Hazretleri şoyle buyuruyor:
Ne kadar şaşılacak şeydir ki, kıymetli teveccuhunuze kavuşmakla şereflenen şairlerden birinin, bir kÂfir ismini soyadı aldığını işittim. Hem de, kendisi seyyidlerden, sevmemiz lÂzım gelen buyuklerden biridir. Keşke bunu duymasaydım. Bu alcak ismi acaba nicin aldı? Bir turlu anlıyamıyorum. Boyle ismleri almaktan, korkunc arslanlardan kacmaktan, daha cok kacmak lÂzımdır. Boyle ismleri, her cirkinden daha cirkin gormek lÂzımdır. Cunku, bu ismler ve onların sahipleri, Allahu teÂlÂnın duşmanlarıdır. Onun Peygamberinin duşmanlarıdır. Muslumanların, [ister hıristiyan olsun, ister yahudi olsun, isterse Kitapsız olsun butun] kÂfirleri duşman bilmesi emrolunmuştur. Bu gibi pis ismleri, evladına koymamaları, her muslumana vÂcibdir. Benim tarafımdan ona soyleyiniz! Bu ismi değiştirsin! Onun yerine, ondan hayrlı ve muslumana yakışan bir ism koysun. Musluman olana, musluman ismini koyması yakışır. Allahu teÂlÂnın sevdiği ve Onun Peygamberinin beğendiği, islÂm dîninde bulunmakla şereflenmiş bir kimsenin hÂline uygun da, ancak budur.
[Ebû DÂvud ve Muhammed ibni HibbÂn bildiriyor ki, Resûlullah, (KıyÂmet gunu ismlerinizle ve babalarınızın ismleri ile cağrılacaksınız. Onun icin guzel ismler alınız!) buyurdu. Tirmizî bildirdiğine gore Âişe buyurdu ki, (Resûlullah cirkin ismleri değiştirirdi).]
Tirmizî ve İbni MÂce bildiriyor: Abdullah bin Omer buyurdu ki, (Hazreti Omerin bir kızının adı Âsıye yÂni isyÂn edici idi. Resûlullah, onu değiştirdi. Cemile yaptı). Bunlar gibi, daha bircok insan, yer ve sokak ismini değiştirerek, muslumana yakışan ismler taktığını Ebû DÂvud bildirmektedir. Hadis-i şerifte, (Kotu zan altında kalınacak yerlerden kacınız!) emrolundu. Dinsizlik alÂmeti olan ve bu zannı uyandıran ismleri koymaktan, [sozleri soylemekten ve alÂmetleri kullanmaktan ve işleri yapmaktan] kacınmak, her muslumanın vazîfesidir. Bekara sûresi, ikiyuzyirmibirinci Âyetinde meÂlen, (Mumin olan bir kole, kÂfir olan bir beğden, daha kıymetlidir!) buyuruldu.
Muhammed aleyhisselÂmın yolunda gidenlere, Allahu teÂlÂ, selÂmet versin! Âmîn.
www.ismailaga.info
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Sohbetler
- cocuğa isim koymak hakkında
-
12-09-2019, 10:22:06