Edep
Ey insanlar! Sizden kim Muhammed’e itaat ederse bu itaatıyla bana itaat etmiş olur. Oyleyse cÂnı gonulden O’nun sozunu dinleyip emrine itaat edin. Cunku o size bir şey emrettiğinde, onu benim emrim olduğu icin emretmiştir.
Size bir şey nehyettiğinde ise onu ben nehyettiğim icin yasaklamıştır. Sakın sizden birisi kalkıp da ‘Muhammed ancak bizim gibi bir insandır. Bize ustunluk taslamak istiyor onun icin emrediyor, nehyediyor’ demesin. Sonra ALLAHu Teala nebisine hitaben sanki:
‘Ey Muhammed!
Kim sana itaattan yuz cevirirse sen de ondan yuz cevir. Cunku biz seni onların uzerine gozetici (murÂkıp), koruyucu (muhÂfız) ve hesap gorucu (muhÂsip) olarak gondermedik. Sen sana indirdiğimiz ve vahyettiğimiz gercekleri tebliğ et. Onların amellerini tespit ve takip etmeye, hesaplarını gormeye biz yeter-artarız.’ buyurur.”Taberî, CÂmiu’l-Beyan, IV, 277.
Peygamberlere vÂris olan kamil murşitler, kendi his ve hevesleriyle dunyevî hesap ve cıkarları icin muritlerine bir şey emretmezler. Onlardan nefislerini rahatlatmak icin edep ve hurmet beklemezler.
Onlar kendilerine tabi olan Hak aşıklarını, yanlarında ALLAH’ın bir emaneti olarak gorurler. Onları ALLAH’ın emri ve Rasulullah’ın edebi uzere terbiye edip, ilÂhi huzurda kabul gorecek kamil insan kıvamına getirmek isterler.Bkz: Suhreverdî, Avarifu’l-Mearif, 12. Bolum.
Şu halde, Rasulullah (s.a.v) Efendimize karşı gosterilecek edep, kendisinden sonra O’nun vÂrisi olan gercek Rabbanî alimlere, kamil murşitlere karşı da gosterilmelidir.
Tevhîdi koruma niyetiyle, takvasıyla meşhur velilere, kamil murşitlere hurmet ve edepten kacınan ve halkı bundan sakındıranlar, bilerek veya bilmeyerek imÂnî bir tehlike icine ve ilÂhi tehdit altına girmektedirler.
Bu ummetin salihleri ve irşatla meşgul kamilleri hicbir zaman Yahudi ve Hristiyanların alimleri gibi ilÂhi hududu ve edebi ciğnemediler ki tehlike arzetsinler!..
Kamil velilere ALLAH icin hurmet gosteren sadık muminler de onları kulluk vasfından ve mukellefiyet bağından cıkarmadılar ki şirke ve zarara girsinler!..
Herkes işlerini Kur’an ve Sunnet edebine gore yaptıktan sonra sonuc rahmet ve Cennettir.
-
12-09-2019, 10:21:50