SelÂmun aleykûm,

Halk arasında cokca dolaşan bu "Dinde zorlama yoktur" sozunun Âyet olduğunu ve oyle herkesin gelişiguzel yorumlayıp te'vil etme hakkına sahip olmadığı bilinmelidir.


Bu Âyet oylesine heveslere uydurulmaya calışıldı ki anlamak ve hak vermek cok guc...

Âyetin tamamı şu: "Dinde zorlama yoktur. Artık doğrulukla eğrilik birbirinden ayrılmıştır. O halde kim tÂğutu reddedip Allah'a inanırsa, kopmayan sağlam kulpa yapışmıştır. Allah işitir ve bilir." (Bakara Sûresi, 256. Âyet)

Asırlar boyunca bizlere dinimizi en guzel şekilde oğretmeye calışan İslÂm Alimleri (Allah onlardan razı olsun) bu Âyetin "Dinde zorlama yoktur" bolumunu tefsir ederken genelde şu goruşu zikretmişlerdir: "Bir insan İslÂm'a girmek icin zorlanamaz."

Hatta kimi Âlimlerimiz bu konuda ihtilafa duşmuşlerdir ve bu Âyetin nesholunduğunu (hukmunun kaldırıldığını) soylemişlerdir ve İslÂm'a girmeleri icin insanların zorlanabileceğini ifade etmişlerdir. Bu goruşlerine de bazı Âyetleri delil almışlardır; lÂkin bu uzun tartışmaların yeri burası değildir.

Kısacası tartışmalar boyle kalmıştır ve hicbir İslÂm Âlimi bu Âyeti "İnsan İslÂm'ın emirlerini yerine getirmesi icin zorlanamaz" dememiştir! Yani Musluman olduğunu ifade eden bir insanın namaz kılması, oruc tutması, tesetture girmesi vs. gibi ilÂhi yukumlulukler icin zorlanamayacağını hicbir Âlim beyan etmemiştir. Boyle duşunen insanlar da duyduklarıyla yetinip araştırmayan, arapca bile bilmeden İslÂm Alimi kesilen turler olduğunu biliyoruz...

Şimdi birkac mufessirin bu Âyet hakkındaki yorumlarını alıntılayalım.

İbn Cerir Et-Taberî: İslÂmda dine girmek icin zorlama yoktur. (Tefsîr-i Taberî, CÂmiu'l-BeyÂn, Mısır 1388/1968, III, 141. Cuz)

İbn Kesîr : Yani, kimseyi İslam dinine girmeye zorlamayın. Cunku onun delilleri ve burhanları acıktır. Hic kimsenin, kendisi kabule zorlanmasına ihtiyacı yoktur. Allah, kimi İslam'a ulaştırır, kalbine genişlik verir, basiretini aydınlatırsa; o kimse bilerek, şuurla onu kabul eder. Allah kimin de kalbini kor eder, kulağını ve gozunu muhurlerse, dine zorla sokulması ona bir yarar sağlamaz. (Tefsîru'l-Kur'Âni'l-Azîm, I, 310)

Fahreddîn er-RÂzî : Allah iman işini zorlama ve ikrah uzerine değil, benimseme ve tercih esası uzerine kurmuştur. (Tefsîr-i Kebîr)

Gorulduğu gibi Âlimlerimiz bu konuda hep "Dine girmede zorlama yoktur" demiştir, yoksa "Dinin emirlerini yerine getirmede zorlama yoktur" gibi isabetsiz bir goruş dile getirmemişlerdir.

İnşaAllah hayrımız dokunmuştur, Allah'ın rahmeti uzerinize olsun..

Alıntıdır..

Birkac gundur bu ayeti duşunuyordum..Bir yerde denk geldim ve tam duşuncelerimi yansıtan bir yazı buldum, paylaşmak istedim...


__________________